Stalno govorimo i pišemo o trendovima, bilo modnim, trendovima iz svijeta ljepote, putovanja ili lifestylea. No, nažalost, postoji strašan trend koji je u porastu. Radi se o nasilju, koji konstantno raste, iz godine u godinu. O njemu rjeđe pišemo, jer na njega se rijetki vole podsjetiti.  Članci koji nas na isto podsjećaju poput onog sa stanjem u Iranu, nasilju nad ženama koje doživljavaju šećući se cestom, otvaranju udruge za pomoć ženama, imaju minimalnu čitanost. Jasno, teške teme pokušavamo izbjegavati u našim sve težim svakodnevicama. Ali, moramo biti svjesni društva u kojem živimo, zato smo porazgovarali sa Melitom iz Ženska pomoć sada. 

Pomislite na sve žene s kojima se družite, s kojima ste se makar jednom vidjele, upoznale ili popile piće. Postoji velika vjerojatnost da je barem jedna od njih u nekom trenutku doživjela nasilje, bilo ono fizičko ili psihičko, znali mi za to ili ne.

Prošli tjedan proslavili smo Dan žena. Dio žena na poklon je dobilo ruže, a dio batine. To potvrđuje i poražavajuća statistika koja krasi našu zemlju. Procjenjuje se da svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. Za usporedbu, za ispijanje jutarnje kave nam u prosjeku treba, pogađate, petnaest minuta.

Agenda Alliance nedavno je provela istraživanje, a rezultati su u najmanju ruku zabrinjavajući. Istraživanje je pokazalo da će čak 27 posto žena tijekom života doživjeti neki oblik nasilja. Ako ovaj podatak nije dovoljno strašan, kao dodatak dobili smo i pljusku u obliku statistike da žrtve obiteljskog nasilja imaju čak tri puta veće šanse da pokušaju izvršiti samoubojstvo.

Problem nasilja i suicida veliki je društveni problem, pa smo kontaktirali i udrugu ‘Ženska pomoć sada’ kako bismo svima koji se nalaze u bezizlaznoj situaciji ulili tračak nade i vjere da mogu dobiti pomoć i da zaslužuju priliku za bolji život.

“Problem suicida je vrlo teška tema, o kojoj se često govori, no tu jednostavnih odgovora nema. Svakako je dobro otvarati tu temu, osobito kad se radi o žrtvama svih oblika nasilja, izloženih dugotrajnim poniženjima, socijalnom izolacijom te životu u strahu. Suicid možemo vidjeti kao očajnički poziv u pomoć, te kao izraz krajnje nemoći i bespomoćnosti u kojoj se osoba našla. Svakako je bitno da svim žrtvama koje su proživjele bilo koji oblik nasilja pružimo utočište, osjećaj sigurnosti i zaštićenosti, veliku posvećenost, suosjećanje i emocionalnu potporu, u zamjenu za nemoć i beznađe u koje je osoba zarobljena, i ne vidi izlaz. Žrtvi treba pristupiti vrlo pažljivo i oprezno te je uputiti timu stručnjaka i s njima u suradnji rješavati problem”, prokomentirala je s nama rezultate istraživanja Melita iz Ženske pomoći sada.

Kada govorimo o pružanju pomoći žrtvama, često spominjemo frazu ‘sustav je zakazao’. No, nije samo sustav problem. Problem su svi koji žmire na nasilje, koji neće pružiti ruku podrške i pomoći žrtvama, ali naravno, situacija bi bila drukčija i da su institucije usklađene s ciljem pomoći žrtvama.

“Često nam žrtve obiteljskog nasilja govore ‘moj život je na čekanju, u nekoj ladici’, jer po hitnom postupku nasilnik nije udaljen iz obitelji, ili žrtvi nisu produžene mjere opreza, ili nije donesena privremena mjera o skrbništvu na djecom. Mnoge žrtve tako žive mjesecima u strahu i neizvjesnosti, preplavljene osjećajima beznađa i bespomoćnosti, koje prate i suicidalne misli, te nerijetko dolazi i do pokušaja suicida”, dodala je Melita.

Posljednjih nekoliko godina bili smo primorani ostajati kod kuće više no ikada. Iako je to nekima došlo kao odmor, drugima je time započela noćna mora, jer su bili zatvoreni s osobom koja ih maltretira. Melita nam je objasnila i da se tu otvara još jedna ladica koja je velika anomalija našeg društva – ovisnost, bila ona o alkoholu, drogama, internetu, online igrama na sreću, ili pornografiji.

No, kao da nasilje i ovisnost nisu dovoljni, dolazi do još jednog problema koji je nadasve prisutan u obiteljskom nasilju, a to su djeca. Bili svjedoci ili žrtve nasilja, djeca usvajaju takav model ponašanja pod normalnim što dovodi do razvijanja identičnog modela ponašanja i tu dolazi do začaranog kruga nasilja.

Bez obzira jeste li žrtva ili svjedok emocionalnog ili fizičkog nasilja, važno je znati da niste sami. Stoga vam u nastavku donosimo popis institucija kojima se možete obratiti za pomoć.

Ženska pomoć sada

Ženska soba

Životna linija