Luksuzni brend donjeg rublja već se mjesecima svojski trudi promijeniti imidž, no ovaj mu podcast, “Fallen Angel”, to ne dozvoljava

Kad su iz Victoria’s Secreta javili da će zamijeniti anđelice za “ostvarene žene koje dijele zajedničku strast prema pozitivnim promjenama”, i pokušali preokrenuti svoj status da su sinonim za nerealne standarde ljepote, mnogi su podigli obrve.

Neki su smatrali da je riječ o jadnom pokušaju da se priklone novim “trendovima”, no drugi su pozdravili odluku i dali im priliku. No ono što su pojedinci primijetili je da je ovo sve poprilično dobro smišljeno kako bi se zaboravio “bad press” – optužbe o silnom seksualnom uznemiravanju i odmazdi od strane bivšeg izvršnog direktora Victoria’s Secreta Eda Razeka; povezanost bivšeg izvršnog direktora Les Wexnera s Jeffreyjem Epsteinom; pritužbe mnogih modela na iznimno seksualno nedolično ponašanje te zlostavljačko radno okruženje. A tu su  transfobija, fatfobija, ageizam i rasizam.

Pa, ako vam je neki od detalja pao na pamet, niste jedini. Dapače, vijesti je toliko puno da bi rijetko tko to sve stigao popratiti. No, novi podcast Fallen Angel, koji trenutno ima tri nastavka, arhivira sve kontroverze i podsjeća na sve žrtve ove tvrtke.

Demonstracije ispred prodavaonice donjeg rublja Victoria’s Secret 14. veljače 2020. u New Yorku zbog kultura mizoginije i seksualnog uznemiravanja. (Foto: Spencer Platt/Getty Images)

Iza podcasta stoje istraživačke novinarke Justine Harman i Vanessa Grigoriadis, te su obećale otkriti sve tajne brenda, uz doprinos “žena koje su svjedočile o onome što se doista dogodilo iza kulisa”. Na primjer: dosad su intervjuirali bivšu anđelicu Bridget Malcolm, koja je otkrila da su joj govorili da mora ostati dovoljno mršava da stane u grudnjak veličine 30A; te Erin Heatherton, koja se prisjetila uzimanja koktela dijetalnih lijekova – fentermina, koji je kasnije njezin terapeut opisao kao “legalni meth”, zajedno s hormonskim injekcijama – kako bi ispunila neobična očekivanja brenda o maloj veličini.

Sve to nije u skladu sa slikom koju Victoria’s Secret 2.0 želi projicirati. Marka trenutno poduzima potpunu preobrazbu, odbacujući cijelu anđeosku priču kako bi se oslonio na osnaživanje žena. Odsad su lica brenda uključila nogometnu prvakinju Megan Rapinoe, trans model Valentinu Sampaio, skijašicu Eileen Gu i glumicu Priyanku Chopra Jonas.

Kakav bi ovo bio “washing”, sami procijenite, a podcast je dostupan ovdje.

 

Foto: Dimitrios Kambouris / Getty Images Entertainment via Getty Images