Dvorac Belaj

Istra je definitivno jedna od najpopularnijih destinacija onih koji se odluče pobjeći na produženi vikend. A otići u Istru i ne uživati u njezinim gastronomskim iskustvima bila bi prava blasfemija. Na sreću, Andrea Pančur koja stoji iza gastro bloga Andreine priče, pripremila vam je ultimativni vodič

Nedavno su stigle odlične vijesti o otvaranju restorana, konoba i kafića i to nakon dva mjeseca zatvorenih vrata. Sada napokon otvaraju, ali uz određene propise kako bi se zaštitili gosti. Ono što svaki gost mora znati je da će restorani omogućiti sve uvjete da se osjeća sigurno. Ugostiteljski objekti pridržavat će se najviših higijenskih standarda, a to je dobro znati kako bi nam odlazak u restorane bio ugodan, kao nekad. Napravila sam listu restorana po Istri gdje možete vidjeti koji su restorani već otvorili svoja vrata, a koji će to uskoro napraviti.

Peteani hotel i restoran, Labin

Peteani restoran

U samom centru prekrasnog Labina nalazi se hotel i restoran Peteani. U ovom modernom restoranu s divnim pogledom moći ćete uživati u istarskim sezonskim jelima i bogatoj ponudi vina iz vinskog podruma.

Pratite ga na Instagramu

Damir i Ornella, Novigrad

Restoran Damir i Ornella

Poznati istarski restoran svoja vrata otvorio je 29. svibnja i od tada radi punom parom.  Kako i ne bi kad je proglašen jednim od 1000 najboljih restorana u svijetu. Inače ovaj restoran ima specifičnu ponudu istarskog sashimia, a recepti za njihova jela vrlo su jednostavni: sirova riba, kvalitetno maslinovo ulje, cvijet soli i papar.

Stancija Kovačići, Rukavac 

Ova predivna stancija nalazi se u Rukavcu iznad Matulja, na usputnoj relaciji Zagreb – Istra ili obrnuto. Radno vrijeme će im biti četvrtak, petak, subota i nedjelja od 12.00 do 23.00. Vlasnik, a ujedno i chef Vinko Frlan svoju kuhinju opisuje kao mediteransku, sezonsku i kreativnu s naglaskom na tradicionalna jela Kvarnera i Istre. Kako su za vrijeme pandemije krenuli s dostavom hladnih predjela, a posebno finog tatarskog bifteka to planiraju i nastaviti dalje.

Pratite ih na Instagramu

Draga di Lovrana, Lovran

Draga di Lovrana

Restoran Draga di Lovrana dio je prestižne europske udruge JRE. U ovom restoranu moći ćete uživati u modernoj kuhinji mladoga chefa Denija Srdoča.

Pratite ih na Instagramu

Meneghetti Wine hotel & winery, Bale

Meneghetti hotel

Osim potpunog preuređenja restorana i novog beach bara, u Meneghettiju pripremili su posebne pakete u kombinaciji sa smještajem – spa pakete, gourmet, romantične pakete, vikend pakete, za svakoga ponešto. U restoranu pripremaju nove menije novog chef Andy Gaskina o kojem sam već pisala te novu kartu s desertima poznate pastry chefice Dragane Kovačević.

Pratite ih na Instagramu

Restoran Lanterna, Pula

Restoran Lanterna prepoznatljiv je po tome što uz sam restoran, gdje pripremaju tradicionalne specialitete kontinentalne i mediteranske kuhinje, također možete pronaći njihov tapas bar Lanterna u kojem pripremaju mini burgere te razne tapase. A mogu se pohvaliti popriličnim izborom vina.

Pratite ih na Instagramu

Konoba Jadruhi, Vižinada

Konoba Jadruhi

U blizini Vižinade nalazi poznata konoba Jadruhi koja u svojoj ponudi ima domaću paštu, odlične odreske i uvijek svježu ribu s roštilja ili pod pekom. Kako nalaže istarska tradicija, naglasak je isključivo na prirodnim sastojcima, mesu i ribi, samoniklom bilju, aromatičnim začinima i sezonskom povrću.

Pratite ih na Instagramu

Orca, Rovinj 

Poznati restoran na samom ulazu u Rovinj svoja vrata otvorio je svoja vrata početkom 6. mjeseca i to u renoviranom izdanju. Restoran Orca poznat je po odličnim morskim specijalitetima i iznimno svježoj ribi, ali uz sve to uvijek možete pojesti i odličan komad mesa ili rižoto.

Pratite ih na Instagramu

Casa Manzolin – wine bar by Poletti, Poreč

Casa Manzolin Poreč

Novo mjesto u centru Poreča na samom je koraku do otvaranja. Planira svoje otvaranje krajem 6. mjeseca. U ponudi će biti mesna i riblja jela uz fina Poletti vina. Slatki wine bar imate će i svoju terasu sa šterno (bunarom) . Uskoro više o tome.

Oštarija Rondo, Buje 

Oštarija Rondo Buje

Ovaj restoran je u vlasništvu vinske obitelji Franković. Restoran u ponudi nudi tradicionalna istarska jela. Uz posjet njihove vinarije možete i prespavati u njihovom smještaju, sobi ili apartmanu.

Pratite ih na Instagramu

Vodnjanka, Vodnjan 

Vodnjanka Vodnjan

Vodnjanka je mala istarska konoba koja bazira svoja jela na svježim sezonskim namirnicama koje kuha vlasnica Svjetlana Celija. Nedavno su otvorili i zagrebačku Vodnjanku u kojoj također pripremaju istarske specijalitete.

Pratite ih na Instagramu

San Rocco hotel i restoran, Brtonigla

San Rocco Brtonigla

Hotel San Rocco u Brtonigli već godinama nosi reputaciju jednog od najboljih restorana u Istri, a njihova je chefica Floriana Ružić od strane Gault&Millau proglašena Mladim talentom godine 2020. U pripremi je novi vegeterijanski meni te nekoliko novih jela.

Pratite ih na Instagramu

Food and Wine Primizia, Brtonigla

Primizia Brtonigla

Poznato mjesto po pizzi i mesu iz krušne peći. Njihov vlasnik je isti kao i San Rocca, obitelj Fernetich iz Brtonigle.

Pratite ih na Instagramu 

Restoran Badi, Lovrečica

Na pola puta između Umaga i Novigrada u malom ribarskom mjestu Lovrečica nalazi se restoran Badi. Goste primaju uz najavu ili rezervaciju. Kvaliteta i profesionalnost uveli su ga u krug 100 najboljih restorana Hrvatske. U ponudi se ističu riblji specijaliteti, delicije od sirove ribe, školjki i škampa.

Pratite ih na Instagramu

Stari Podrum, Momjan

Stari podrum Momjan

Ova konoba koja pruža iznimna jela nalazi se nedaleko od vinarije Kozlović. Pri svakom dolasku vidjet ćete vlasnicu Miru i njezine dvije kćerke. U ovoj već pomalo modernoj, ali opet tradicionalnoj konobi pojest ćete izvrsnu juhu od češnjaka, razne odreske pećene ispred vas na kaminu.

Dvorac i vinarija Belaj, Cerovlje

Dvorac Belaj

Na pola puta između Učke i Pazina, u Cerovlju se skreće za ovaj tajanstveni dvorac pun iznenađenja. Gosti se mogu smjestiti u unutarnjim prostorima restorana, ali i na terasi ili pak na stolove uz vinograd. Uz istarske specijalitete postoji i premium meni za goste koje se žele počastiti nesvakidašnjom ponudom. Rezervacije su svakako dobrodošle. Radno vrijeme restorana petak – nedjelja 12-23h.

Pratite ih na Instagramu

Restoran Zigante, Livade 

Restoran Zigante Livade

Prvi hrvatski restoran specijaliziran za jela s tartufima na čelu s chefom Damirom Modrušanom za novu sezonu je pripremio neka nova jela kao što su Raviol od sipe, mousse od celera i crnog tartufa i Cappra d’oro, tekstura od žumanjka punjena s kozjim sirom i tartufom, perlama od tartufa i karameliziranim kruhom. Svakako zvuči zanimljivo.

Pratite ih na Instagramu

San Servolo, Buje

San Servolo Buje

Steak house koji se nalazi unutar resorta San Servolo, to jest, tvornice jedne od najpopularnijih hrvatskih piva, ističu se po ponudi iznimlih komada mesa, pa tako imaju američke, irske i španjolske odreske uz ostala probrana jela i vina. Može se pohvaliti priličnom listom vina a i svojim odličnim San Servolo pivama.

Pratite ih na Instagramu

Amfiteatar, Pula 

Restoran i hotel Amfiteatar

Restoran i hotel Amfiteatar koji se nalazi uz samu Arenu pod palicom chefa Deniza Zembe. Osim što priprema istarsku kuhinju na moderan način Deniz ima i svoju školu kuhanja gdje uz ovog kreativnog kuhara možete naučiti kuhati.

Pratite ih na Instagramu

Konoba Vela Vrata, Beram

Ovu konobu krase ključne stvari kod izbora restorana: lokalni specijaliteti, pogled i divno osoblje. Ono što joj daje klasu iznad jest ukusnost hrane, od finih juha do nezaboravnih deserata (čokoladna torta s maslinovim uljem i tartufima naš je izbor), te spektakulran pogled zbog kojeg ćete se ovom mjestu sigurno vraćati.

Pratite ih na Instagramu

Gastro priče i preporuke Andree Pančur možete pratiti i na njezinom blogu Andreine priče.