Renault nastavlja elektrifikaciju hrvatskog automobilskog tržišta pa se tako od danas u prodajnoj mreži može naručiti električna inačica Twinga, Renault Twingo Z.E. Prve isporuke predviđene su za listopad, a uz danas najavljene subvencije i našu komercijalnu ponudu, Twingo Z.E. moguće je dobiti po cijeni od 84.900 kn ili preko Renault financiranja uz ratu od 849 kn mjesečno

Renaultov kultni gradski automobil obogaćen je izvedbom Twingo Z.E., pokretanom posve električnim motorom za još ugodniju i zabavniju svakodnevnu vožnju. Njegova živahna, zabavna i ležerna osobnost najbolje dolazi do izražaja na njegovu omiljenom igralištu – gradskim cestama. Twingo se od svojeg predstavljanja 1992. neprestano prilagođava aktualnim zahtjevima i načinima upotrebe. Nakon tri generacije i gotovo četiri milijuna prodanih vozila u 25 zemalja, Twingo je otvorio novu perspektivu predstavljanjem posve električne inačice Twingo Z.E.

Zahvaljujući bogatoj stručnosti u segmentu malih gradskih automobila, Renault je razvio automobil koji se svojim voznim osobinama, dometom i značajkama savršeno prilagođava potrebama gradske vožnje. 

Konstruirana na platformi za električna vozila, inačica Z.E. još snažnije ističe performanse i užitak u vožnji koje su proslavile model Twingo. Twingo Z.E. zadržava zabavan dizajn modela Twingo, privlačnu osobnost i ekskluzivne opcije za personalizaciju kombinirane sa značajkama električnog vozila. Kada je riječ o udobnosti i užitku u vožnji, Twingo Z.E., baš kao i inačica s konvencionalnim motorom, može se pohvaliti najmanjim krugom okretanja u klasi. Električni stražnji pogon i brojni načini rada čine ga još zabavnijim u vožnji. Zahvaljujući bateriji kapaciteta 22 kWh, može krstariti gradom čitav tjedan sa samo jednim punjenjem. Njegove brojne opcije za punjenje omogućuju četiri puta brže punjenje u odnosu na konkurenciju, a pritom su na raspolaganju i brojne javne punionice. Usto ga njegova kompaktnost, izvanredna prostranost i prilagodljivost čine još boljim suputnikom. Nove povezane usluge olakšavaju život svim vozačima Twinga, dok inačica Twingo Z.E. uključuje i posebne značajke Renaultovih električnih vozila. 

Vanjski dizajn

Twingo Z.E. krase obilježja specifična za Renaultova posve električna vozila. Profiliran odbojnik, upotpunjen usisnicima zraka i LED svjetlima sa svjetlosnim potpisom u obliku slova C, daje prednjem kraju živahan i odvažan izgled. Boje karoserije i unutrašnjosti te naljepnice i naplatci mogu se kombinirati na brojne načine. Inačicu Z.E. krase sva obilježja Renaultovih električnih vozila. 

Električno plavi umetci 

Plavi umetci ističu središte naplatka. Dostupni su od prve razine opreme (Life) i krase brojne naplatke viših razina opreme. 

Oznaka na poklopcu prtljažnika

Na poklopcu prtljažnika nalazi se oznaka „Z.E. Electric” koja ukazuje na električnu prirodu ovog vozila.

Oznaka na bočnoj strani vozila

Oznaka „Z.E. Electric” također krasi središnji nosač (B-nosač) koji razdvaja prednja i stražnja vrata. 

Bočni umetci

Plave bočne naljepnice, dostupne od razine opreme Intens, protežu se čitavom duljinom vozila kako bi naglasile njegov oblik. Vozač ih može personalizirati po svojem ukusu. 

Umetci na prednjem dijelu

Vodoravni umetci, također plave boje, ističu prednji kraj i dostupni su od razine opreme Intens. 

Priključak za punjenje 

Na mjestu nekadašnjeg poklopca spremnika za gorivo sada se smjestio priključak za punjenje tipa 2 (prikladan za povezivanje s punionicom).   

Izgled unutrašnjosti

I dalje iznimno prostran i funkcionalan, putnički prostor zadržava sve postojeće opcije za personalizaciju. Logotip „Z.E.” pokazuje da je riječ o posve električnom modelu Twinga. 7-inčni dodirni zaslon u boji, jedinstven u segmentu, omogućuje pristup brojnim povezanim uslugama. Počevši od inačice Zen, kupci novog Twinga Z.E. mogu odabrati neki od raznobojnih paketa za uređenje unutrašnjosti i tako personalizirati boju umetaka armaturne ploče, okvira ventilacijskih otvora, krakova upravljača te presvlaka. Središnja konzola nudi pregršt prostora za pohranu, a od inačice Zen uključuje i središnji 7-inčni dodirni zaslon. 

Ručica mjenjača

Elektronička ručica mjenjača omogućuje promjenu načina rada, a krasi je logotip Z.E.

Bočne zaštitne letvice

Logotip Z.E. nalazi se i na rubovima bočnih zaštitnih letvica (od inačice Intens) koje se protežu duž cijele bočne strane auta, a vozač ih može zamijeniti personaliziranim dodatkom.  

Multimedijski sustav EASY LINK

Od inačice Zen dostupne su povezane usluge Renault EASY CONNECT kojima vozači mogu pristupiti putem 7-inčnog dodirnog zaslona Renault EASY LINK, smještenog na središnjoj konzoli. Svim ovim uslugama moguće je pristupiti i putem aplikacije za pametne telefone MY Renault. Valja istaknuti kako posebne značajke, karakteristične za električna vozila, dodatno poboljšavaju povezanost u Twingu Z.E.

Užitak u vožnji: još više zabave

Inačica Z.E. zadržava vozne osobine i mali krug okretanja koji Twingo čine popularnim, nudeći još uzbudljivije i zabavnije iskustvo vožnje. Osim toga, stvarni domet i fleksibilnost punjenja jamče istinski bezbrižnu vožnju. Primjerice, njegova inačica s motorom s unutarnjim izgaranjem jedini je mali gradski automobil opremljen 6-stupanjskim automatskim mjenjačem EDC. Twingo Z.E. zaokružuje ovu ponudu snažnim električnim motorom i uvođenjem posebnih načina rada.

Vozne osobine 

Iznimno odzivan električni motor još više naglašava Twingove zabavne i dinamične vozne osobine. Kompaktne dimenzije (3,61 m duljine) i četiri kotača smještena u kutove karoserije povećavaju njegovu okretnost. Kao i inačica s motorom s unutarnjim izgaranjem, Twingo Z.E. s motorom u stražnjem dijelu nudi najmanji krug okretanja u klasi: samo 4,3 m za polukružno okretanje. 

Motor

Twingo Z.E. pokreće motor snage 60 kW (82 KS) s trenutačno dostupnim okretnim momentom od 160 Nm. Vozači će uživati u snažnom i tihom ubrzanju čak i pri nižim okretajima. Motor ubrzava do 50 km/h u samo četiri sekunde, dok njegova maksimalna brzina od 135 km/h omogućuje vožnju autocestom. 

Načini rada

Twingo Z.E. ima način rada B koji vozačima omogućuje da odaberu između tri stupnja regenerativnog kočenja čim otpuste pritisak s papučice gasa. Odabirom intenzivnog prikupljanja energije kočenja vozilo značajno usporava. Rezultat toga je brzo punjenje baterije, smanjena potreba za kočenjem i jednostavnija gradska vožnja. Nasuprot tome, način rada kontinuiranog kretanja omogućuje mu da se nastavi kretati kao da je u praznom hodu.  

Sloboda pokreta

Uživati u vožnji znači i biti bezbrižan. Twingo Z.E. moguće je voziti čitav tjedan sa samo jednim punjenjem. Osim toga, sposobnost punjenja na različitim javnim punionicama čini ga najboljim u klasi.

Stvarni domet

Zahvaljujući bateriji kapaciteta 22 kWh, Twingo Z.E. ostvaruje domet od oko 270 km u gradskoj vožnji i 190 km u mješovitoj vožnji (podaci ispitnog postupka WLTP za mješovitu vožnju). Budući da prosječni vozač malog gradskog automobila dnevno prijeđe oko 30 km, domet ovog vozila dostatan je za cijeli tjedan vožnje sa samo jednim punjenjem. To ga ujedno čini i savršenom alternativom inačici s konvencionalnim motorom. 

Način rada Eco aktivira se pritiskom na gumb smješten na središnjoj konzoli. Ovaj način rada regulira ubrzavanje i maksimalnu brzinu na autocesti kako bi omogućio domet od oko 225 km u mješovitoj vožnji.

Fleksibilan sustav punjenja

Twingo Z.E. opremljen je Renaultovim punjačem Caméléon® s pomoću kojega ga možete puniti kod kuće, na poslu ili na punionicama izmjeničnom strujom (AC) snage do 22 kW. Ova se tehnologija prilagođava snazi punionica da biste iskoristili prednosti postojeće infrastrukture, posebice u gradovima. Time je osigurano optimalno trajanje punjenja Twinga Z.E., neovisno gdje ga punili. Punjenje na običnim javnim punionicama četiri je puta brže nego kod konkurenata. Nakon samo 30 min punjenja na punionici snage 22 kW, moći ćete uživati u dodatnih 80 km mješovite vožnje. 

Udobnost: Još bolji suputnik

Twingo je postao električan i pritom zadržao svoju prostranost i prilagodljivost. Twingo Z.E. zamišljen je kao mali gradski automobil koji će olakšati svakodnevnu vožnju. Intuitivne značajke i povezane usluge, temeljene na novom Renaultu ZOE, prilagođavaju se potrebama svih putnika, nudeći još veću praktičnost i udobnost.

Jednostavnija svakodnevica

Kompaktan izvana, ali prostran iznutra! Konstruiran na platformi posebno razvijenoj za električna vozila, Twingo Z.E. zadržava sve prednosti inačice s konvencionalnim motorom.

Umjetni zvuk Z.E. Voice

Premda je njegova unutrašnjost posve tiha, ostali sudionici u prometu jasno ga čuju: Twingo Z.E. opremljen je sigurnosnim sustavom novog Renaulta ZOE „Z.E Voice” koji povećava sigurnost pješaka. Vozači mogu birati između tri zvuka čiji se intenzitet povećava u skladu s ubrzavanjem. Ovaj se zvuk isključuje iznad 30 km/h kada na prisutnost vozila upozoravaju buka kotrljanja i aerodinamička buka.

Prostranost i prilagodljivost

Konstruiran na platformi posebno razvijenoj za električna vozila, Twingo Z.E. zadržava prostranost inačice s konvencionalnim motorom. Zahvaljujući petorim vratima, ravnoj podnici i preklopivom suvozačevu sjedalu, najveća utovarna duljina iznosi 2,31 m. Obujam prtljažnika koji se zatvara s pomoću praktične ručke ostaje nepromijenjen te iznosi 240 litara. Twingo Z.E. nudi središnju konzolu s dovoljno prostora za pohranu i priključcima za punjenje pametnih telefona te zatvoreni pretinac za rukavice (od inačice Life).

Potpuna povezanost

Neovisno o vrsti motora, Twingo nudi povezane usluge koje olakšavaju život vozačima. U vozilu im možete pristupiti putem instrumentne ploče, a izvan vozila s pomoću pametnog telefona. Kombinacija ovih usluga i značajki razvijenih za električna vozila čini vožnju još intuitivnijom.

Renault EASY CONNECT za sve inačice

Povezani multimedijski sustav Renault EASY CONNECT, namijenjen upotrebi u vozilu i izvan njega, sada je dostupan u čitavoj ponudi Twinga. U inačicama Zen i Intens dolazi u kombinaciji sa 7-inčnim središnjim dodirnim zaslonom visoke rezolucije, kompatibilnim sa sustavima Apple CarPlay i Android Auto. Povezane usluge u vozilu uključuju navigacijski sustav s informacijama u stvarnom vremenu, intuitivno pretraživanje putem Googlea te automatsko ažuriranje svih značajki i usluga. Twingo nudi i aplikaciju za pametne telefone MY Renault kako biste ostali povezani i izvan vozila. Vozači putem pametnog telefona mogu poslati svoj plan putovanja vozilu, preuzeti pješačke upute do konačnog odredišta te jednostavno pronaći svoj automobil s pomoću usluge Find My Car.  

Z.E. povezane usluge 

Sustav EASY CONNECT u Twingu Z.E. proširen je Renaultovim značajkama za električna vozila. Ove značajke, slične onima novog Renaulta ZOE, čine Twingo Z.E. jednim od najpovezanijih električnih vozila. Ugrađeni sustav EASY LINK omogućuje programiranje punjenja u razdoblju najnižih cijena električne energije. Sustav tijekom vožnje prikazuje preostali domet u stvarnom vremenu, a zatražite li, prikazat će i najbliže punionice te njihovu raspoloživost u stvarnom vremenu. 

S pomoću aplikacije MY Renault, vozači mogu daljinski nadzirati status baterije te upravljati radom klima-uređaja i grijanja kako bi postigli optimalnu temperaturu putničkog prostora tijekom punjenja i tako očuvali domet svojeg vozila. Vozačima je na raspolaganju i usluga Planiranja rute električnog vozila koja prikazuje željenu rutu zajedno s raspoloživim punionicama.