Odmalena smo indoktrinirani da je voće suštinski zdravo za nas, ali – suprotno onome što biste očekivali – nova studija istraživača sa Sveučilišta William Paterson u New Jerseyju sugerira da je to samo djelomično točno.

Istraživači s američkog sveučilišta ispitali su sadržaj hranjivih tvari u 41 namirnici, procjenjujući sadržaj vitamina, vlakana i hranjivih tvari u svakoj hrani u odnosu na kalorije. U osnovi, što je veći sadržaj hranjivih tvari, to je hrana zdravija.

Unatoč onome što biste očekivali: nijedno voće nije dospjelo među 10 najzdravijih namirnica! Zapravo, od 41 proučavane namirnice samo je sedam vrsta uopće uspjelo zadovoljiti kriterije za studiju, a najzdravije voće upravo je dospjelo među 30 najboljih.

Osim zelenog povrća koje dominira top 10, drugi favoriti poput brokule, paprike i bundeve ušli su u top 20, a najzdravije voće našlo se na 28. mjestu – i to, vjerovali ili ne: limun.

Svatko tko je ikada pokušao zagristi limun sigurno je upoznat s izrazito kiselkastim i općenito neugodnim okusom. Ali ne brinite, jer postoji bezbroj ukusnih načina na koje možete integrirati limun u svoje obroke.

Evo kako ubaciti limun u svoju dnevnu rutinu

Naravno, vrlo dobro poznat način kako iskoristiti blagodati ovog voća bez njegove konzumacije je sok od limuna. Bilo da ga miješate tijekom kuhanja s drugom hranom, pijte ga s vodom ili kao preljev za salatu.

Međutim, postizanje dnevnog sadržaja hranjivih tvari je težak zadatak, jer trebate koristiti 350 grama limuna da biste mogli zadovoljiti 100 kalorija hranjivih tvari dnevno. No, u kombinaciji s drugim zdravim namirnicama iz ove linije, uz malo limuna možete se približiti svom nutricionističkom cilju!

Limun ima odlična antibakterijska i antivirusna svojstva – zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, limun će ojačati imunološki sustav. Učinkovit je u borbi protiv infekcija i odličan je izvor citrusne kiseline, kalcija, magnezija i pektina!