Umjetnički projekt koji uljepšava u(lice) grada poziva vas da i ove godine kroz umjetnost nanovo otkrijete Zagreb

Umjetnički projekt „Okolo“ u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, ove godine donosi nove zanimljive prostorno-specifične instalacije i street art intervencije u javnom prostoru koje će uljepšati u(lice) grada i osvježiti svakodnevicu. Umjetnička iznenađenja čekat će vas na svakom koraku, a otkriti ih možete od 20. do 30. kolovoza u jedinstvenoj umjetničkoj šetnji gradom.

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada „Okolo“ ove godine zakazuje po peti put, a popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu predvodi likovni umjetnik Lonac, dobro poznato ime na lokalnoj i međunarodnoj street art sceni, prvenstveno zahvaljujući fotorealističnim muralima koji se uvrštavaju među najbolje na svijetu. Jedan od njih niknut će i u Zagrebu, a prikazivat će, nastavno na njegov prijašnji rad iz Danske, portret osobe u pastelnim bojama, vizualno naglašavajući kontrast svjetla i sjene.

Aktualne teme iz naše svakodnevice, kritizirajući konzumerizam, poplavu klišeja i suvremenih fetiša, ocrtat će umjetnica Nikolina Ivezić, koja se svojim originalnim, prepoznatljivim i angažiranim stvaralaštvom već niz godina ubraja u sam vrh hrvatske suvremene umjetnosti, a najpoznatija je po svojim slikama-objektima, povezujući elemente slikarstva, kiparstva, ilustracije i stripa. U sklopu „Okolo“ po gradu će, na svoj specifičan način, (p)ostaviti ironičan osvrt na svijet luksuza.

Čak dvoje umjetnika poigrat će se s različitim medijima i predstaviti nove interaktivne radove. Kipar i multimedijalni umjetnik koji djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti Vitar Drinković za ovu će priliku pripremiti virtualnu izložbu, istražujući percepciju umjetnosti u javnom prostoru kroz odnos stvarnog i virtualnog. Umjetnica koja spaja klasične likovne tehnike i suvremenu tehnologiju Ana Sladetić, uz pomoć AR tehnologije omogućit će prolaznicima da otkriju još jednu dimenziju akvarela i života likova u slici, a s 3D-isprintanim minijaturama, koje će smjestiti u pukotine grada, stvorit će pravo malo naselje u žarkim bojama.

Okolo

Za ostala umjetnička iznenađenja po gradu bit će zadužena kiparica Mia Orsag i daroviti umjetnici mlađe generacije Matej Vuković i Ana Maria Maravić te umjetnice koje djeluju u području dizajna, scenografije i umjetničkih instalacija Stella Leboš, Iva Rodić Novak i Jelena Malenica. Mia Orsag predstavit će kolektivno-intimni konceptualni rad koji poziva promatrača na promišljanje o svakodnevnim životnim potrebama, sve bržem načinu života, bljeskovitim promjenama trendova koje su uvjetovane konzumerističkim sustavima te osobnim potrebama i trenutnom doživljaju vlastite budućnosti.

Novi rad Mateja Vukovića bavit će se međuodnosom okoline/predmeta i organičkih formi koje se prilagođavaju pod njihovim utjecajem, a u glavnoj ulozi bit će klupica u parku, dok će u fokusu rada Ana Marije Maravić biti šarene zmije i podsjetnik na njihovu pravu simboliku transformacije i stvaranja novog života. Dizajnerice i scenografkinje Stella Leboš i Iva Rodić Novak multidimenzionalnom refleksijom svijeta oko nas pokušat će kreirati nova očišta, ističući brojne točke gledišta i perspektive sagledavanja stvarnosti, pozivajući posjetitelje na igru i istraživanje. Za kraj, dizajnerica nakita i home decora Jelena Malenica, koja u svojim umjetničkim istraživanjima podjednaku važnost pridaje estetici i osviještenosti oko odnosa čovjeka, prirode i grada, izmjestit će meduze iz njihovog prirodnog staništa te će im dodjeliti ulogu dekora urbanih elemenata.

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik „Okolo“ oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

„Okolo“ pokreću 2018. godine Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Crveni tepih do Gornjeg grada, plavi oblaci i pjevajuća šuma u Parku Bele IV., zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba! Intervencije možete pratiti na društvenim mrežama ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.