Uvijek sam očarana time koliko jednostavan trenutak poput zalaska sunca može postati čarobno iskustvo. Možda zvuči malo patetično, ali ako ste poput mene vječni romantik, tada vidite ljepotu u romantiziranju običnih stvari poput ove. A s dolaskom ljetnih mjeseci, kad zalasci postaju još spektakularniji, odlučila sam istražiti europske destinacije koje nude najčarobnija mjesta za promatranje zalaska sunca.

Srećom, Europa je dom nekih od najzanimljivijih i najljepših destinacija na svijetu, gdje zalazak sunca postaje prava umjetnost. Stoga je stvaranje ovog popisa bio jednostavan zadatak u kojemu sam baš uživala, a pritom sam na svoju travel wish listu uvrstila i neke nove favorite.

Najljepša mjesta za promatranje zalaska sunca

Parc Güell, Barcelona, Katalonija

Park Güell privatizirani je sustav parkova sastavljen od vrtova i arhitektonskih elemenata koji se nalazi na brdu Carmel u Barceloni. Popularna je turistička destinacija i zaista je prekrasan u svako doba dana. Parc Güell impresivan je dio grada koji kombinira zelene parkove s fascinantnom arhitekturom, a isto tako nudi izvanredan panoramski pogled na Barcelonu. 

IG @cpcmdv

Aphrodite’s Rock, Pafos, Cipar

Petra tou Romiou, poznatija kao Aphrodite’s Rock, nalazi se na obali duž puta od Pafosa do Limassola i dobro je označena. Ova stijena, ili morski stup, geološki je oblik zemljišta sastavljen od strme vertikalne stijene u moru koja je nastala erozijom valova. Afrodita je bila božica povezana s ljubavlju i ljepotom pa možete zamisliti koliko je ovo mjesto zalaska sunca romantično. Čuvena stijena Afrodite u regiji Pafosa na Cipru pruža posjetiteljima prekrasne poglede na zalazak sunca iznad Mediterana – nije ni čudo što je toliko popularno turističko odredište. Postoje mitovi koji kažu da ćete, ako preplivate oko stijene triput, pronaći pravu ljubav.

Profimedia.hr

Vercors Massif, Francuska

Masiv Vercors jedna je od najuzbudljivijih avantura na koju se možete uputiti, i to ne samo u južnoj Francuskoj već i u cijeloj Europi. Ovaj lanac krševitih visoravni i planina pruža se između departmana Isère i Drôme u francuskim Predalpama, zapadno od Dauphiné Alpa, odvojen rijekama Drac i Isère. Litice duž istočne granice masiva pružaju nevjerojatan pogled prema gradu Grenobleu. Kad se popnete dovoljno visoko, možete promatrati kako roze i narančaste boje zalaska sunca preuzimaju nebo dok gledate prema dolje na oblake ispod sebe.

IG @happinessisle

Windmill of Oia, Santorini, Grčka

Windmill of Oia dobro je očuvani arhitektonski spomenik koji nudi slikovit pogled na otok. Vršak vjetrenjače s tavanom na bijeloj cilindričnoj zgradi pruža ikonično mjesto za snimanje fotografija, ali i promatranje zalaska sunca. Ono što je posebno zanimljivo je to da možete i boraviti u vjetrenjači vile u Oiji, koja ima dvije spavaće sobe, kamene stepenice i više terasa za osvježenje.

Profimedia.hr

Brunate, jezero Como, Italija 

Brunate, grad i općina smještena u pokrajini Como u sjevernoj Italiji, udaljena je oko 50 kilometara sjeveroistočno od Milana. Iako broji oko 1800 stanovnika, tijekom ljeta postaje znatno živahniji zbog dolaska turista koji iznajmljuju kuće i apartmane. Ovo predivno mjesto nudi spektakularan pogled na jezero Como, koje se nalazi na obali nekih 500 metara niže. To čini Brunate idealnim mjestom za uživanje u prekrasnim bojama zalaska sunca koje se stapaju sa svjetlima grada.

IG @iaia_stellina