Od hladne spavaće sobe do zasebne deke, možemo poboljšati svoj san na mnoge načine kako bismo spavali poput Finaca. Naime, prema nedavnom istraživanju, najkvalitetniji san na svijetu imaju stanovnici nordijskih zemalja.

Ako patite od nesanice, možda vam ovo pomogne. Finska je već dokazala da je najsretnija zemlja na svijetu. Ovo bi također moglo biti povezano s onim što je nedavno istraživanje pokazalo: Finci najbolje spavaju.

Korejski institut za znanost i tehnologiju prikupljao je podatke četiri godine uz sudjelovanje više od 30.000 ljudi iz 11 zemalja. Njihovo istraživanje pokazalo je da Finci spavaju u prosjeku 8 sati noću, za razliku od Britanaca, primjerice, 7 sati i 44 minute, a Japanci još manje, 6 sati i 51 minutu. Finci ne samo da spavaju najviše (ali ne previše), nego i najbolje. Tako kaže istraživanje.

Nesanica: Zašto Finci dobro spavaju

Prema Tiini Paunio, istraživačici spavanja na Sveučilištu u Helsinkiju, Finci spavaju tako dobro jer “odmalena svjesno uče djecu o zdravstvenim učincima i važnosti sna. U skandinavskim zemljama, ekstremna količina sunčeve svjetlosti otežava spavanje. U Helsinkiju, primjerice, sunce ljeti sja 19 sati, a zimi ne više od 6 sati. To ima utjecaja na rutinu spavanja u nordijskim zemljama“, objašnjava Paunio i naglašava da oni koji ne spavaju dobro mogu računati na učinkovitu pomoć kroz zdravstveni sustav. Popularna internetska kognitivna terapija pomaže u liječenju nesanice, a može je propisati liječnik ako netko ne može spavati.

Ključ je u stabilnoj rutini spavanja

Finci tako dobro spavaju jer uvijek idu u krevet i bude se u isto vrijeme. Kad je san u pitanju, nije bitna samo kvantiteta, već i kvaliteta, a to Finci jako dobro znaju. “Najvažnije je da imamo svoj ustaljeni ritam spavanja. Svaki dan u isto vrijeme idemo spavati i ustajemo u isto vrijeme, čak i vikendom“, kaže Tiina Paunio. S gledišta dobrog sna također je važno da je Fincima krevet samo za spavanje. – Ne ležimo na krevetu osim ako spavamo. Ne gledamo televiziju odavde, ne skrolamo društvenim mrežama u krevetu”.

Ako vas muči nesanica

Ako želite spavati kao Finci, postoji nekoliko ključnih stvari na koje trebate obratiti pozornost kada je u pitanju vaša spavaća soba.

  • Svatko bi trebao spavati sa svojim pokrivačem, u Finskoj čak ni bračni parovi ne dijele pokrivače.
  • Prema istraživanjima, večernji odlazak u saunu može vam pomoći zaspati, a ako vam to nije dostupno, priuštite si toplu kupku.
  • Spavaća soba treba biti hladna.

Foto: Pexels