Scarpaccia je talijanska pita od tikvica, podrijetlom iz grada Viareggia. Ova pita dobila je ime zbog priča i šaljivih pretpostavki o njenom izgledu i porijeklu.

Scarpaccia je bila tradicionalno omiljena među umirovljenim pomorcima, ali njena popularnost se brzo proširila na sve članove obitelji. Ovo jednostavno jelo postalo je simbol zajedništva i uživanja u obiteljskim trenucima. 

Iako joj ime u doslovnom prijevodu znači “loša cipela”, nema nikakvih poveznica s okusom ili teksturom. Neke priče kažu da je dobila ime zbog svoje tanke strukture, koja podsjeća na neudobnu, lošu cipelu. 

Bilo kako bilo, jedno je sigurno – Scarpaccia je jedna od najukusnijih talijanskih pita od tikvica koje možete kušati. Nećete moći odoljeti svježini tikvica, mekoći tijesta i savršenom spoju mirisnih začina!

Uz to, priprema je vrlo jednostavna, tako da je savršena za pripremu u ovim ljetnim vrućinama kada ne želimo sate i sate provoditi u kuhinji.

Sastojci:

  • 300 g tikvica
  • 2 jaja
  • 4 žlice brašna
  • 4 žlice naribanog parmezana
  • 75 ml mlijeka
  • 1 češanj češnjaka
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Tikvice ogulite i narežite na kolutiće ili trokutiće. Posolite ih te ostavite pola sata da odstoje i puste vodu.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

U zasebnoj posudi umutite jaja, brašna i mlijeko. Sve dobro izmiješajte kuhačom. U smjesu potom dodajte parmezan. Tikvice koje su stajale ocijedite i dodajte ih u smjesu. Sve posolite i popaprite po želji.

Keramički kalup za pečenje namastite maslinovim uljem te ulijte smjesu i dobro je rasporedite kako bi na svim dijelovima tijesto bilo jednake debljine. 

Po površini dodajte još parmezana po želji.

Pecite u pećnici na ventilacijskom programu 20ak minuta, ili dok površina pite ne poprimi zlatnu boju.

Pustite da se ohladi i pita je spremna za posluživanje. Dobar tek!

 

Foto: Profimedia