Ovog ljeta, New York će dobiti novu zanimljivu umjetničku adresu posvećenu imerzivnoj digitalnoj umjetnosti, a ovo otvorenje je potvrda aktualnog umjetničkog trenda koji se širi svijetom poput svjetlosti koju koristi kao osnovni umjetnički alat.

Trodimenzionalni digitalni radovi koji ispunjavaju prostorije od stropa do poda u kojima se možete „izgubiti“ svim svojim osjetilima, dio su aktualnog svjetskog trenda kojim se sve više ispunjavaju galerije i muzeji, a neki se upravo i otvaraju s namjerom predstavljanja isključivo ove digitalne umjetnosti. Ovim tzv. iskustvenim svjetlosnim instalacijama bavi se sve više umjetnika i kustosa, a kada dio te atmosfere završi u TV pop kulturi, znate da je ideja doprla do mnoštva. Prva sezona popularne serije Emily u Parizu upravo je jednu epizodu i odlazak protagonista ( Emily, Camille i Gabriel) u muzej posvetila izložbi „Van Gogh: The Immersive Experience“, koja je u međuvremenu postala jednom od najposjećenijih putujućih izložbi ovog tipa i koju trenutno možete pogledati u New Yorku sve do produženog roka, u travnju ove godine. S namjerom prikazivanja radova poznatog Nizozemca u sasvim novim 360 digitalnim oblicima posjetitelji „uranjaju“ cijelim tijelom i iskustvom u njegovu sliku, postaju dio nje, a zahvaljujući i virtualnim naočalama mogu se osjećati kao da su dio scenografije unutar slike. Da, čini se kako je digitalna umjetnost preuzela umjetnički kist kakav smo nekoć poznavali.

digitalna umjetnost
Izložba „Van Gogh: The Immersive Experience“
digitalna umjetnost
Izložba „Van Gogh: The Immersive Experience“

Ovog ljeta je najavljeno otvaranje stalnog muzeja u donjem dijelu Manhattana koji će biti posvećen imerzivnoj umjetnosti. Nazvan Hall des Lumières, ovaj umjetnički centar će se nalaziti u bivšoj zgradi banke Emigrant Industrial Saving Bank, smještenoj preko puta njujorške Gradske vijećnice i sadržavat će animirane i svjetleće izložbe poznatih slika, od stropa do poda. Projekt je razvio francuski muzejski operater pod imenom Culturespaces uz potporu međunarodne grupacije IMG, a inauguralna instalacija centra bit će „Gustav Klimt: Gold in motion”, tematsko putovanje kroz zlatnu, senzualnu i revolucionarnu umjetnost bečkog slikara. Ovo će biti prvi američki centar francuskog muzejskog kolektiva, a povijesna zgrada nekadašnje štedionice zahtijevala je i posebno odobrenje lokalne Komisije za očuvanje znamenitosti kako bi mogla postati muzej. Svakih deset do dvanaest mjeseci umjetnički centar će ugostiti nova, jedinstvena umjetnička iskustva s radovima svjetski poznatih umjetnika.

Uz otvornu Klimtovu instalaciju, moći će se pogledati i kraće digitalno iskustvo temeljeno na djelima Friedensreicha Hundertwassera, jednog od Klimtovih nasljednika. Bit će izložena i prezentacija o povijesti i dizajnu zgrade Emigrantske industrijske štedionice. Informacije o pretprodaji za ulaznice u Hall des Lumières možete pronaći ovdje.

digitalna umjetnost

 

Foto: www.halldeslumieres.com, www.vangoghexpo.com