Početak nove godine donio je dobre vijesti za žene u Litvi. Na snagu je stupio zakon koji legalizira medicinski pobačaj do devetog tjedna trudnoće.  

Litvansko ministarstvo zdravstva obećalo je da će svaka žena moći dobiti recept za lijekove za prekid trudnoće, a troškovi pobačaja bit će pokriveni iz Nacionalnog zdravstvenog fonda. 

Ipak, ako se odluče na abortus, žene će morati obavit konzultacije s ginekologom tijekom kojih će im doktor dati informacije, ne samo o zahvatu već i dostupnoj pomoći socijalnog radnika ili psihologa, a nakon te procedure mogu obaviti i zahvat.  

Medicinski pobačaj smatra se sigurnijim za ženu u odnosu na kirurški abortus jer nema potrebne za anestezijom, kirurškim zahvatom i manji je rizik od komplikacija. Kirurški pobačaj bez navođenja razloga u Litvi je dozvoljen do 12. tjedna trudnoće, a ako postoje medicinski problemi, trudnoća se može prekinuti do 24. tjedna.  

Dok Litva polako napreduje i daje ženama mogućnost odabira, Poljska i dalje kaska. Već smo pisali o strahovitom zakonu koji Poljakinjama dopušta prekid trudnoće samo ako je žena zatrudnjela silovanjem, incestom ili ako je zdravlje trudnice u pitanju. 

Iako se ovaj zakon čini rigoroznim, nažalost uvijek može gore. Do prije godinu dana u Poljskoj se pobačaj zbog teškog fetalnog defekta smatrao neustavnim. Ovakvi zakoni za sobom su povukli žrtve, a prva takva bila je Izabela Sajbor koja je preminula od septičkog šoka. Liječnici su odbili obaviti pobačaj kad joj je u 22. tjednu trudnoće pukao vodenjak iako je utvrđeno da dijete ima defekt i da neće preživjeti. 

Sve ovo, očekivano je izazvalo bijes žena koje su odlučile dignuti glas i prosvjedima se izboriti za svoja prava. No, zakon se nije puno promijenio te je i dalje jedan od najstrožih u Europi.

Prošla godina bila je izuzetno teška i za žene u Sjedinjenim Američkim Državama, posebice nakon što im je Vrhovni sud oduzeo pravo na pobačaj. Abortus je zabranjen u čak jedanaest američkih država, a prema istraživanju koje je napravio Washington Post, jedna od tri Amerikanki živi u nekoj od država u kojima je pobačaj ilegalan ili ograničen.  

Ipak, tračak nade ukazao se početkom ove godine kada je donesena odluka da ljekarne smiju prodavati tablete za abortus, ali samo u državama u kojima on nije zabranjen, pa će tako veliki broj žena morati putovati u druge države da bi došle do pilula.

Takozvani liberalizam pojavljuje se i kod nas. Ženama se prema Zakonu dopušta pobačaj do desetog tjedna trudnoće, a dozvoljen je i nakon ako se utvrdi da postoje medicinski problemi te mogućnost da će se dijete roditi s teškim tjelesnim i duševnim manama. No, slučaj Mirele Čavajde pokazao je da se žene u Hrvatskoj ne mogu pouzdati u sustav te da će biti primorane potražiti pomoć u susjednoj Sloveniji.  Iako se konstantno najavljuju referendumi i dalje je na snazi zakon iz 1978.