Ako ste se zaželjeli robinsonskog odmora, najbolja ideja vam je – otok Silba, predivno udaljeno mjesto na kojem nisu dopušteni automobili

Otok Silba prvi put je spomenut u davnom 10. stoljeću, i to od strane bizantskoga cara Konstantina, riječju “Selbo”. Naziv dolazi, navodno, iz dvije riječi, “silbon”, što na grčkome znači pijesak, te latinske riječi “silva”, odnosno – šuma. Kako god bilo, to za ovaj predivan otok smješten u sjevernoj Dalmaciji, okružen otocima Premuda, Olib, Ist i Lošinj, zaista vrijedi.

Otok SIlba, panorama

Iako je relativno malen otok s ukupnom površinom od 15 km kvadratnih, idealno je mjesto za parove i obitelji s malom djecom zbog prekrasnih plaža i zelenila, a dodatan bonus je da su na otoku dozvoljeni samo manji mopedi i bicikli te vozila za distribuciju vode. Stoga ne čudi da je otok Silba među mještanima, kojih ima oko tristotinjak, popularno nazvao i kao otok Pješaka.

Otok Silba izvrsno je povezan s kopnom preko dvije brodske linije: trajektnom i katamaranskom linijom iz Zadra i brodskom linijom s otoka Lošinja, a ako se odlučite uraniti, doživjet ćete putem i najljepši izlazak sunca koji ćete pamtiti do kraja života.

La Villa, otok Silba
La Villa, otok Silba

Otok Silba – atrakcije

Otok Silba ima jedno jedino naselje istoimenog naziva, smještenog u najužem dijelu Silbe, a ponosno ga “brani” atraktivan 15 metara visok toranj Toreta sa spiralnim stubištem, koji pruža predivan pogled na Silbu i okolne otoke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by matea (@oprrosti)

U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi iz 5. stoljeća, a na otoku je smještena i crkva sv. Ivana Krstitelja koja je očuvana i iz 15. stoljeća.

Otok Silba – plaže

Znate onu praksu da kad dođete u novo mjesto i pitate stanovnike koja je plaža najbolja? Ovdje će mještanima teško biti preporučiti samo jednu. Ako je po nečemu Silba poznata, osim po tome da su ondje zabranjena vozila, jest po predivnim, intimnim uvalama i plažama. Sve plaže su od naselja udaljene oko sat vremena hoda, a do njih možete doći i brodićem, koji ćete unajmiti od mještana.

Otok Silba, uvala
Porat sv. Ante

Plaže na Silbi koje se najčešće spominju su glavna plaža s pješčanim dnom Šotorišće (koja je najveća i najbliža naselju), a nakon nje, tu su Mavrova, Vele Stene, Ugljanica, Dobre Vode te Slatina.

Vrt apartmana Lovor. otok Silba
Vrt apartmana Lovor. otok Silba

Ako se želite zaputiti u avanturu sarkofaga, zaputite se prema uvali Počukmarak, a ostale koje možete otkrivati su Tratica, Pernastica, Carpusina, Vela Smardeća i uvala Loišće. Da, sve to na tako malom otoku vrijedi svakog koraka!

Otok Silba – smještaj

Stanovnici Silbe jako se trude zadržati autentičnost ovoga otoka, tako da ovdje nećete pronaći klasične turističke apartmane, već je često riječ o smještajima zbog kojih ćete se vrlo brzo udomaćiti i pomisliti da ste na ovome otoku oduvijek!

La Villa, otok Silba
La Villa, otok Silba

Možete birati između manjih apartmana, bed&breakfast, kućica ili vila, a iako je otok stvoren za kampiranje, nema službeni kamp, no ništa vas ne sprječava da si napravite hlad tijekom dana mini šatorčićem ili ugodan ležaj hammockom.

 

Foto: iStock/Getty Images, Booking.com