Guliver/Thinkstock

Čak i najzdravija prehrana slabo će pomoći probavnom sustavu ukoliko ste stalno izloženi stresu, budući da je probava usko povezana s mozgom. Sindrom nervoznih crijeva povezan je s raspoloženjem, a studije dokazuju da stres slabi rad dobrih bakterija u crijevima. Ironično je što, dok smo pod stresom, češće posežemo za šećerom, alkoholom i svim drugim prehrambenim namirnicama koje štete probavi. Potrebno nam je dvojako rješenje: sanirajte probavu i vaš nivo stresa će znatno opasti. Istovremeno pokušajte da smanjite stres – metabolizam će vam biti zahvalan

Izbacite brzu hranu

Precrtajte gotove proizvode i šećer sa jelovnika, smanjite unos alkohola i kofeina, kao i pšeničnih proizvoda, namirnica s glutenom i mliječnih proizvoda, koji u probavnom sistemu mogu dovesti do mikroupala. Ukoliko pri odricanju od brze hrane osjetite da imate više energije i manje probavnih smetnji, treba se testirati na intolerantnost na određene vrste namirnica.

Fermentirane namirnice

Fermentirane namirnice donose korisne bakterije u probavni sistem. Preporučuje se da unosite više kefira, kiselog kupusa i da pijete više zelenog čaja. Ili radite to poput Mirande Kerr i pijte svakog jutra čašu tople vode sa jabučnim octom.

Izaberite kvalitetne proteine

Zdravi proteini se jednostavnije mogu probaviti. Dakle, uvijek birajte meso provjerene kvalitete, koje ne sadrži mikrobiotike jer oni trajno mogu oštetiti mikroorganizme u probavnom traktu!

Povrće prethodno skuhajte

Blanširajte povrće za salate, to će olakšati procesu probave da apsorbira sve hranjive sastojke. Povrće jednostavno potopite u vrelu vodu na 30 sekundi, a potom u hladnu vodu.

Svjesno jedite

Stručnjaci savetuju da izdvojite vrijeme za obrok i da ne jedete – onako, usput. Poslušajte svoj tijelo, poručit će vam kada je dovoljno. Mnogi od nas jedu prebrzo, što može naštetitit probavnom sistemu, a i mogućnost viška kilograma se udvostručuje.

Obratite pažnju na ugljikohidrate

U probavnom sistemu nalaze se receptori serotonina (hormona sreće), a ugljikohidrati su najbrži put dase oni nahrane. ali jednostavni ugljikohidrati, poput bijelog kruha, tjestenine i pekarskih proizvoda, hrane samo loše bakterije u probavnom sistemu. Preporučuje se da izaberete ugljikohidrate koji povoljno utječu na probavni sistem kao što su oni u povrću ili u proizvodima od cjelovitog zrna žitarica.