Da su guste, pravilno oblikovane obrve već neko vrijeme popularne, znate i sami, a po uzoru na mnoge slavne dame upravo one s efektom pudera odnosno zasjenčane, najtraženije su u salonima. Tako oblikovane, obrve izgledaju kao da ste ih popunili sjenilom ili olovkom, što uz malo maskare uvijek odaje dojam da ste našminkani

Riječ je o novijoj tehnici koja pomalo preuzima primat microbladingu i vrsta je trajne šminke kojom vrlo prirodno imitiramo izgled sjenila. Popunjavanje podrazumijeva točkasto sjenčanje obrva koje se radi mašinicom sličnoj onoj za tetoviranje, ali na maloj dubini, zbog čega rezultat izgleda punije i prirodnije. U odnosu na klasičnu trajnu šminku ili iscrtavanje obrva japanskom metodom, ova je metoda puno sigurnija i bezbolnija. Ipak, prethodno ćemo za svaki slučaj ublažiti osjećaj nježnim anestetikom u kremi, a boje koje se koriste su profesionalne i antialergijske. Nema krvarenja, ne ostaju nikakvi ožiljci niti se javljaju bilo koje druge negativne posljedice. Efekt može trajati do dvije godine, ovisno o tipu kože. Masna koža brže razgrađuje boju za razliku od suhe. Moram vas upozoriti na to da nakon tog perioda boja ne nestaje u potpunosti. Gotovo uvijek su vidljivi tragovi ili barem sjene ostataka takve šminke.

Rezultat može biti lijep, prirodan izgled – malo naglašene i osjenčane obrve, ali i dramatičan, koji onda obrve čini tamnijima i debljima. Ako spadate u skupinu žena koje su isprobale microblading i taj učinak vam je potpuno odgovarao, preporučujem da ga komplementirate upravo ombreom. Sjenčanje o kojem govorimo izvrsno izgleda kad se radi preko već malo izblijedjelog microbladinga jer daje 3D efekt i još bolji izgled punoće, a izblijedjeli permanentni make-up na obrvama dobiva novu svježinu.

Puno klijentica, ali i klijenata treba malo vremena i više osjećaja sigurnosti kako bi se odlučili za ovakav dugotrajni tretman koji uključuje bockanje. U tom slučaju, za početak preporučujem da jednostavno obrve nijansiramo običnom tehnikom bojenja da biste dobili približan osjećaj kako će to izgledati u slučaju neke od trajnih tehnika. Nakon što vaše prirodne obrve lijepo uredimo i oblikujemo, obojit ćemo ih profesionalnom bojom za obrve koja je prirodnog biljnog podrijetla. Takve boje dolaze u nekoliko nijansi pa ćemo svakoj puti i boji dlačice naći primjerenu boju. Druga opcija za bojenje obrva je kana. Nekoć jako popularna, ponovno dokazuje da se moda vrti ukrug. Kana je prirodna boja biljnog podrijetla, pa također nikako ne oštećuje dlačice. Čak mogu reći da je kana poželjnija za rijetke obrve s tankim dlačicama jer se bolje uhvati za kožu negoli profesionalna boja, pa stvara učinak olovke. Rezultat nakon primjene kane na koži traje do desetak dana, a na dlačicama do mjesec dana poput boje.

Ombre obrve ili brow lamination?

Ne bih željela ne spomenuti tretman koji se pojavio prošle godine i upravo doživljava vrhunac svoje svjetske popularnosti, a riječ je o brow lamination tretmanu, poznatom i pod nazivom brow lift. Supermodeli, glumice, svi su naprosto poludjeli za ovakvim obrvama. Riječ je o tretmanu koji posebnim profesionalnim protokolom mijenja strukturu dlačice obrve i omogućuje njihovo pravilno začešljavanje, a samim time ostavlja uređene, začešljane, voluminozne i dugotrajne obrve, koristeći samo vaše postojeće dlačice. Posebnim preparatom razdijelit ćemo dlačice i olakšati njihovu manipulaciju u novi oblik, odnosno pravilno ih začešljati. Vrlo traženo jest oblikovanje na način da obrve lagano začešljamo prema gore, poput Care Delevingne ili Gigi Hadid.

Ako vam dosadi ili iz bilo kojeg razloga poželite da više nemate permanentni make-up na svome licu, bilo da se radi o microbladingu ili puder obrvama, možete se odlučiti na uklanjanje laserom ili posebnim sterilnim otopinama namijenjenima za uklanjanje pigmenta. Imajte na umu da se tu radi o procesu te će biti potrebno više vremena i tretmana za željeni učinak. Koliko će vam takvih tretmana biti potrebno, ovisi o dubini nanosa i koliko dugo vam već traju učinci od same aplikacije. Ali mogu reći da je u prosjeku riječ o dva do šest tretmana, svakih šest do osam tjedana, da bi se uklonilo 50 do 90 posto pigmenta iz obrva. Imate li želju nakon uklanjanja ponovno iscrtati svoje obrve microblading ili ombre tehnikom, morat ćete pričekati najmanje dva mjeseca nakon zadnjeg tretmana uklanjanja permanentnog make-upa.

Bez obzira na trendove, imajte na umu da se oblik obrva mijenja kroz godine više puta, i to je prirodan i normalan proces. Tijekom svih tih godina sviđat će vam se različite stvari. Od nekih ćete trendova odustajati, a neke nove prigrliti. Sjetite se samo trenda tankih obrva iz 90-ih, koji neki beauty stručnjaci i mediji opet zazivaju. Važno je ne ići iz krajnosti u krajnost te staviti imperativ na pravilnu njegu. S lijepo oblikovanim obrvama i njegovanima primjerice ricinusovim uljem, neće biti problema. Potaknut ćete rast dlačica, a moguće i da ćete biti potpuno zadovoljni bez ikakvih dodatnih intervencija.