Svakoga tjedna donosimo pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti iz Rusije, Finske i Švedske te Europske unije, kao i jedna domaća koja je pokazuje duboki problem u našem zdravstvu

Rusija priznaje da se suočava s ekonomskim kolapsom zbog Putinovog rata

Iako bismo mogli zakolutati očima na to da su izjavili nešto logično i očekivano, no kada imate državu koja negira rat pred vlastitim građanima i građankama te invaziju pred svijetom, čini se da ipak treba zastati i vidjeti što se točno dogodilo. A to je da jesu priznali, no ne javnosti. Iako je Rusijom, prema njihovoj vlasti, tekao med i mlijeko, rusko gospodarstvo je ušlo u najgoru krizu u gotovo tri desetljeća dok je zemlja pogođena zapadnim sankcijama, i to pokazuje kopija prognoze vlade u Kremlju, koja je iscurila prije nekoliko dana.

Rusko ministarstvo financija predviđa pad BDP-a od 12 posto ove godine, najveći pad od 1994. godine kada je krenuo ka kapitalizmu pod Borisom Jeljcinom, prvim postsovjetskim predsjednikom. Predviđa se da će curenje tih podataka izvršiti pritisak na Vladimira Putina, koji je u ponedjeljak predsjedao smanjenom verzijom ruske godišnje parade povodom Dana pobjede kojom se obilježava kraj Drugog svjetskog rata u Europi. Rusiju su zadesile teške sankcije nakon invazije na Ukrajinu, koje će se dodatno pojačati dok Bruxelles raspravlja o zabrani nafte iz zemlje.

Kremlj još nije objavio javnu ekonomsku perspektivu, ali brojke ministarstva financija – koje prvi objavio Bloomberg – pesimističnije su od predviđanja središnje banke o smanjenju između 8 posto i 10 posto ove godine.

A situacija za njih ne ide u boljem smjeru. Europski dužnosnici su u ovome trenutku u pregovorima o tome kako nastaviti sa spornom zabranom kupnje ruske nafte i plina. Europska komisija navodno razmišlja o ponudi više novca istočnoeuropskim zemljama bez izlaza na more kako bi izgradila potporu zabrani, koja se suočava s oštrim protivljenjem Mađarske. Britanija i SAD već su obećale da će napustiti rusku naftu, a europske zemlje također se nastoje odviknuti od opskrbe plinom iz Moskve. Pojedini mediji objavljuju predviđanja da bi Putin mogao završiti rat sredinom svibnja, no čini se da zaboravljaju kako je to bilo “predviđano” i u ožujku, i u travnju, nažalost.

Švedska i Finska mogle bi u NATO već kroz dva tjedna

Švedska i Finska bi mogle dobiti odobrenje za članstvo u NATO-u za samo dva tjedna od zahtjeva, rekao je ovoga tjedna norveški premijer Jonas Gahr Støre, nakon izvješća da će ove zemlje ovog mjeseca zajednički izraziti želju za pridruživanjem vojnom savezu. Støre je rekao norveškim novinama Verdens Gang da je NATO započeo proces koji bi Švedsku i Finsku mogao brzo dovesti u savez, ako dvije zemlje podnose zahtjev za pridruživanje.

Navodno će se čelnici iz Finske i Švedske sastati nekad sljedeći tjedan, a naknadno će javno objaviti svoje planove za prijavu pridružiti se NATO-u. U znak intenziviranja razgovora između dviju nacija, premijerke Švedske i Finske, Magdalena Andersson i Sanna Marin, sastale su se još 3. svibnja s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kako bi razgovarali o sigurnosnim pitanjima. 

Rusija je u više navrata upozorila Finsku i Švedsku da ne podnose zahtjev za članstvo u NATO-u, rekavši kako mogući pristup zemalja vojnom savezu neće donijeti stabilnost Europi, a tome se oštro protivi i naš predsjednik države, koji je čak izjavio kako će uložiti veto, sa zahtjevom da se prije toga promijeni izborni zakon u BiH.

Prosvjed diljem Hrvatske u znak solidarnosti s Mirelom Čvajdom kaže DOSTA

Sigurno nema osobe u Hrvatskoj, a možda i regiji, koja ne zna za slučaj Mirele Čavajde. Udruga RODA – Roditelji u akciji organizira prosvjed u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjed koji se jednostavno zove DOSTA! održat će se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u četvrtak, 12. svibnja u 18 sati. Osim ondje, održat će se i u isto vrijeme u Rijeci (Jadranski trg), Osijeku (Trg slobode), Sisku (kod ure), Šibeniku (Poljana), Splitu (Narodni trg), Zadru (Narodni trg), Korčuli (Spomenik) i Puli (Trg Portarata).

“Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova”, navodi se u najavi organizatora prosvjeda.

U četvrtak, 12. 5. u 18:00 u Rijeci (Jadranski trg), Osijeku (Trg slobode), Sisku (kod ure), Šibeniku (Poljana), Zagrebu (Jelačićev trg), Splitu (Narodni trg), Zadru (Narodni trg), Korčuli (Spomenik) i Puli (Trg Portarata) iskazujemo solidarnost sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova.

Dosta uskraćivanja zdravstvene skrbi, dosta ugrožavanja ženskog zdravlja, dosta političkih igara na račun zdravlja žena, stoji u najavi. “Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedni uz druge i vičemo DOSTA!”

Na prosvjed je pozvala i Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, koja je priopćila da je u 48 sati od pokretanja akcije prikupljanja donacija za Mirelu prikupljeno 220.687 kuna. “Podršku Mireli donacijama je izrazilo 1472 građana i građanki te 16 pravnih osoba. Hvala svima na iskazanoj solidarnosti našoj sugrađanki u ovim teškim trenucima! Hvala vam što ste dokazali da, kad država okrene leđa od jedne od nas, možemo računati jedni na druge!”, priopćili su iz zaklade Solidarna.

U trenutku pisanja ovoga teksta, posljednji nalaz s Rebra pokazuje da tumor kod djeteta naglo raste, a potvrđena je i prisutnost hidrocefalusa, što su Mireli u slovenskoj bolnici već priopćili prije nekog vremena, a čini se da hrvatsko zdravstvo dosad njihov nalaz nije prihvatilo i dalo preporuku da se dijete rodi i pokuša spasiti. No sada je najnovija vijest kako je nalaz ipak puno bliskiji onome koji je Čavajda napravila o vlastitome trošku u Sloveniji, gdje je, uostalom, dobila i brže mišljenje, a prema njezinim riječima, i uslugu.

Kako je nedavno izjavio ministar Beroš: “Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. Ćorušić me izvijestio da je komisija donijela odluku. Njihovo stručno mišljenje je da je u takvom slučaju moguće neurokirurško liječenje ako porod prođe dobro. Tek nakon što se sazna kakva je bolest, mogu se poduzeti koraci. Taj tumor svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske putove i doveo do razvoja hidrocefalusa, što je značajno. Da do toga dođe, to zahtijeva promptno rješavanje.” Uz to, izjavio je bio i kako je Čavajda dobila psihološku pomoć na Svetome Duhu, koji uopće nemaju zaposlenog psihologa ili psihologinju. Svakako, Mirela vremena nema, a njezin je slučaj bolni podsjetnik svjedočanstava žena koje godinama trpe ovakve stvari, bez reperkusija nadležnima. Cijeli komentar na slučaj možete pročitati u fantastičnom tekstu naše Zrinke Kelčec. Detalje prosvjeda možete pronaći ovdje.

 

Foto: DOSTA