Bijeli šećer poznati je neprijatelj i često se traže zdrave zamjene. Ove zamjene za šećer su zdrave i sigurne za konzumaciju.

Koje alternative šećeru birati?

Jasno je da su gotovo sve alternative šećeru zdravije od samog bijelog rafiniranog šećera. Zbog svoje slatkoće izaziva ovisnost, a njegovi su učinci na zdravlje pogubni. Ipak, najbolje bi bilo fokusirati se na ove prirodne zaslađivače koji ostavljaju sladak okus u ustima i čuvaju naše zdravlje.

Razlika između prirodnih i umjetnih zaslađivača

Kako biste pronašli zdravu alternativu šećeru, prvo morate razlikovati prirodne od umjetnih sladila. Umjetni zaslađivači poput aspartama ili sukraloze također su prilično štetni, dok su prirodni zaslađivači mnogo zdraviji, pa čak i imaju zdravstvene prednosti za tijelo.

Zdrave alternative šećeru

Postoji nekoliko mogućnosti zamjene bijelog šećera. Jedna od najpovoljnijih alternativa je kokosov šećer koji se dobiva kristalizacijom soka i stabljike cvjetova kokosove palme i ima vrlo nizak glikemijski indeks (24,5). Prema Alexandri Murcier, kokosov šećer je također bogat vitaminima B i antioksidansima.

Uz kokos, zdrava opcija je i javorov sirup. Napravljen je od soka biljke, a bogat je vitaminom B, manganom, magnezijem, kalijem, kalcijem pa čak i cinkom.

Med je također neizostavna zamjena za šećer. Med dolazi izravno od pčela i ima sličan glikemijski indeks kao bijeli šećer. No, manje je kaloričan, pozitivno djeluje na metabolizam, osigurava minerale, vitamine i aminokiseline, stabilizira crijevnu mikrofloru i sprječava mnoge poremećaje i bolesti. No, “med sadrži puno fruktoze”, upozorava stručnjakinja Aleksandra, pa pretjerana konzumacija meda može oštetiti jetru.

Stevija je također odlična alternativa. Ova biljka je vrlo popularna u Južnoj Americi, a nazivaju je i “slatka trava”. Njena moć zaslađivanja je do 300 puta veća od bijelog šećera, ali ne uzrokuje skok šećera u krvi. Međutim, Alexandra objašnjava: “Problem je u tome što nije sjajna s ekološkog gledišta, a i vrlo ju je teško koristiti jer stevija ima loš okus kada se zagrijava.”

Agavin sirup također je sigurna alternativa šećeru. Dobiva se cijeđenjem soka meksičkog kaktusa. Iako je bogat vitaminima i mineralima, također je visoko koncentriran u fruktozi poput meda. Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da prekomjerna konzumacija fruktoze može pospješiti bolest masne jetre, otpornost na inzulin, debljanje i povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Dakle, imate nekoliko opcija kojima možete zamijeniti bijeli rafinirani šećer. Ali zapamtite, umjetni zaslađivači mogu biti opasni, stoga je uvijek bolje posegnuti za prirodnim zaslađivačima.

Foto: Pexels