Cilj serije aukcija i manifestacija Healing Arts London jest ukazati na važnost očuvanja mentalnog zdravlja tijekom pandemije koronavirusa

U ponedjeljak je slavna glumica i zagovornica mentalnog zdravlja Gillian Anderson podijelila iskustvo o ulozi iscjeljivanja umjetnosti, i to u razgovoru s voditeljem Svjetske zdravstvene organizacije za umjetnost i zdravlje Christopherom Baileyjem. Ovaj bivši glumac i kazališni redatelj, sada predvodnik nove kampanja Svjetske zdravstvene organizacije rekao je kako “umjetnost ima jedinstvenu sposobnost da nam pomogne utješiti, suprotstaviti se, kontekstualizirati i stvoriti zajednicu. A kada prihvaćamo znanost i dokaze kao temelj, umjetnost i kultura mogu nam pomoći da zamislimo bolji put prema pozitivnoj budućnosti.”

O čemu se radi? Svjetska zdravstvena organizacija i koalicija kulturnih partnera pokrenula je “poziv na akciju” kako bi se potaknulo korištenje umjetnosti u suzbijanju krize mentalnog zdravlja zbog izolacije te tjeskobe i žalosti uzrokovane pandemijom Covid-19.

Globalna kampanja poznata kao Healing Arts 2021 započinje tjednom virtualnih razgovora i događaja od 22. do 26. ožujka u suradnji s University College London, galerijom Tate, talijanskim Muzejom suvremene umjetnosti Castello di Rivoli te novoformiranim britanskim Nacionalnim centrom za kreativno zdravlje.

Primjerice, aukcijska kuća Christie’s će tijekom 2021. godine nastaviti nuditi suvremena djela kao pomoć kampanji, a prikupljena sredstva usmjeravat će se na napore WHO-ove zaklade za liječenje i oporavak mentalnog zdravlja, uključujući primijenjenu upotrebu umjetnosti, kao i buduće planove da se podupiru društveno angažirani umjetnički projekti koji olakšavaju dobrobit zajednice i razmjenu poruka u zdravstvu.

Serija online evenata na YouTube kanalu The Art Newspaper, najavljuje početak prodaje poslijeratne i suvremene umjetnosti Christie’s aukcijske kuće od 25. ožujka, uključujući djela koja su donirali umjetnici Martin Creed, Antony Gormley, William Kentridge, Ragnar Kjartansson (čija je slika na naslovnici članka) i Yoshitomo Nara, kako bi izrazili potporu projektu Healing Arts.

Foto: Ragnar Figures In Landscape/ The Art Newspaper