Meneghetti Wine Hotel & Winery već je godinama etablirano ime na vinarskoj mapi Istre. A ovog proljeća otvorili su vrata svoje nove vinarije kojom su svoju enogastronomsku ljestvicu podigli na drugu razinu

Koliko god puta bili u Istri, teško da ste obišli sve vinarije “hrvatske Toskane” ili njene odlične restorane, pri čemu od same pomisli na njihovu domaću paštu rastu zazubice (mogla bih je jesti svaki dan!). Štoviše, upravo zato uvijek i tvrdim da u Istru treba “hodočastiti” minimalno jednom svake godine. A u svom zadnjem eno-gastro “pohodu”, konačno sam imala priliku degustirati Meneghetti vina na njihovom impozantnom imanju, koje se nalazi samo pola sata od Pule (gdje mi je ovoga puta bila “baza”).

Meneghetti vinarija

O visokom standardu Meneghetti Wine Hotel & Winery dovoljni govori podatak da su u prosincu 2013. godine prvi u Hrvatskoj postali članom svjetske prestižne grupacije Relais & Chateaux, iako su tada bili hotel sa samo četiri smještajne jedinice, restoranom i malenom vinarijom.

Od samo dvije etikete vina na samim počecima 2003. godine, danas ih ova vinarija u svom vinarskom portfelju ima čak četrnaest – čiji terroir svjedoči o sponi između lokacije, mikroklime, sastava tla i drugih ključnih elemenata karakterističnih za istarsko područje.
Međutim, uz profinjene okuse vina za koje su zaslužni vrhunski stručnjak Damir Bosek i svjetski poznati enolog Walter Filiputti, Meneghetti brend poznat je i po svojim sortama maslinova ulja – bjelica, rosulja, leccino i buža, pri čemu je potonja pod komercijalnim imenom Izbor 2006. godine proglašena najboljim maslinovim uljem na svijetu na najprestižnijem natjecanju maslinovih ulja L’Extravergine u Rimu, a koje se danas održava pod nazivom Flos olei. 

Meneghetti Kušaona

A s obzirom na kontinuirani rast proizvodnje i broja gostiju, vlasnik Miroslav Plišo, odvjetnik koji je je cijeli luksuzni Meneghetti kompleks u Balama pokrenuo od inicijalne ideje da uredi jednu kuću za sebe i svoju obitelj, odlučio se na izgradnju nove vinarije koja predstavlja moderni odmak od tradicionalnog stila istarskih stancija po kojoj su Meneghetti vile postale posebno prepoznatljive. 

Hommage istarskom nasljeđu

Autor novog infrastrukturnog proširenja, svega sto metara od glavnog ulaza na imanje, je studio Fabrika iz Pule odnosno arhitekt Željko Burić, koji ujedno potpisuje i projekt renomirane istarske vinarije Kozlović u Momjanu.
Kako su nam objasnili domaćini, idejni koncept reflektira povijesno nasljeđe Istre, u znaku austrougarskih obrambenih utvrda te vremenu kada je davni vlasnik Stancije Meneghetti, krajem 19. stoljeća, svojim vinom i maslinovim uljem opskrbljivao časnike Austro-Ugarske vojske.

Meneghetti vinarija

Stoga je vinarija polu-ukopana u zemlju te izgledom podsjeća na bunker ili vojni hangar, inkorporirajući fortifikacijske elemente koji ujedno služe kao otvori za dobivanje prirodnog svjetla – a cijeli objekt, koji se uklapa u prirodno okruženje, formira “brežuljak” s kojeg puca predivan pogled u svim smjerovima. 

Interijer vinarije osmišljen je kao flow između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, pri čemu svaka prostorija ima svoj sugestivni naziv, pa se tako prostorija s barrique hrastovim bačvama u kojima Meneghetti vina dobivaju svoj bouquet – naziva “Wine dreams”. Mada se meni osobno najviše sviđa naziv za susjedni objekt s uredskim prostorijama – “Navigator bure”.

Meneghetti Kušaona

Za one koji žele uživati u intimnoj i jedinstvenoj degustaciji, kreirana je zasebna prostorija namijenjena kušanju šest različitih arhivskih etiketa, u kojoj pažnju privlače atraktivni lusteri koji odmah asociraju na grozdove grožđa.
A dok su s jedne strane ove VIP kušaone vidljive bačve vina iza staklene stijenke, s druge strane iznenadit će vas vinski podrum u kojem se osim Meneghetti vina nalazi i čitava selekcija domaćih i inozemnih butelja (a među njima i neke jako rijetke) koje je vlasnik akumulirao tijekom godina. Ova impresivna kolekcija dodatno je naglašena odabranim tipom namještaja jarkih boja, što ovoj
lounge prostoriji daje neočekivanu dozu eklektičnosti. 

Meneghetti terasa

Meneghetti Kušaona

Odaberite svoju omiljenu etiketu u Meneghetti tasting room-shopu

Neposredno uz vinariju nalazi se objekt s terasom – koji funkcionira kao kušaonica i shop. Veliki stakleni prozori daju prozračnost interijeru kojim dominira veliki šank, a također se ističu detalji poput dekorativnih vinskih boca na stropnim svjetlima ili upečatljivi zidni plakati.

Meneghetti Kušaona

Meneghetti Kušaona

Ovdje, osim vina i maslinovih ulja, moguće je kupiti i vinske čaše te kubanske cigare brenda Meneghetti, handmade čokolade i praline koje potpisuje njihov pastry chef ili pak cvijet soli oplemenjenu njihovim vinom – s kojom ćete definitivno dati posebnu aromu svojim jelima. No u tasting roomu-shopu ćete ujedno pronaći i čitav niz delikatesa različitih proizvođača iz regije – od suhomesnatih proizvoda, sireva do dulce leche od kozjeg mlijeka i specialty kave.

Meneghetti ponuda delikatesa

Neke od njih ćete zasigurno imati priliku degustirati kao slasne zalogaje koji se idealno sljubljuju uz selekciju vina prema prijedlogu vrhunskog sommeliera – gradirana prema njihovom intenzitetu.
Mi smo imali priliku započeti degustaciju uz elegantni Meneghetti Reserva 2015 pjenušac od sorti Chardonnay i Pinot Blanc te nastavili u osvježavajućem tonu s drugom varijantom – sofisticiranim Meneghetti Rose 2018 pjenušcem koji se proizvodi od sorti Pinot Noir i Chardonnay (vjerujte mi na riječ, čak i ako niste ljubitelji pjenušca – žalit ćete što se zaustavljate samo na jednoj čaši).

Meneghetti degustacija vina

Meneghetti plata za degustaciju

Potonja sorta i Pinot Blanc u kombinaciji čine etiketu Meneghetti White 2019, čiji harmonični okus sjajno komplimentira pikantnim srednje zrelim sirevima. Uz suhomesnate delicije, kao i druga mesna jela, lijepo se slaže Meneghetti Merlot 2019 kao dobar odabir za sve one koji ne vole preintenzivna crna vina.
No zvijezda degustacije je zasigurno aromatična etiketa Meneghetti Red 2017 koja se dobiva kupažom Merlota, Cabernet Sauvignona i Cabernet Franca, nakon 20 mjeseci dozrijevanja u
barrique bačvama. 

Meneghetti vina

Za još ispunjeniji doživljaj, možete se odlučiti na varijantu “konkretnije” degustacije koja se bazira na uparivanju posebno osmišljenog menija koji dodatno naglašava okuse svakog vina (ja joj se definitivno nadam tijekom idućeg posjeta!). 

Meneghetti vina

Meneghetti Kušaona

A ukoliko se uspijete odvojiti od stola (ako se previše ne ljuljate), prošetajte do druge lounge prostorije s namještajem vintage stila – a koja funkcionira i kao mini galerija s obzirom da se ovdje nalazi nekoliko različitih umjetnina koje su ujedno namijenjene za prodaju. 

Meneghetti Kušaona

Stoga se definitivno može reći da je s ovom inovativnom ponudom brend Meneghetti dobio sasvim novu dimenziju – nadahnutu tradicijom, ali okrenutoj prema budućnosti.

Meneghetti Kušaona

Foto: Meneghetti Wine Hotel & Winery / Matej Paluh