Istra je definitivno jedna od najpopularnijih destinacija onih koji se odluče pobjeći na produženi vikend. A otići u Istru i ne uživati u njezinim gastronomskim iskustvima bila bi prava blasfemija. Na sreću, Andrea Pančur koja stoji iza gastro bloga Andreine priče, pripremila vam je ultimativni vodič

Naša Andrea Pančur, gastro blogerica koja stoji iza bloga Andreine priče napravila je listu restorana po Istri gdje možete vidjeti koje restorane biste trebali posjetiti i koji će vas po njezinom mišljenju sigurno osvojiti svojom ponudom. Uživajte!

Peteani hotel i restoran, Labin

Peteani restoran

U samom centru prekrasnog Labina nalazi se hotel i restoran Peteani. U ovom modernom restoranu s divnim pogledom moći ćete uživati u istarskim sezonskim jelima i bogatoj ponudi vina iz vinskog podruma.

Damir i Ornella, Novigrad

Restoran Damir i Ornella

Poznati istarski restoran proglašen je jednim od 1 000 najboljih restorana u svijetu. Inače ovaj restoran ima specifičnu ponudu istarskog sashimia, a recepti za njihova jela vrlo su jednostavni: sirova riba, kvalitetno maslinovo ulje, cvijet soli i papar.

Agroturizam Štefanić, Motovun

Na osunčanim brežuljcima Motovuna još davne 1780. godine vrijedne ruke obitelji Štefanić započele su stvarati autohtone istarske proizvode. I dan danas potomci inspirirani vrijednostima djedova i vođeni ljubavlju prema zdravom životu stvaraju vrhunske domaće proizvode te ih serviraju u agroturizmu Štefanić. Sva jela se spravljaju po tradicionalnoj recepturi kraja iz domaće proizvedenih i uzgojenih sastojaka. U našoj ponudi ćete naći mesna predjela i jela, juhe, tjesteninu vlastite proizvodnje, sezonsko bilje te domaće voće spravljeno na razne naćine.

Stancija Kovačići, Rukavac 

Stancija Kovačić

Ova predivna stancija nalazi se u Rukavcu iznad Matulja, na usputnoj relaciji Zagreb – Istra ili obrnuto. Radno vrijeme će im biti četvrtak, petak, subota i nedjelja od 12.00 do 23.00. Vlasnik, a ujedno i chef Vinko Frlan svoju kuhinju opisuje kao mediteransku, sezonsku i kreativnu s naglaskom na tradicionalna jela Kvarnera i Istre. Kako su za vrijeme pandemije krenuli s dostavom hladnih predjela, a posebno finog tatarskog bifteka to planiraju i nastaviti dalje.

Agroturizam Tončić, Oprtalj

Ovaj agroturizam u vlasništvu brata i sestre smješten je u idiličnom krajoliku nedaleko od mjesta Zrenj sa panoramskim pogledom na Čićariju i dolinu rijeke Mirne. Nude jela spremljena prema istarskim tradicijskim receptima uz domaće vino. Godinama su držali titulu jedinog agroturizma među najboljim restoranima Istre i Kvarnera!

Draga di Lovrana, Lovran

Draga di Lovrana

Restoran Draga di Lovrana dio je prestižne europske udruge JRE. U ovom restoranu moći ćete uživati u modernoj kuhinji  chefa Luke Goleša s mentorom Zdravkom Tomšićem.

Agroturizam Selo Mekiši, Vižinada

Ručak u hladu, domaće recepture, nagrađivani pršut i tradicionalna istarska kuhinja. Mislimo da je to zaista jedna fantastična jednadžba za odabrati mjesto gdje ćete se odlučiti provesti ovaj vikend. Dodatni plus jest što je smještena u Vižinadi koja je odlična polazišna točka na izlete i istraživanje Istre.

Meneghetti Wine hotel & winery, Bale

Meneghetti hotel

Osim potpunog preuređenja restorana i novog beach bara, u Meneghettiju pripremili su posebne pakete u kombinaciji sa smještajem – spa pakete, gourmet, romantične pakete, vikend pakete, za svakoga ponešto. U restoranu pripremaju nove menije novog chef Andy Gaskina o kojem sam već pisala te novu kartu s desertima poznate pastry chefice Dragane Kovačević.

Restoran Lanterna, Pula

Restoran Lanterna prepoznatljiv je po tome što uz sam restoran, gdje pripremaju tradicionalne specialitete kontinentalne i mediteranske kuhinje, također možete pronaći njihov tapas bar Lanterna u kojem pripremaju mini burgere te razne tapase. A mogu se pohvaliti popriličnim izborom vina.

Agroturizam Nezić

Ovo mjesto na svojih više od 200 recenzija drži opasnih 5,0 na Trip Advisoru. Kada je veliki Guardian radio vodič kroz najbolje agoturizme Europe, ovaj biser smjestio se među 20 najboljih! Ovo mjesto u blizini slovenske granice očaralo ih je domaćom kuhinjom – tartufima koje je vlasnik Paolo traži sa svojim psom tartufarom. „Kamena kuća je lijepa, ali zbog hrane je nezaboravna. Tamo sam jeo najbolji gulaš u životu, a domaće vino samo je kliznulo. Paolo je zasvirao harmoniku i zabavljao goste narodnim pjesmama“, pisao je autor teksta. Vrijedi pogledati!

Konoba Jadruhi, Vižinada

Konoba Jadruhi

U blizini Vižinade nalazi poznata konoba Jadruhi koja u svojoj ponudi ima domaću paštu, odlične odreske i uvijek svježu ribu s roštilja ili pod pekom. Kako nalaže istarska tradicija, naglasak je isključivo na prirodnim sastojcima, mesu i ribi, samoniklom bilju, aromatičnim začinima i sezonskom povrću.

Orca, Rovinj 

Poznati restoran na samom ulazu u Rovinj svoja vrata otvorio je svoja vrata početkom 6. mjeseca i to u renoviranom izdanju. Restoran Orca poznat je po odličnim morskim specijalitetima i iznimno svježoj ribi, ali uz sve to uvijek možete pojesti i odličan komad mesa ili rižoto.

Konoba Vrh, Buzet

Ako ste u potrazi za sjajnim mjestom za brunch, to je Konoba Vrh u istoimenom mjestu kod Buzeta! Osim što ćete uživati u sjajnom doručku, to jest brunchu, uživat ćete i u predivnom pogledu. No ne zaboravite se rezervirati unaprijed!

Oštarija Rondo, Buje 

Oštarija Rondo, Buje 

Ovaj restoran je u vlasništvu vinske obitelji Franković. Restoran u ponudi nudi tradicionalna istarska jela. Uz posjet njihove vinarije možete i prespavati u njihovom smještaju, sobi ili apartmanu.

Vodnjanka, Vodnjan 

Vodnjanka Vodnjan

Vodnjanka je mala istarska konoba koja bazira svoja jela na svježim sezonskim namirnicama koje kuha vlasnica Svjetlana Celija. Možda ste već posjetili i zagrebačku Vodnjanku u kojoj također pripremaju istarske specijalitete.

San Rocco hotel i restoran, Brtonigla

San Rocco Brtonigla

Hotel San Rocco u Brtonigli već godinama nosi reputaciju jednog od najboljih restorana u Istri, a njihova je chefica Floriana Ružić od strane Gault&Millau proglašena Mladim talentom godine 2020. U pripremi je novi vegeterijanski meni te nekoliko novih jela.

Food and Wine Primizia, Brtonigla

Food and Wine Primizia, Brtonigla

Poznato mjesto po pizzi i mesu iz krušne peći. Njihov vlasnik je isti kao i San Rocca, obitelj Fernetich iz Brtonigle.

Agroturizam Medica, Vižintini

Predivna lokacija na vrhu brda, topli i ugodni domaćini, izvrsna grana, tartufi na svakom tanjuru, odlično vino i pršut. Ne čudi da većina ljudi kaže da su ostali do kasnih sati jer su se osjećali kao doma. Preporuka!

Restoran Badi, Lovrečica

Na pola puta između Umaga i Novigrada u malom ribarskom mjestu Lovrečica nalazi se restoran Badi. Goste primaju uz najavu ili rezervaciju. Kvaliteta i profesionalnost uveli su ga u krug 100 najboljih restorana Hrvatske. U ponudi se ističu riblji specijaliteti, delicije od sirove ribe, školjki i škampa.

Stari Podrum, Momjan

Stari podrum Momjan

Ova konoba koja pruža iznimna jela nalazi se nedaleko od vinarije Kozlović. Pri svakom dolasku vidjet ćete vlasnicu Miru i njezine dvije kćerke. U ovoj već pomalo modernoj, ali opet tradicionalnoj konobi pojest ćete izvrsnu juhu od češnjaka, razne odreske pećene ispred vas na kaminu.

Dvorac i vinarija Belaj, Cerovlje

Dvorac Belaj

Na pola puta između Učke i Pazina, u Cerovlju se skreće za ovaj tajanstveni dvorac pun iznenađenja. Gosti se mogu smjestiti u unutarnjim prostorima restorana, ali i na terasi ili pak na stolove uz vinograd. Uz istarske specijalitete postoji i premium meni za goste koje se žele počastiti nesvakidašnjom ponudom. Rezervacije su svakako dobrodošle. Radno vrijeme restorana petak – nedjelja 12-23h.

Restoran Zigante, Livade 

Prvi hrvatski restoran specijaliziran za jela s tartufima na čelu s chefom Damirom Modrušanom za novu sezonu je pripremio neka nova jela kao što su Raviol od sipe, mousse od celera i crnog tartufa i Cappra d’oro, tekstura od žumanjka punjena s kozjim sirom i tartufom, perlama od tartufa i karameliziranim kruhom. Svakako zvuči zanimljivo.

San Servolo, Buje

San Servolo Buje

Steak house koji se nalazi unutar resorta San Servolo, to jest, tvornice jedne od najpopularnijih hrvatskih piva, ističu se po ponudi iznimlih komada mesa, pa tako imaju američke, irske i španjolske odreske uz ostala probrana jela i vina. Može se pohvaliti priličnom listom vina a i svojim odličnim San Servolo pivama.

Amfiteatar, Pula 

Restoran i hotel Amfiteatar koji se nalazi uz samu Arenu pod palicom chefa Deniza Zembe. Osim što priprema istarsku kuhinju na moderan način Deniz ima i svoju školu kuhanja gdje uz ovog kreativnog kuhara možete naučiti kuhati.

Konoba Vela Vrata, Beram

Konoba Vela Vrata_Beram

Ovu konobu krase ključne stvari kod izbora restorana: lokalni specijaliteti, pogled i divno osoblje. Ono što joj daje klasu iznad jest ukusnost hrane, od finih juha do nezaboravnih deserata (čokoladna torta s maslinovim uljem i tartufima naš je izbor), te spektakulran pogled zbog kojeg ćete se ovom mjestu sigurno vraćati.

Naslovna fotografija: Meneghetti Wine Hotel and Winery

Gastro priče i preporuke Andree Pančur možete pratiti i na njezinom blogu Andreine priče.