Htjeli mi to ili ne, 40. je rođendan vrlo važna prekretnica u životu, a često znači i prilagodbe kako bismo održali svoje zdravlje i dobrobit. Jedna od tih prilagodbi svakako je i pitanje prehrane.

Prehrana nakon četrdesete mora se prilagoditi promjenama kroz koje naše tijelo prolazi kako bismo ostali zdravi i aktivni (i zadržali vitku liniju!).

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati

Crveno meso

Prehrana bogata crvenim mesom obično se povezuje s visokim kolesterolom, kardiovaskularnim bolestima i većim rizikom od dijabetesa. Muškarci su izloženi većem riziku od raka prostate kada jedu crveno meso kuhano na visokim temperaturama jer je često kancerogeno.

Za žene se prehrana nakon 40. mora temeljiti na dovoljnoj količini bjelančevina, jer ih tijelo manje sintetizira. Ipak, treba ograničiti količinu crvenog mesa, a fokus staviti na bjelančevine iz mesa peradi ili ribe.

Gazirana pića

Nakon 40. treba izbjegavati gazirana pića jer su obično krcata kofeinom, fruktozom i rafiniranim šećerom. Ovako visoka količina kofeina može uzrokovati giht, a šećer može povećati razinu inzulina, stavljajući vas u 20 posto veći rizik od srčanog udara nego kod ljudi koji izbjegavaju gazirana pića.

Proizvodi od bijelog brašna

Bijeli kruh i druge namirnice od bijelog brašna spadaju među namirnice koje treba izbjegavati nakon četrdesete jer mogu pogoršati artritis i uzrokovati skokove šećera u krvi. Neki su stručnjaci objasnili da je aditiv kalijev bromat koji se nalazi u kruhu toksičan za ljudske stanice i uzrokuje rak kod životinja.

Pomfrit

Iako je ova namirnica sve prisutnija na našem jelovniku, stručnjaci upozoravaju da doslovno pumpa mast u arterije, pa dijeta nakon 40. svakako ne bi trebala uključivati ​​pomfrit. Također, kalorije u prženoj hrani mogu dovesti do debljanja, što zauzvrat dovodi do drugih bolesti i hormonske neravnoteže. Nezdrava, zagrijana ulja koja se nalaze u hrani ovog tipa mogu dovesti do bolesti srca.

Voćni sokovi

Dijeta nakon 40. koja uključuje puno voćnih sokova čini se kao odlično rješenje. Greška! To je zato što su korisna vlakna uklonjena iz voća cijeđenjem soka, a vi unosite punu količinu šećera. Rezultat: povećana razina šećera, posebno kod muškaraca s dijabetesom i gihtom.

Foto: Pexels