Priznajte, koliko ste puta do sada već organizirali i pospremali svoj ormar. Uglavnom ste se bjesomučno bacali na taj nered i stihijski ga sredili. Međutim, za neko vrijeme izgleda kao da ništa niste napravili, pa se pitate ima li to uopće smisla. IMA, vjerujte nam

Prije svega, trebate pogledati kako izgleda vaš ormar – ima li više prostora za vješalice, za police ili možda za ladice. Morate si i postaviti pitanje kako vi volite da vam roba bude izložena, što vama najviše odgovara. Nemojte robovati onome što vas je mama naučila ili kako se očekuje da neku robu treba držati (isključivo na vješalici ili složenu). Ako nabavljate ormare izrađene po mjeri, još možda i možete utjecati na raspored vješalica/polica/ladica (pod uvjetom da znate što volite i želite), ali kod gotovih ormara je to malo teže. No nemojte očajavati, na tržištu postoje brojni dodaci za organizaciju ormara, sigurna sam da ćete naći ono što vam treba. Na primjer, ako imate više prostora za vješalice, a vi volite složenu robu na policama, nabavite dodatak koji se objesi na šipku za vješalice, ali ima kutije poput polica.

IZVADITE SVE VAN!

Ako krećete u potpunu reorganizaciju svojeg ormara, najbolje je prvo sve iz njega izvaditi. Zatim, budite brutalno iskreni prema sebi i maknite iz ormara sve ono što NISTE ODJENULI UNAZAD GODINU DANA, SVE ŠTO ČEKA DA SMRŠAVITE ILI SE UDEBLJATE, ILI U ČEMU SE NE OSJEĆATE BAŠ UGODNO. Takva roba oduzima vam prostor za onu koju želite nostiti i energiju da se svaki dan osjećate kao kraljice. Ako uklonjenu robu ne želite baciti, možete je prodati, pokloniti ili donirati nekim dobrotvornim udrugama. Međutim, ako ipak želite dati šansu toj robi za neko drugo vrijeme (jer ste u takvoj životnoj fazi – trudnoća, porod, neka bolest, i sl.), samo je važno da je uklonite iz svog životnog prostora.

Smjestite je na tavan, podrum, ispod kreveta, bilo kamo, ali je maknite, ako ikako možete, iz ormara. Potpuno prazan ormar očistite od prašine, a robu koja ostaje u vašem ormaru sortirajte i grupirajte prema vrsti (npr. majice dugih rukava, majice kratkih rukava, traperice, košulje, suknje…). Kako ćete je rasporediti u ormaru, za to ne postoje pravila. Hoće li to biti po boji, veličini, materijalu, stvarno ovisi samo o vama.

SEZONSKA IZMJENA GARDEROBE

Jesen i proljeće idealni su i za sezonsku izmjenu garderobe. Kada ste iz ormara izbacili sve što stvarno ne nosite (vidi prethodno), sada se zapitajte: Koju robu sigurno nećete nositi sljedeća 3-4 mjeseca (sada, na početku proljeća odgovori na ovo pitanje su: veste, buce, čizme, debele dolčevite i sl.) Dakle, grupirajte robu koju nećete nositi u proljetno-ljetnom periodu. Obavezno je očistite prije nego što je spremite za duži vremenski period – to je dodatni napor na kraju sezone, ali će vam odjeća biti zahvalna nakon višemjesečnog stajanja u zatvorenom prostoru. Robu spremite u kutije ili posebne spremnike te odložite na više police u ormaru, podrum/ tavan, ispod kreveta ili na ormar, ili bilo koji drugi spremišni prostor. Ako imate dovoljno dubok ormar, kutije sa sezonskom robom možete smjestiti na police otraga. Time ćete si osigurati da roba koja stoji u prednjem dijelu lijepo izgleda i ne pada uokolo. Bez obzira na to kamo odložili robu, pripazite da nije na izravnom udaru svjetlosti i da je u prostoriji bez vlage. Kad otvorite robu nakon stajanja, osobito vunene stvari, osvježite ih parom iz glačala kako biste dobile onaj svjež, pahuljast izgled. I za kraj, nemojte smatrati da morate nužno mijenjati izgled svog ormara prema sezoni. Ako ste poput mene koja uglavnom nosim košulje bez rukava i topiće, a na to sako, košulje i topići su cijele godine u ormaru. Mijenjam samo sakoe i hlače, odnosno suknje, koji se ipak razlikuju po debljini. Dakle, nema pisanog pravila, napravite si onako kako to vama najviše odgovara.

U nastavku su općeniti savjeti i neki trikovi, no vi odaberite one koji vam se najviše sviđaju i odgovaraju vam. A možda i dobijete neku totalno svoju ideju.

* Stvari koje najčešće koristite stavite u visini očiju, one koje manje koristite ispod, a one koje najrjeđe koristite smjestite na gornje police.

* Ako volite držati robu složenu, police bi trebale biti duboke 30-ak cm kako bi roba bila uredno složena. Previše prostora iza ili ispred robe doprinosi neurednosti. Ne slažite više od 30 cm u visinu i ostavite najmanje 15 cm do sljedeće police kako biste mogli jednostavno dohvatiti ono što vam treba.

* Ako više volite držati robu na vješalicama, evo savjeta. Ako imate dvojnu šipku – jednu gore i jednu dolje – kraće stvari stavljajte na gornju šipku. Prostor ispod donje šipke iskoristite za odlaganje cipela, torbi ili slično. Grupirajte stvari na vješalicama kako vama odgovara (košulje, suknje, sakoi i sl.), a ako ste vizualni tip, odvojite grupe karticama u boji.

* Investirajte u prave vješalice. Podstavljene vješalice koristite za odjeću od svile i sličnih delikatnih materijala. Plastične vješalice za košulje s gumbima, a čvrste drvene vješalice za sakoe i jakne. Nikako ne koristite vješalice koje dobijete nakon kemijskog čišćenja, jer će se na njima roba objesiti i izgubit će formu. Također, nemojte držati robu u najlonima u kojima su se vratili s kemijskog čišćenja, jer u njima roba ne može disati i pare kemikalija nakon čišćenja ne mogu ispariti.

* Nakit, remene i ostali accessories bolje je staviti u viseće organizatore – bit će pregledniji i manja je šansa da će se lančići zapetljati, ili neka naušnica zagubiti.

* Ako niste sigurni nosite li nešto često ili ne, te hoće li vam trebati ili ne, evo ideje kako to otkriti. Kuke na svim vješalicama prebacite na istu stranu. Kako nešto odjenete, prilikom vraćanja u ormar okrenite kuku na suprotnu stranu. Nakon nekog vremena velik broj kuka bit će okrenut u suprotnom, a na onim vješalicama koje su još uvijek u prvotnom položaju, očito je roba koju ne trebate.

* Ako imate komade odjeće za koju ste iz nekog razloga emotivno vezani, slikajte je, zatim spremite robu na neko drugo mjesto, a sliku stavite na unutrašnjost vrata ormara. Tako ćete uvijek vidjeti što imate pospremljeno, pa možda dobijete ideju što napraviti s tim komadom odjeće.

* Kod odijela teško je u ormaru razaznati je li crne, sive ili tamnoplave boje. Da biste to mogli uočiti iz prve, na vješalicu stavite karticu u boji, ili post it , ili čak traku u boji.

* Posebnu pozornost obratite na svjetlost u prostoriji gdje se nalazi ormar, jer će ono doprinijeti funkcionalnosti.

* Ako je prostorija gdje se nalazi ormar ujedno i mjesto gdje se odijevate, napravite si prostor za ogledalo. Ono može čak biti smješteno i na vratima prostorije ili na vratima ormara, ne samo na zidu.

* Ako vam u ormaru stoje cipele koje ne koristite redovito (one za posebne prilike) smjestite cipele u kutije. Ne morate kupovati posebne kutije, nego iskoristite one u kojoj ste kupili dotične cipele, samo na njih stavite oznaku o kojim se cipelama radi (naljepnica ili fotografija).

* Ako dijelite ormar s nekim, napravite u ormaru jasnu podjelu koja strana kome pripada. U tu svrhu mogu se iskoristiti postojeće ladice, neka stvarna pregrada, ili je napravite sami (oznaka na vješalicama, nekakav viseći organizator, naljepnice s imenima i sl.)