Miron Milić “Sloboda”

HDLU je realizirao još jedan fanatstičan umjetnički projekt na tragu već započetih suradnji s kaznionicama diljem Hrvatske.

U svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora u okviru projekta Horizont slobode sedam umjetnika, članova HDLU, izvelo je likovne intervencije u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. To su redom Miron Milić, Goran Rakić, Mario Romoda, Ivo Kosanović, Tea Jurišić, Agata Lučić i Melinda Šefčić.

Miron Milić “Sloboda”

Projekt Horizont slobode, autorice i koordinatorice projekta dr.art. Melinde Šefčić, kojega provodi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, financiran je od strane Ministarstva Pravosuđa Republike Hrvatske. Realizacija projekta započela je krajem 2019. godine, no rad na projektu je obustavljen zbog negativnog utjecaja Covid-19 virusa u trećem mjesecu ove godine. Sve do polovice kolovoza radilo se na pokretanju projektnih aktivnosti koje su doprinijele realizaciji i izvođenju 5 likovnih intervencija u Kaznionici u Glini koje su izveli: Tea Jurišić, Melinda Šefčić, Miron Milić, Goran Rakić i Ivo Kosanović, dok su dvije likovne intervencije izvedene u prostoru Zatvorske bolnice u Zagrebu, koje su realizirali Agata Lučić i Mario Romoda.

Mario Romoda “Neka nova šuma”

 

Mario Romoda “Neka nova šuma”

Ovogodišnji projekt uključio je oslikavanje isključivo vanjskih zidova koji omeđuju prostor s unutarnje strane. Rad sa zatvorenicima nije bio moguć zbog epidemioloških razloga,te je ta aktivnost ove godine morala izostati.

Ivo Kosanović “Planine”

 

Ivo Kosanović “Planine”

Projekt Horizont slobode ujedno uključuje i istraživačku komponentu, koja se izvodi u suradnji s dr. sc. Anitom Jandrić Nišević, a čija prezentacija, kao i prezentacija projektnog kataloga, slijedi u prosincu 2020. godine.

Melinda Šefčić “Krugovi slobode”

Ovo je treći projekt koji HDLU provodi u prostorima Kaznionica u Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom pravosuđa te se ova suradnja planira nastaviti. Upravo dosadašnja realizacija projekata u Kaznionici u Požegi, Zatvoru u Zagrebu, Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu potvrđuju valjanost postavljenih ciljeva i doprinos rezultata provedenih projekata. Upravo tako ističemo da umjetnost uistinu ima transformativnu moć – ona doprinosi stvaranju nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline te stvaranju uvjeta za rast i razvoj svjesnosti, odgovornosti, razvoj suosjećajnosti ljudi u zatvoru; razvoj vještina i mogućnosti življenja smislenijeg i produktivnijeg života zatvorenika, poručuju iz HDLU-a ovom prilikom.

Tea Jurišić, “Posjet”
Goran Rakić “Perspektiva”

 

Agata Lučić “Vrt”

 

Fotografije: Ivo Kosanović za HDLU / www.hdlu.hr