Foto: Lennart Nilsson 

Wim Wenders portretira papu Franju, Werner Herzog Gorbačova, a Margarethe von Trotta režira hommage velikom Bergmanu. Istaknuti dokumentarist Jarecki istražuje što je ostalo od mita o Elvisu, a Emir Kusturica okreće se bivšem urugvajskom predsjedniku, simpatičnom Joséu “Pepeu” Mujici

U filmovima obuhvaćenim posebnim programom ZagrebDoxa (24. veljače – 3. ožujka, Kaptol Boutique Cinema) Poznati o poznatima neki od najzvučnijih autora i dokumentarista današnjice okreću svoje kamere prema istaknutim i karizmatičnim ličnostima suvremena svijeta politike, religije, kulture i društva.

Wim Wenders, dokumentaristički “specijalist” za umjetnike i slavne (Buena Vista Social Club, 1999; Pina, 2011; Sol zemlje, 2014), portretira u svom najnovijem biografskom filmu, Papa Franjo, čovjek od riječi (Pope Francis, a Man of His Word), aktualnog poglavara Katoličke crkve. Autor omogućuje Papi izravno obraćanje gledateljima i iznošenje svojih promišljanja o gorućim problemima današnjeg društva i Crkve koju pokušava reformirati.

Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza, kontroverzni “arhitekt” perestrojke i glasnosti, u fokusu je Susreta s Gorbačovom (Meeting Gorbachev), novog dokumentarnog filma slavnog njemačkog redatelja Wernera Herzoga. Naoružan britkom ironijom i u ležernom izdanju, Herzog s umirovljenim državnikom i šarmerom razgovara u jednom moskovskom uredu.

Stota godišnjica Bergmanova rođenja iznjedrila je još jedan važan film posvećen najslavnijem švedskom redatelju. U potrazi za Bergmanom (Searching For Ingmar Bergman) je osobni hommage velike predstavnice novog njemačkog filma Margarethe von Trotta. Zanimljivo je vidjeti kako se nakon četiri desetljeća igranofilmske karijere redateljica prvi put snalazi u dokumentarnoj formi i kako se nosi s izazovom da kaže nešto novo o klasiku o kojem je štošta već rečeno.

Dvostruki pobjednik Sundancea Eugene Jarecki vozi se u filmu Kralj (The King) po SAD-u u originalnom Rolls-Royceu Elvisa Presleya uoči predsjedničkih izbora 2016. godine i raspravlja s brojnim poznatim ličnostima o tome što je ostalo od mita o američkom snu 40 godina nakon “kraljeve” smrti i o vrijednostima koje Amerika danas utjelovljuje.

Kultni automobil igra važnu ulogu i u životu bivšeg urugvajskog predsjednika, simpatičnog Joséa “Pepea” Mujice, skromnog farmera koji živi jednostavnim životom na farmi cvijeća, a vozi se na posao u predsjedničku palaču u staroj Bubi, svojoj najvrjednijoj pokretnoj imovini. El Pepe, jedan uzvišeni život (El Pepe, una vida suprema) Emira Kusturice također ne propustite pogledati u programu Poznati o poznatima.