U Poljskoj trenutno traju veliki ulični prosvjedi već treći dan zaredom. Ljudi su ponovno izašli na ulice nakon što je prije nekoliko dana poljska Vlada donijela rigorozan zakon o zabrani pobačaja koji je najavljivala još tijekom listopada prošle godine.

Iz tog razloga tijekom listopada i studenog izbili su veliki neredi u Poljskoj, a uključile su se brojne organizacije iz cijelog svijeta. Vlada je nakratko obustavila donošenje zakona no na kraju je ipak zaključila kako pobačaj zabranjuje u gotovo svim slučajevima osim kada je u pitanju silovanje, incest ili kada je zdravlje trudnice u pitanju. Presudom Ustavnog suda iz listopada utvrđeno je da je zakon iz 1993. godine koji dopušta pobačaj u slučajevima teških i nepovratnih fetalnih abnormalnosti neustavan. U 2019. godini 98% pobačaja u Poljskoj izvedeno je po toj osnovi, što znači da je upravo donešenom presudom zapravo zabranjena velika većina prekida trudnoće. Poljska Vlada ostala je neumoljiva, a s obzirom na to da su brojni Poljaci i Poljakinje nezadovoljni tom odlukom, spremni su ostati na ulici koliko je potrebno za promjenu.

Aktualni prosvjedi u Varšavi

Niti Hrvatska nije ostala stajati mirno po pitanju ove teme. Štoviše, ovih je dana krenulo skupljanje potpisa za donošenje novog zakona o pobačaju. Inicijativa je došla od Hrvatskih suverenista koji su u Hrvatskom saboru počeli prikupljati potpise saborskih zastupnika kako bi se nakon dvije godine raspravio njihov prijedlog Zakona o zaštiti života koji definira da ljudski život počinje u trenutku začeća. Pobačaj je ovim prijedlogom zakona moguć samo u slučaju kada je trudnoćom ugrožen život trudnice, a naglasak je na edukaciji, savjetovanju i prevenciji. Hrvatskim suverenistima potrebno je najmanje 30 potpisa saborskih zastupnika kako bi ovaj zakon ponovno došao na dnevni red za raspravu. Predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović istaknuo je da ovaj prijedlog zakona, koji je u skladu sa znanstvenim pristupom i kršćanskim učenjem, u potpunosti štiti život.

Tome se za sada odlučno usprotivila Možemo – politička platforma objavivši putem Facebooka poruku: “Odlučno ćemo se suprotstaviti prijedlogu Suverenista i Mosta kojim se želi zabraniti pobačaj u Hrvatskoj. Nećemo dozvoliti nikakve napade na autonomiju i pravo žene na izbor. Zalažemo se za legalan, besplatan i dostupan pobačaj, besplatan pristup kontracepciji i zaštiti reproduktivnog zdravlja žena, seksualni odgoj u školama i prestanak političkih nadmetanja preko ženskog tijela, slobode i zdravlja!” Samo se nadamo da nećemo morati na ulice.

Foto: Getty Images, Facebook Možemo – politička platforma