Oduvijek je poznato da naša obala vrvi prekrasnim mjestima koja ostavljaju bez daha. No, ipak, ako moramo odabrati one najdraže lokacije to bi sigurno bili otoci mira, odnosno oni na kojima su zabranjeni automobili

Jutarnje gužve i gradska buka mogu biti zamorni. Stoga, često u potrazi za destinacijama biramo one na kojima prevladava mir. Srećom, naša obala bogata je ne samo lijepim, već i mirnim i gostoljubljivim odredištima. A neki od zapanjujućih otoka lijepo primaju sve goste, osim glavnih rušitelja mira i tišine – automobila. 

Zlarin 

Udaljen samo tridesetak minuta od Vodica, ovaj otočić neće vas ostaviti ravnodušnim. Iako je izrazito malen i možete pomisliti da nema što za ponuditi, prevarili biste se. Zlarin vrvi crkvama koje možete posjetiti ako ste zainteresirani za kratki sat povijesti. Krasi ga nadimak ‘zeleni otok’ koji savršeno opisuje spoj Mediterana, maslina, mora i zelenila koju ćete ovdje pronaći. Za sve koji uživaju u šetnjama, glavna preporuka zasigurno je brdo Klepac. S obzirom da je najviša točka na otoku, nudi savršen pogled na Velebit i otok Jabuku. 

Lopud 

Lopud je drugi po veličini u skupini elafitskih otoka, a nalazi se svega sat vremena vožnje od Dubrovnika. Iako se nalazi blizu jednog od najljepših gradova naše obale, prekrasna botanika i vegetacija jednostavno ostavljaju bez daha, te ostavljaju dojam da se radi o nekoj egzotičnoj destinaciji. Lopud također vjerno njeguje svoju povijesnu baštinu te možete posjetiti franjevački samostan i perivoj iz 19. stoljeća, koji je prema vjerovanjima nekada bio dom jedne vile. Osim zanimljivih povijesnih priča, otok krije i prekrasne plaže, stoga ako planirate posjetiti ovaj otočić, obavezno se okupajte na plaži Šunj koja je glavna atrakcija ovog otoka. 

Susak 

Susak, ili ti ga još jedan zeleni dragulj lijepog Jadrana našao se na našoj wish listi oaza mira. Ovaj otočić ima svega 151 stanovnika, a nema niti jednu cestu, pa čak i da želite voziti automobil, ovdje ne možete. Najpoznatiji je po svojim plitkim plažama, ali i žućkastoj prašini od koje je otok napravljen. Bez obzira na veličinu, ni ovaj otok nije zakinut kvalitetnim kulturnim spomenicima. Prilikom posjeta možete obići Župnu crkvu Svetog Nikole, kapelicu na rtu Darto, susački svjetionik ili vinograde koji su pomalo zapušteni, no pokazuju ogroman potencijal otoka. Svi koji vole kulturnu baštinu, obavezno moraju pogledati i tradicionalnu nošnju ovog otočića koja je ponešto drukčija od nošnji na koje smo navikli. Nošnja nema rukava, naglašava struk i najkraća je od svih nošnji u Europi što je čini nešto modernijom, no opet prekrasno dočarava povijest otočića. Jedina mana je slaba povezanost s kopnom, a osim što je teško doći do kopna, nema ni previše turista jer je često van dometa turističkih agencija. No, s druge strane, više mira i prirodnih ljepota za nas. 

 

Prvić 

Još jedan otočić na kojemu nećete zateći automobile je Prvić, koji se nalazi u neposrednoj blizini Šibenika. Iako ima nešto više stanovnika od Susaka i dalje se radi o jednom od manjih otoka Jadrana. Na otoku postoje dva ribarska naselja; Prvić Luka i Šepurine, a povezani su cestom dugom svega kilometar. Ljubitelji povijesti znat će da Prvić nosi ime poznatog znanstvenika i fizičara, pa ga se često spominje i kao Faustov otok. Na ovom otoku možete posjetiti dvije crkve – jedna, ona manja, posvećena je svetoj Jeleni Križarici, dok je druga posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Ni ljubitelji baroka neće ostati zakinuti. Na Šepurinama se nalazi barokni ljetnikovac braće Vrančića koji ostavlja bez daha. 

Silba 

Jeste li znali da je Silba drugi najšumovitiji otok na našoj obali? Osim prekrasnih šuma, otočić nudi i jedne od najljepših plaža Jadrana. Ako vas to nije oduševilo, može hoće podatak da Silba vrvi raskošnim dvorovima koje jednostavno morate posjetiti, ali pješke naravno. Nepopravljivim romantičarima će se posebno dopasti nadimak ovog otoka, pogađate, otok ljubavi. Nadimak je dobio po Toreti, tornju koji je kapetan Petar Marinić izgradio u spomen svoje nesretne ljubavi. 

Unije 

Iako ima manje od stotinu stanovnika, ovaj otok dobro parira ostalima što se tiče prirodnih ljepota. Otok je prava oaza za sve ljubitelje botanike, a ima čak 20 tisuća stabala maslina. Na Unijama postoji samo jedno naselje koje se nalazi na blagoj padini uz najveću uvalu zapadne obale. Ovaj otočić odličan je odabir za sve željne malo romantike i mira, koji ćete ovdje sigurno dobiti. 

Kornati 

Jeste li znali da u Nacionalnom parku Kornati možete putovati samo na dva načina, a nijedan nije automobil? Ovaj dragulj naše obale možete obići pješke ili brodovima te je jedna od najposjećenijih atrakcija. Otočje se naziva i nautičkim rajom s čak 89 nenaseljenih otoka, otočića i grebena. S obzirom da se radi o poprilično poznatom turističkom otoku, možda nećete osjetiti potpunu oazu mira, ali Kornati su svakako iskustvo koje ne smijete propustiti.

Fotografije: Lopud 1483, Zlarindaily, Otok Susak, Prvić luka online, Booking.com, island Unije, Kornati national park, Shutterstock