Ako se i vi osjećate kao da samo čitate loše novosti, evo nekoliko vijesti na hrpi kako bi vam zadnji dan vikenda bio optimističniji. Ovoga tjedna pokrili smo vijesti iz Kanade, Pakistana i Belgije

Konverzijska terapija je sada ilegalna u Kanadi

Reparativna, odnosno konverzijska terapija je sada ilegalna u Kanadi, što predstavlja veliku prekretnicu u pravima LGBTQ+ u ovoj zemlji. Nakon što su se saborski zastupnici okupili kako bi jednoglasno usvojili zakon o iskorijenjivanju štetne prakse krajem 2021. godine, sankcije Kaznenog zakona stupile su na snagu 7. siječnja.

To znači da bi sada svatko tko želi nekoga bilo koje dobi, neovisno o njjihovom pristanku, podvrgnuti takozvanoj terapiji konverzije, mogao dobiti do pet godina zatvora.

Također, ako se utvrdi da netko promovira, reklamira ili profitira od pružanja prakse, može se suočiti s kaznom do dvije godine zatvora.

Konverzijska “terapija”, kako je nazvana, nastoji promijeniti seksualnu orijentaciju osobe u heteroseksualnu ili rodni identitet u cisrodnu. To može uključivati ​​nastojanje da se potisne nečija neheteroseksualna privlačnost ili potiskivanje rodnog izražavanja osobe ili ne-cis rodnog identiteta.

Te prakse mogu imati različite oblike, uključujući savjetovanje i promjenu ponašanja, a protivile su im se brojne zdravstvene skupine i skupine za ljudska prava. I dalje se pozivaju na daljnju podršku mentalnom zdravlju i obrazovanju za one koji su preživjeli terapiju konverzije.

Nekoliko zemalja je već kriminaliziralo konverzijsku terapiju, a Kanada sada ima ono što je savezna liberalna vlada opisala kao “među najsveobuhvatnijim” zaštitama na svijetu, kao i konkretiziranim kaznama.

‘Pravo na isključenje’: nadređeni u Belgiji više ne smiju zvati zaposlenike nakon radnog vremena

Nakon što je Portugal uveo u zakon o radu odredbu da se zaposlenici ne smiju kontaktirati nakon radnoga vremena, njihove stope brzo je popratila još jedna država. Od 1. veljače savezni državni službenici Belgije više neće morati odgovarati na telefonske pozive svog šefa nakon uobičajenog radnog vremena, navodi se u objavi ministrice državne službe Petre De Sutter. De Sutter je naglasila da će uvesti takozvano “pravo na isključenje” – pravo na nedostupnost – saveznih državnih službenika, što znači da se federalni državni službenik ne smije kontaktirati izvan uobičajenog radnog vremena, osim ako “u slučaju iznimnih i nepredviđenih okolnosti koje zahtijevaju djelovanje koje ne može čekati do sljedećeg radnog vremena”. Osim toga, savezni državni službenik “ne bi trebao biti u nepovoljnom položaju ako se ne javlja na telefon ili čita poruke vezane uz posao izvan uobičajenog radnog vremena.”

Riječ je o zakonskoj mjeri koja ima za cilj izboriti se s pretjeranim stresom i izgaranjem među saveznim državnim službenicima.  Isključenje s posla nakon radnoga vremena povezano je i s pozitivnim ishodima kao što su bolji fokus, bolji oporavak i održivija razina energije. Odluka je osobito važna u vrijeme rada na daljinu kada je mnogima teško spriječiti da posao zadire u kućni život i slobodno vrijeme.

“Računalo ostaje uključeno, vi nastavljate čitati e-mailove koje primate na svome pametnom telefonu… Kako bismo bolje zaštitili ljude od ovoga, sada im dajemo zakonsko pravo da prekinu vezu”, rekla je ministrica.

Sličan aranžman je u pripremi za privatni sektor, uz četverodnevni radni tjedan. Sve neke odlične mjere koje bi bilo dobro propitati na razini Europske unije, zar ne?

Pakistan na putu da imenuje prvu sutkinju Vrhovnog suda

Pakistansko pravosuđe potvrdilo je u četvrtak imenovanje prve sutkinje Vrhovnog suda u povijesti većinske muslimanske nacije, što je postupak za koji su članovi vladajuće stranke i pravni stručnjaci rekli da osigurava njezino imenovanje.

Povjerenstvo koje odlučuje o promaknuću sudaca izglasalo je da 55-godišnja sutkinja Ayesha Malik postane prva sutkinja na Vrhovnom sudu u 75 godina od neovisnosti te južnoazijske zemlje.

Sljedeći korak je parlamentarno vijeće u kojem vladajuća stranka ima više nego dovoljno članova da potvrdi njezino imenovanje, rekla je Zahrah Vayani iz Udruge odvjetnica. “Važan i odlučujući trenutak u našoj zemlji je taj da je briljantna odvjetnica i odlikovana sutkinja postala prva pakistanska ustavna sutkinja”, objavili su na Twitteru zakonodavac Pakistana Tehreek-e-Insaaf i parlamentarna tajnica za pravo Maleeka Bokhari.

“Za razbijanje staklenih stropova”, dodala je Bokhari. Iako povijesni, taj je potez doveo do podjela. Devetoročlano tijelo koje je trebalo potvrditi njezino imenovanje odbilo je njezino uzdizanje u najviši sud prošle godine, a nedavno ponovljeno glasovanje bilo je “jedva u korist” nove ustavne sutkinje. Korak je korak, koliko god da bio spor.