Novi zakon zabranjuje pobačaje prije nego što mnoge žene uopće znaju da su trudne, a Gen-Z su se usprotivili ovoj ekstremnoj odluci na vrlo svojstven način 

“Everything’s bigger in Texas” kaže jedan od poznatih slogana, i bogme je u pravu. Novi teksaški zakon koji zabranjuje većinu pobačaja nakon otprilike šest tjedana trudnoće stupio je na snagu u srijedu, unatoč odluci Vrhovnog suda iz 1973. kojom je utvrđeno ustavno pravo na taj postupak, čime je država postala najstroža u SAD-u kad je riječ o pristupu uslugama pobačaja.

Druge su države donijele slične zakone, ali se isti suočavaju s pravnim izazovima. Teksaški zakon prvi je zakon koji se uistinu primjenjuje. Nakon glasovanja 5 prema 4 (zamislite samo taj demokratski trenutak), sud je u srijedu nešto prije ponoći odbio blokirati zakon. Kako tvrde mnogi analitičari, zbog načina na koji je zakon napisan, postoji velika šansa da će ga biti teško osporiti na sudu. Sve to su nevjerojatne i nazadne promjene u borbi za prava na izbor koje pozivaju i druge države te njihove institucije na slična ograničavanja. Odnosno, na kraju dana, na nepridržavanje ustava.

Aktivisti i aktivistkinje za pravo na izbor već se godinama bore protiv ovakve odluke u Teksasu. Ovo je iz 2016. godine, kada se očekivala presuda kojom se pokušalo ograničiti klinike za pobačaje. Tada zakon nije prošao (Foto: Pete Marovich/Getty Images)

Nakon što se saznalo da novi zakon o pobačaju u Teksasu zabranjuje pomoć ženama u abortusu nakon šestog tjedna trudnoće, skupina protiv pobačaja Texas Right to Life uspostavila je digitalnu platformu gdje ljudi mogu anonimno prijavljivati potencijalne kršitelje.

I iako se mogu očekivati određeni prosvjedi, pojedine slične aktivnosti već su se pokrenule, i to u obliku digitalnog aktivizma koji se pojačao tijekom pandemije. Pro-choice korisnici TikToka i Reddita pokrenuli su gerilske akcije kako bi rekli svoje mišljenje o ovom ekstremnom novom zakonu o pobačaju u Teksasu te su preplavili internetsku stranicu za dojave koja potiče ljude da prijavljuju prekršitelje zakona, ni manje ni više nego – lažnim prijavama.

@black_madness21

Reply to @black_madness21 ##texas ##abortion ##gregabbott

♬ original sound – Sean Black

“Svaki Teksašanin može pokrenuti tužbu protiv pobačaja ili nekoga tko pomaže i podržava abortus nakon šest tjedana”, stoji na web-stranici, a oni za koje se dokaže da krše zakon mogu biti kažnjeni s najmanje 10.000 dolara. Online obrazac omogućuje svakome da podnese anonimnu “prijavu” o nekome tko je nezakonito izvršio pobačaj, a dodali su i mogućnost dodavanja fotografija (neovlaštenih?) kao dokazno sredstvo.

No, korisnici koji su za pravo na izbor iskoristili su upravo tu mogućnost, bombardirajući ih lažnim izvješćima i izmišljenim podacima, videima i memeovima. Jedan korisnik, Sean Black, rekao je da je podnio 742 lažna izvješća, i to pomoću vlastite programirane Pyton skripte za automatizirano masovno podnošenje izvješća. I proslijedio je to svima na Twitteru. Kasnije se saznalo da je njegovu skriptu koristilo više od 20 tisuća ljudi, što je jedna od zavidnijih online prosvjednih akcija u novije vrijeme.

Nadamo se da će ova akcija osvijetliti reperkusije najstrožeg zakona u SAD-u, te spriječiti da Georgia, Mississippi, Kentucky i Ohio, koje su također donijele slične zakone, da preispitaju svoje odluke i preusmjere zabranu na seksualnu edukaciju, koja u skandinavskim zemljama polučuje velik uspjeh i masovno smanjuje broj pobačaja godišnje. Podsjetimo, ti bi zakoni također zabranjivali pobačaje oko šest tjedana trudnoće, 18 tjedana ranije od zakonskih standarda, a koji dopuštaju pobačaj do otprilike 24 tjedna. 

Pružatelji usluga pobačaja u Teksasu procjenjuju da je 85 posto pacijenata koji traže pobačaj trudni najmanje šest tjedana i da će im biti odbijena skrb prema novom državnom zakonu, te se boje da će žene i dalje to činiti, bez kontroliranih uvjeta. Smatraju i da će zakon najviše pogoditi tinejdžerice, koje često ne shvaćaju da su trudne sve do kasnije trudnoće; osobe s niskim primanjima, koje trebaju pronaći oko 550 američkih dolara kako bi pokrile troškove postupka. Ako nešto znamo, to je da se povijest ponavlja. 

Foto: Pete Marovich/Stringer/Getty Images News via Getty Images