Svi vole tjesteninu na ovaj ili onaj način, pizze, talijanske sladolede… Koliko god bila šarena, Italija nudi nebrojene gastronomske mogućnosti. Zato smo za vas pronašli jela koja morate probati kada putujete u susjedstvo, bilo da ćete posjetiti možda Apuliju, ove neke skrivene dragulje ili veće gradove
Naravno, pizza se podrazumijeva, pa smo je upravo zbog toga izostavili, fokusirajući se više na neka druga talijanska jela. Jer zemlja tjestenine će vam na tanjuru poslužiti stvari koje ne možete zamisliti, a koje su jako ukusne.
1. Bigoli
Mislili ste da su špageti ukusni? Onda niste probali bigoli, špagete koji su specijalitet Venecije. Riječ je o nešto debljim rezancima sličnim milinetteima koji se obično pripremaju u kombinaciji s patkom.
2. Ribollita
Ovu “zimsku” juhu iz Toskane svi vole. Na vama je od čega ćete ga napraviti, ali onaj tradicionalni uključuje mješavinu povrća (prvenstveno kelja i rajčice), graha i starog kruha. Po želji možete dodati meso ili ribu, ali ako želite ostati pri originalnom receptu, izostavite ih. Čisto da se osvježite nakon dugih šetnji i razgledavanja.
3. Risi e bisi
Risi e bisi znači riža i grašak. Ovo jelo nije nešto sofisticirano, ali je jako ukusno. Sastojci se kuhaju u juhi od povrća, a rezultat je lijepo uravnoteženo jelo, lagano i popularno među vegetarijancima. Iako, sigurni smo da su vaše majke znale raditi rizi bizi, zar ne?
4. Osso buco alla Milanese
Ako morate probati jedno mesno jelo u Italiji, neka to bude Osso Buco. S teletinom pirjanom u vinu nećete pogriješiti.
5. Tortellini en Brodo
Za mnoge obitelji u sjevernoj Italiji, Tortellini en Brodo je jelo prikladno u svakoj prilici. Poslužuje se u umaku od vrhnja i posuto sitno naribanim parmezanom.
6. Canederli
Rade se od starog kruha, jaja, mlijeka i mesa. Ove pikantne kuglice prelijemo i bistrom juhom. Slične su našim polpetama, samo s manje mesa.
7. Cacciucco
8. Focaccia di recco
Jednostavan recept Focaccia je aromatični kruh koji se odlično slaže s maslinovim uljem i sirom.
Foto: Pexels, Unsplash