Endometrioza je kronična bolest koja pogađa jednu od 10 žena u svijetu. U Velikoj Britaniji čak se razmatralo da je proglase invaliditetom. I zašto se onda još uvijek premalo priča o njoj?

Endometrioza je bolest o kojoj jako malo znaju oni koji je nemaju, a itekako dobro poznaju oni koji se s njom nose. Radi se o kroničnoj bolesti koju karakterizira pojava tkiva koja oblaže maternicu (endometrija) na različitim mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti, odnosno bilo gdje izvan maternice. Ta su mjesta najčešće organi unutar zdjelice i trbušne šupljine.

Simptomi variraju od žene do žene, mnoge čak ni ne znaju da je imaju, a jedna od nuspojava je i neplodnost. No, ono najgore što dolazi od endometrioze su bolovi. I to bolovi koji često zahtjevaju i ozbiljnu medicinsku pomoć. Ono što je jednako frustirajuće je da se endometrioza teško i otkriva te se još teže nosi s njom. Prosjek godina za otkrivanje je čak do 7 godina jer je bolest još uvijek velika nepoznanica u medicini i tek se posljednjih nekoliko godina nešto više okreće istraživanjima. Kako bi si same pomogle, žene s endometriozom okreću se zdravoj prehrani, meditaciji, eteričnim uljima, kupkama i masažama, a ako ste i vi među njima, otkrivamo vam jedan divan blog koji bi vam mogao dodatno pomoći u tome.

With Food and Love

Iza bloga With Food and Love stoji Amerikanka Sher Castellano koje se i sama nosi s endometriozom i iza nje je već nekoliko operacija i višegodišnja borba. Osim što je možete pratiti na Instagramu, možete čitati i njen blog withfoodandlove.com. Sher donosi niz recepata za endo prehranu (naravno, sve ovisi od osobe do osobe), a radi se o jelima bogatim povrćem, bezmesnim jelima, zdravim desertima, a tu su i preporuke za dodatke prehrani i esencijalna ulja. Iako je ozdraljenje i nošenje s endometeiozom kompleksni proces u kojem svatko mora pronaći svoj put koji je često postupak pokušaja i pogreške, ova stranica i Instagram profili mogu vam ukazati put. Naime, ako sumnjate ili imate dijagnosticiranu endometriozu preporuča se izbaciti mliječne proizvode, šećer, gluten i crveno meso, kao i kavu i alhohol – ustvari sve one namirnice koje podižu etsrogen. Iako zdrava prehrana ne garantira oporavak, kod nekih žena pokazala se kao jako dobar suputnik u smanjenju simptoma i bolova. Zapratite Sher, nas je osvojila svojim receptima i porukama podrške.

View this post on Instagram

ENDOMETRIOSIS IS NOT A PAINFUL period disease. Having a painful period is just one of the many symptoms of endo. Endometriosis doesn’t just occur in people of reproductive age. Endo can occur in people of all ages (with or without a uterus). Endometriosis is not easily treated by poisonous big pharma drugs – you know the ones you see commercials for. Endo causes organ failure and infertility. And it requires surgery to both diagnose and treat the disease and nothing about that is easy I promise. This photo is from five days ago, taken two hours post-op after my second endo surgery in thirteen months. I’m acutely aware of how fortunate and privileged I am to have an expert endometriosis surgeon in Dallas. And when the time comes to have a third and fourth surgery I’ll likely have access to this care again. But it breaks my heart knowing the majority of endo warriors don’t so I gotta fight like hell to raise awareness so they do. During this second surgery I had endometriomas (endo-filled cysts inside my ovaries) removed. I had my appendix removed. And I had my ovaries, uterus and bowels separated from each other since they were stuck together in a ball and attached to the back of my pelvic wall with endo adhesions. I also had a tubal cannulation (often referred to as getting your tubes flushed) to make sure my Fallopian tubes were open and operating. I have four new 1-inch incisions to add to the four I already have. I have been cut up and pulled apart and scraped out. One of the reasons I started sharing my endo story was because of the lack of quality care and rampant misinformation in the medical community and online. This disease (in varying degrees) affects 1 in 10 – but we still don’t know why. And we still don’t have a cure. If you need to hear this – you are strong and not alone. And if you know someone who might need to hear this – please share this post. You could literally save their life. // #thisisendometriosis

A post shared by Sher Castellano (@shercastellano) on

Foto: Unsplash