Brojni europski političari su u šoku zbog načina na koji su u ovoj seriji prikazani Francuzi, a sada su neki diplomati poslali i službenu pritužbu

Popularna serija koja izaziva kontroverze zbog svojih stereotipnih prikaza nije baš ništa naučila od prve sezone. Dapače, čini se da namjerno nastavlja istu praksu.

I dok cijeli svijet šizi što Lily Collins, koja utjelovljuje ulogu Emily koja je u Parizu i nikako da nauči taj francuski, neće glumiti Audrey Hepburn u novonajavljenom filmu, može se reći da je jasno da je to zato što ovu seriju naprosto ne možete shvatiti ozbiljnom stepenicom za ozbiljnije uloge. Iako, vidite Matthewa Mcconaugheya za kojeg smo fest zaboravili da je bio godinama glavni lik u ljubavnim komedijama.

To potvrđuje i posljednja drama, koja nije ta da će Rooney Mara postati Audrey Hepburn, iako joj Collins (navodno) nalikuje. Ukrajinski ministar kulture Oleksandar Tkachenko kritizirao je popularnu seriju Emily in Paris zbog uvredljivog prikaza lika iz Kijeva. I ne samo to, već je podnio i žalbu Netlixu zbog uvredljivog prikaza kijevskog karaktera. U svome obraćanju javnosti, Tkachenko je napisao: “Imamo karikaturu Ukrajinke koja je neprihvatljiva. I uvreljiva. Zar se u inozemstvu ovako gleda na Ukrajince?”

Emily in Paris, Emily i Petra
Emily in Paris, Emily i Ukrajinka Petra

Uloga Petre, koju tumači glumica Daria Panchenko, koja pokušava nagovoriti našu Emily na, ni manje ni više nego – krađu. Nakon što su Francuzi reagirali na, pa, cijelu prvu sezonu, sada su brojni Ukrajinci i Ukrajinke bili potpuno šokirani i svoje mišljenje izrazili na društvenim mrežama. “Način na koji ste tretirali sliku Ukrajinaca u svojoj drugoj sezoni, nevjerojatno je jeftin trik, apsolutni skandal i sramota”, napisala je jedna pratiteljica u objavi na Instagramu koji sada ima više od 80.000 lajkova.

Iako je ovo očigledan primjer potpunog stereotipa, pa i klevete, kako je to rekao francuski filmski kritičar Charles Martin, u Emily u Parizu “nije pošteđen nijedan klišej”, i postoji mnogo toga zbog čega se možete osjećati uvrijeđenima – bilo da je to kod prikaza Francuza kao nepopravljivih preljubnika koji puše , ili Englezi, koji čak i najotmjeniji restoran nazivaju “pubom”. Vidjet ćemo hoće li ova pritužba možda dobiti i neki sudski epilog, a dotad nam preostaje čekati sljedeću sezonu i vidjeti postoji li treća sreća za ovu jadnu Emily.

Zanimljivo je koliko su stereotipi u Emily in Paris postali velikim predmetima rasprave, kad znamo koliko je to bilo sveprisutno praktički donedavno. Uvijek se zafrkavalo da će u hororima jedini crnac ili crnkinja prvi umrijeti, Rusi i Ukrajinci bili su prikazani kao stasiti teroristi, a Azijate i Azijatkinje glumili bi bijelci i bjelkinje koji bi naprasito gestikulirali. Da spomenemo samo neke. Odlično je dokle su kritike, koje su prije bile prešutne, ipak stigle: da se od ove zabavne industrije očekuje ipak više od ovakvih, kako su mnogi šokirani gledatelji rekli, jeftinih trikova, koji su zaista već izblijedjeli.

 

Foto: Emily in Paris