Ovog ljeta osvježite svoje putničke planove otkrivanjem najljepših bisera domaće obale – plaža koje će vam se svidjeti čim zakoračite na njihov pijesak ili šljunak.

Naša obala prepuna je plaža koje ostavljaju bez daha svojim raznolikim pejzažima i kristalno čistim morem. Od skrivenih uvala Dalmacije, preko živopisnih obala Istre, do netaknutih rezervata Kvarnera, svaka plaža nosi svoju priču i čeka da je otkrijete. U ovom vodiču istražujemo koje su to plaže naše obale koje bi ovog ljeta trebale biti na vašoj travel listi.

Foto: Profimedia.hr

Najljepše plaže jadranske obale

Plaža Stiniva, Vis

Plaža Stiniva na otoku Visu proglašena je najljepšom plažom u Europi 2016. godine. Smještena u zaštićenoj uvali Stiniva, ova prirodna ljepota oblikovana je tijekom ledenog doba, kad je vodotok izdubio kanjon u podzemlju stvarajući kršku špilju. More je nakon toga preplavilo donji dio kanjona, oblikujući oblutke od vapnenca i otkrivajući slojeve vapnenca iz doba dinosaura, kao i smeđe ljušture rudista na obližnjim stijenama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ex Alta | Travel and Drones (@ex.alta)

Plaža Sutmiholjska, Babino Polje (Mljet)

Plaža Sutmiholjska, smještena u istoimenoj uvali na otoku Mljetu, poznata je po svojem šljunčanom obalu i kristalno čistom moru koje je karakteristično za sve plaže na otoku. Ova plaža je okrenuta prema otvorenom moru, a uz obalu se pružaju prirodne kamene plohe idealne za sunčanje tijekom dana i uživanje u romantičnim zalascima sunca navečer.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ana Šišinjak🇭🇷 (@anchy_134)

Plaža Vučine Žuljana, Pelješac

Vučine, smještena u uvali Žuljana na južnoj strani Pelješca, spada među najveće i najljepše plaže na Jadranu. Plitka voda i tropski bujna vegetacija čine ovu plažu idealnom za obitelji s djecom. Podmorje u uvali obiluje špiljama koje su omiljeno odredište ljubitelja ronjenja. Uz restoran i bar na plaži, posjetitelji mogu uživati u osvježavajućim pićima i specijalitetima plodova mora.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Beautiful Croatia ® (@beautifulcroatia)

Plaža Bijeca, Medulin

Plaža Bijeca, najpoznatija među medulinskim plažama, smještena je u samom naselju Medulin. Ova kilometar duga pješčana plaža s blagim ulazom u more i brojnim sadržajima poput sportskih aktivnosti i zabavnih sadržaja, idealno je mjesto za cjelodnevni odmor i zabavu cijele obitelji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Adriagate (@adriagate)

Plaža Podrače, Brela

Ako govorimo o najfotografiranijim plažama Hrvatske, onda se Podrače nameće kao odgovor. Nalazi se u neposrednoj blizini plaže Punta rata. Još jedna zanimljivost koja potvrđuje da se radi o jednoj o najljepših domaćih plaža je i činjenica da se 2015. godine našla na listi najljepših i najpoželjinijih odredišta za odmor prema izboru stranice European Best Destination.  

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivan Mihael Pavlović ® (@photography_imp)

Plaža Nugal, Makarska 

Plaža Nugal je jedna od najzanimljivijih na Makarskoj rivijeri. Poznata je po svojoj nudističkoj tradiciji, iako danas postoji neka vrsta nenapisanog sporazuma gdje nudisti dominiraju istočnim dijelom plaže, dok su “kostimirani” koncentrirani na zapadnom dijelu. Smještena u slikovitoj šljunčanoj uvali, okružena strmim liticama, plaži se pristupa samo pješice putem kamene staze koja vodi iz Makarske ili Tučepa duž obale.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lijepa naša (@lijepanasahr)

Watermelon Beach, Cres

Plaža Sveti Ivan, poznata i kao Watermelon Beach, nalazi se na zapadnoj obali otoka Cresa i jedna je od najljepših plaža u Hrvatskoj. Nalazi se u uvali podno mjesta Lubenice, mjestašca koje se nalazi na strmoj litici s koje se pruža prekrasan pogled na bijelu šljunčanu plažu. Do plaže se može doći pješice iz Lubenica ili brodom samostalno ili organizirano. Plaža je zanimljiva upravo zbog svoje skrovitosti, netaknute prirode i mirisa. Idealna je za sve koji traže miran odmor.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Alen Bećirović (@alen_becirovic87)