Udruga B.a.B.e. i Agencija za elektroničke medije tijekom lipnja provodit će važnu kampanju osvještavanja javnosti o rodno uvjetovanom online nasilju prema ženama

Online nasilje je zlostavljanje korištenjem digitalnih tehnologija, a može se događati na društvenim mrežama, platformama za dopisivanje i igranje igara i mobitelima. Riječ je o ponašanju koje se ponavlja s namjerom zastrašivanja, izazivanja bijesa ili sramoćenja onih koji su na meti, a neki od oblika je širenje laži ili objavljivanje privatnih fotografija, lažno predstavljanje u ime drugih osoba, kao i slanje prijetećih poruka. Nasilje na internetu često se događa usporedno sa zlostavljanjem uživo, no ostavlja digitalni trag, odnosno zapis koji je dokaz prilikom prijave.

Ovaj oblik nasilja velik je problem jer je, unatoč promjenama zakonskih regulacija, vrlo se rijetko prijavljuju. Primjerice, mnogi i dan-danas ne znaju da mogu online nasilje prijaviti policiji ili putem aplikacije Red Button, koja je prilagođena i za djecu.

Online nasilje nad ženama jedan je od oblika rodno uvjetovanog nasilja te ono na nerazmjeran način i s težim posljedicama pogađa žene od muškaraca. Može se definirati kao upotreba računalnih sustava i suvremene komunikacijske tehnologije kao sredstvo počinjenja nasilja nad ženama koje dovodi do različitih oblika neimovinske i imovinske štete.

Procjenjuje se da se svaka deseta žena (u dobi od 15. godine) suočila s online nasiljem. Žene diljem Europe, pa tako i Hrvatskoj, pogođene su objavljivanjem, manipuliranjem ili prijetnjom objavljivanjem intimnih snimki bez pristanka, online uhođenjem koje uključuje praćenje, neželjeno kontaktiranje te objavljivanje osobnih podataka bez pristanka, vršenjem prisile radi ustupanja intimnih snimki, pa čak i online silovanjem, a počinitelji su najčešće bivši partneri ili nepoznate osobe.

Prijavi nasilje, plakat Babe

Nažalost, iskustvo rada besplatnog savjetovališta za žrtve online nasilja udruge B.a.B.e. ukazuje na porazan podatak da u čak 60 % slučajeva žene ne prijavljuju online nasilje policiji i/ili državnom odvjetništvu, što ukazuje na potrebu većeg razumijevanja, podrške i empatije prema žrtvama, kako u pogledu institucija koje im trebaju pružiti veći stupanj zaštite, tako i u okviru užeg kruga prijatelja, obitelji i zajednice.

„Iako osobe suočene s online nasiljem najčešće nailaze na stigmatizaciju, nerazumijevanje i osudu okoline, ovom kampanjom želimo osvijestiti da nisu same te da prilikom prijave i suprotstavljanja nasilniku imaju na raspolaganju različite oblike podrške i zaštite, poput platforme NEON koja nudi pristup besplatnom pravnom i psihološkom savjetovanju.“, izjavio je Dean Šarčević, koordinator projekta SURF and SOUND koji provodi udruga B.a.B.e. u partnerstvu s AEM-om.

Cilj nacionalne kampanje je preokrenuti negativne trendove, povećati razumijevanje i solidarnost te potaknuti osobe koje se suočavaju sa zlostavljačima da nasilje prijave, u čemu mogu računati na podršku. Više detalja potražite ovdje.

 

Foto: PR