Najnovije kreacije japanskog teamLab kolektiva umjetnika, inženjera i arhitekata pokazuju nam smjer puta kojim ide budućnost digitalne umjetnosti

Zid latica cvijeća rasprsne se u tisuću fragmenata, ogromna crvena kugla lebdi u zraku i mijenja boju, a okružuju vas silne kapi vode koje vidite i priviđa vam se da ih osjećate, a lice vam osvjetljavaju ručno puhane staklene svjetiljke iz Italije.

Sve to nije iskustvo posjeta muzeja moderne umjetnosti, već najnoviji projekt japanskog teamLab kolektiva inženjera, umjetnika i arhitekata usidreno oko sedam sauna osvijetljenih u crvenoj, zelenoj i žutoj boji. Digitalna umjetnička grupa sa sjedištem u Tokiju preuzela je prazan dio u gradskoj blistavoj četvrti Roppongi i tijekom posljednjih godinu dana podigla gigantski šator u kojem su se nalazile saune i tri impresivne umjetničke instalacije.

“Umjetnost se tradicionalno izlaže na luksuznim mjestima poput palača ili muzeja – željeli smo stvoriti luksuzno stanje duha kako bi je ljudi doživjeli”, izjavio je za Reuters Takashi Kudo, član laboratorija teamLaba. ”TikTok teamLab Reconnect”, kako se zove projekt, traje od 22. ožujka do kraja kolovoza, a za 200-injak kuna će posjetitelji moći ući i izaći iz toplih prostorija i hladnih tuševa, te prošetati unutar umjetničkih djela u sportskim kupaćim kostimima.

Ovom kreativnom timu vizualni dio nije jedini o kojem su brinuli – htjeli su utjecati na sva osjetila, uključujući dodir, zvuk i miris. Arome poput prženog zelenog čaja provlače se kroz jednu od sauna, a bijela breza u drugoj. “Nitko na ovaj način ne ide u muzej umjetnosti, jer umjetnost je umjetnost, a sauna je sauna”, komentirao je Kudo pokazujući na svoj outfit – kupaće gaće. “Ono što smo željeli isprobati jest kombinirati i ponuditi sasvim drugačije iskustvo – i sasvim drugačije iskustvo ove umjetnosti.”

Mi vjerujemo da su svakako uspjeli i veseli nas vidjeti kada ćemo i mi tako nešto doživjeti na našim prostorima. Zamislite, primjerice, kupanje s pogledom na Mars.

 

Foto: TeamLab