Tvrtka donjeg rublja zamjenjuje šljašteća krila za skupinu od sedam poznatih, uspješnih žena – od kojih nisu sve modeli. Evo pozadine ove odluke

Victoria’s Secret Angels službeno su prošlost. Naime, poznati brend donjega rublja najavio je novu ambasadorsku inicijativu. Anđelice – grupica izrazito vitkih žena koje su se godinama prikazivale kao sinonim idealne ljepote, sada će zamijeniti sedam novih osoba, koje iz brenda opisuju kao “ostvarene žene koje dijele zajedničku strast da vode prema pozitivnim promjenama”.

Riječ je zapravo o vrlo dramatičnom pokušaja rebrendinga jer je kompanija godinama pod svjetlom javnosti zbog svojih turbo malih modela donjeg rublja i nerealnih standarda ljepote, a pojedinci su sigurni da je Rihannina kolekcija donjeg rublja Savage Fenty direktna reakcija na njihovu specifičnu definiciju onoga što je lijepo i seksi. Sve je to dovelo i do poprilično strmoglavog pada prodaje, koji je proizišao iz različitih čimbenika.

Victoria’s Secret modeli Gisele Bundchen, Alessandra Ambrosio, Heidi Klum, Adriana Lima i Tyra Banks započele turneju Angels Across America 8. studenog 2004. u New Yorku. (Foto: Evan Agostini / Getty Images)

Godinama su konkurentski brendovi s tipičnijim ženskim tijelima i fokusom na inkluzivnost i raznolikost postajali sve popularniji. Također, izbjegavali su grudnjake za trudnice i za osobe nakon mastektomije, očito ih smatrajući neseksi, a nije im pomogla niti kontroverza oko Lesa Wexnera, jednog od njihovog članova uprave i osnivača Victoria’s Secret matične tvrtke L Brands, za kojeg se ispostavio da je imao veze s osuđenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyem Epsteinom.

To sada sve jako pokušavaju promijeniti i “povratiti” svoj obraz. Iako takozvani Anđeli neće biti dio Victoria’s Secreta, prodavaonice će i dalje prodavati predmete poput tanga i čipkastog intimnog rublja, ali će proširiti svoju ponudu, posebno sportskom odjećom. A Victoria’s Secret uskoro će početi prodavati i grudnjake za njegu, a nedavno je L Brands najavio da će Victoria’s Secret biti odvojena od njih i biti vlastita tvrtka u javnoj prodaji. A tu je i VS Collective koje nisu anđelice, ali sigurno igraju ulogu spasiteljica.

Prema priopćenju tvrtke, “VS Collective je veća grupa ostvarenih žena kojima je zajednička strast pokretanje pozitivnih promjena. Ove izvanredne suradnice, sa svojim jedinstvenim podrijetlom, interesima i strastima, utjecat će i oblikovati budućnost najvećeg i najprepoznatljivijeg svjetskog brenda za žene.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Valentina Sampaio (@valentts)

Sada novih V7, da tako kažemo, čini model Adut Akech, koja je također pobornica mentalnog zdravlja i prava izbjeglica; Amanda de Cadenet, novinarka, fotografkinja i zagovornica jednakosti koja je ujedno i osnivačica GirlGaze; Svjetska prvakinja su slobodnom skijanju Eileen Gu; profesionalna nogometašica Megan Rapinoe, LGBTQIA+ aktivistkinja i vokalna protivnica Trumpove politike; manekenka Paloma Elsesser, koja je također ‘zagovornica body positivityja; glumica, producentica i poduzetnica Priyanka Chopra Jonas; i glumica i model Valentina Sampaio, aktivistkinja i prvi otvoreno transrodni model u liniji za Victoria’s Secret 2019. godine.

“Ponizna sam što sam se pridružila ovoj skupini nevjerojatnih žena kako bi se pokrenule promjene unutar brenda Victoria’s Secret i šire”, rekla je Rapinoe o svojoj ulozi u VS Collectiveu u izjavi za medije. “Tako sam se često osjećala kao da ne pripadam brendovima u industriji ljepote i mode, oduševljena sam što stvaram prostor koji uočava istinski spektar SVIH žena. Vjerujem u snagu autentičnosti i zajedništva i uzbuđena sam pokazati što se može učiniti kroz VS Collective.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada)

Očito je riječ o velikim promjenama, koje su svakako za pohvalu, no sve je poprilično “zakašnjelo”. Iako je odlično čuti da nećemo više gledati anđelice kako pričaju o svojim striktnim dijetama, skupim tretmanima i rigoroznim vježbama i tako stvarale hrpu problema s vlastitom tijelom mnogim mladim ženama, Victoria’s Secretu je trebalo gotovo desetljeće da shvati da zastarjelo gleda na to što je “seksi”, i to nakon puno, puno kritika. Sada pokušavaju redefinirati ne samo sebe, već i ideju toga što je uopće privlačno, a čini se da žene već dugo znaju odgovor. Kasno je za pjevati “Bringing Sexy Back”, ali da ćemo popratiti kako su uplovili u novu luku, hoćemo.

 

Foto: Dimitrious Cambouris / Getty Images Entertainment via Getty Images