Endometrioza je bolest s kojom se danas nosi sve više i više žena, po statistici iz 2020. godine svaka deseta. Najteže ju je otkriti, a zatim se nositi sa svim posljedicama koje ona prouzročuje.

Ožujak je mjesec u kojem se budi svijest o endometriozi, bolesti s kojom se nosi svaka deseta žena na svijetu. Glavni simptomi su netipični bolovi, ponekad ovisni o ciklusu, ponekad nenadani, koji toliko utječu na život da žene onesposobljavaju u svakodnevnim aktivnostima, poslu, željenim aktivnostima. Najveći problem je taj što je endometrioza toliko malo medicinski istražena da joj se još uvijek ne zna uzrok, ali su posljedice itekako prisutne i jasne. Neuravnoteženi ciklusi, bol, neplodnost, depresija, utjecaj na živčani sustav, probavu, seksualni život. Endo je jedno od onih stanja koje prvo potiho, a zatim vrlo jasno i moćno utječe na cijeli život.

Posljednjih nekoliko godina prestala je biti tabu tema, a niz stručnjaka, ginekologa, naturopata, alternativnih medicinskih pravaca posvećuju se upravo liječenju ove bolesti. Kako je travanj mjesec u kojem se posebno priča o njoj, donosimo vam nekoliko adresa koje bi vam mogle biti od pomoći.

Teorija o endometriozi ima niz, od zapadne medicine koje nalaže u kontracepcijske pilule i operativne zahvate, do naturopata i nutriocionista te posebno obrazovanih za žensko zdravlje koji vraćaju cijelu probematiku na početak – prehranu, stil života i ljubav prema samoj sebi. Niste li još pronašli svoj put ili želite nekome samo pomoći u tome, slijedi nekoliko prijedloga za travanj:

Endometrioza i prehrana s Majom

Maja Obrovac Glišić je holistička konzultantica na temu optimizacije menstrualnog ciklusa, hormonalnog zdravlja i plodnosti, a u travnju nudi dodatni popust na svoja online predavanja na temu prehrane i endometrioze. Ako ste oduvijek željeli isprobati put prilagođene prehrane, no niste znali odakle krenuti, ovo je sjajan početak. Link na edukaciju je ovdje: Endometrioza i prehrana.

Flo Living s Alisom Vitti

Za svjetsku kraljicu hormona i ženskog ciklusa Alisu Vitti vjerojatno ste već čuli, a ako ne, a borite se s nekim od ženskih problema, svakako pročitajte njenu knjigu Woman Code. Alisa je svoja predavanja u travnju posvetila isto endometriozi, pa će tako na svojoj Facebook stranici između ostalog održavati online predavanja, jedno će se već održati danas. Svakako ju popratite!

Žuto uže s Jelenom Pack

Jelena Pack, naturopata, osnovala je udrugu Žuto uže kako bi mogla pomoći ženama na temelju svog iskustva, ali i niza edukacija u Austriji, na temu endometrioze. Osim što ju je sama prošla, stalno se informira i usklađuje sa svjetskim standardima liječenja jer u našoj regiji znanje o endometriozi je daleko od svjetskog standarda. U svojoj grupi Žuto uže, ovaj će mjesec posvetiti upravo endo temama. Link na Facebook grupu je ovdje: Žuto uže.