Zdrav san često ostaje nedovoljno cijenjen, zar ne?  Svima nam je poznata ona “kvaliteta prije kvantitete”, ali malo tko razmišlja o tome kako naše spavanje može zapravo utjecati na naš život. Nedavna studija provedena od strane stručnjaka s Kings Collegea u Londonu bacila je svjetlo na to koliko sitnice mogu utjecati na naše zdravlje.

Otkriveno je da čak i razlika od samo 90 minuta u trajanju noćnog sna tijekom radnog tjedna može promijeniti bakterije u našem probavnom sustavu. Zvuči prilično nevjerojatno, zar ne? Ali te bakterije su poput čuvara vrata, štite nas od raznih bolesti, stoga su nam one potrebne.

Ako se pitate kako to može biti, odgovor leži u pojmu “društvenog jet laga“. Kada spavate i budite se u različito vrijeme tijekom tjedna, naspram vikenda, to može stvoriti kaos u vašem tijelu. 

spavanje

Zanimljivo je kako se ova pojava često manifestira kod mlađih generacija, a kasnije se smanjuje kako starimo. Društveni jet lag se često igra s više od 40 posto populacije Ujedinjenog Kraljevstva, posebno kod tinejdžera i mladih.

Ako to nije dovoljno razloga da cijenimo dobar san, neispavanost također ima svojih posljedica na naše prehrambene navike. Kada nismo odmorni, tijelo traži brzu energiju u obliku ugljikohidrata i šećera, što dovodi do pojačane žudnje za krumpirom u svim mogućim oblicima – od čipsa do pomfrita. I nije čudo što voće i orašasti plodovi padaju u drugi plan, a time nam i zdravlje posljedično pati.

Sinkronizacija sna kao rješenje?

Nedavno je psiholog Zac Chadwick objasnio za Body+Soul zašto bi “sinkronizacija spavanja” mogla biti odgovor na društveni jet lag.

Sinkronizacija spavanja može biti izvrstan način prirodnog uključivanja u cirkadijalni ritam našeg tijela, što može dovesti do niza zdravstvenih dobrobiti poput poboljšanja kvalitete sna, poboljšanja raspoloženja i kognitivnog funkcioniranja te smanjenja rizika od zdravstvenih problema.

No, što je to sinkronizirano spavanje i kako ga primijeniti?

  • Dakle, prije svega je potrebno je svoj prirodni ciklus spavanja prilagoditi svojim obavezama i utvrditi koje nam je vrijeme idealno za odlazak na počinak i za ustajanje. 
  • Ovu rutinu biste trebali održavati nekoliko tjedana kako biste ‘istrenirali’ svoje tijelo i um da dosljedno spavaju i bude se u isto vrijeme, čak i bez alarma. 
  • Također, savjetuje se da smanjite konzumaciju mobitela prije spavanja, kako ne biste došli u napast i ipak proveli sat, dva duže budni od predviđenog.

Iako kvaliteta sna može zvučati kao luksuz, možda je vrijeme da je stavimo na vrh popisa prioriteta, jer očito, spavanje nije samo vrijeme provedeno u snovima, već prava investicija u naše zdravlje i dobrobit.