Ljude dijelimo na dvije vrste – slatkoljupce i slanoljupce. Ako pripadate u ovu prvu skupinu, sigurno često posežete za čokoladom, ili čokoladnim desertima

Čokoladu danas možemo pronaći doslovno svugdje – u slatkišima, pićima, pa čak i u sapunu ili parfemu. Čokolada je toliko poznata da se u većim gradovima sve češće otvaraju muzeji ili čak resorti posvećeni upravo ovom slatkom užitku.

Ono što mnogi vole u posjetu muzejima čokolade osim, naravno, onoga što nauče o čokoladi, vjerojatno je kraj posjeta: kušanje čokolade ili radionice.

Stoga, ako se želite malo obrazovati, naučiti nešto novo ili samo kušati dobru i kvalitetnu čokoladu, škicnite naš popis najboljih europskih muzeja čokolade.

Muzej čokolade u Kölnu, Njemačka

Ono što ovaj muzej čini tako posebnim je to što izgleda kao brod napravljen od stakla i metala. Muzej se nalazi ispred starog grada, u blizini katedrale. Posjetitelji mogu posjetiti čak devet izložbenih prostora kako bi naučili ponešto o povijesti čokolade, kako je napraviti, ali i uživati u ukusnim kolačima, čokoladnim specijalitetima i kavi.

Muzej čokolade Choco-Story, Belgija

Može li neki čokoladni popis proći bez Belgije? We don’t think so, pa je tako i ovaj muzej sasvim logičan slijed događaja. U Belgiji možete pronaći najpoznatije kreatore čokolade na svijetu poput Marcolinija, Gallea i Zaabära. Choco-Story Chocolate Museum nalazi se u srcu Bruxellesa, u blizini Manneken Pisa i Grand Placea, a otvoren je svaki dan od 10 do 17 sati.

Muzej čokolade u Beču

Radionice izrade i ukrašavanja domaće čokolade, interaktivne čokoladne igre, pečena zrna kakaa i čokolada za degustaciju. Sve vas to čeka u ovom bečkom muzeju. A zanimljivost za sve, baš strastvene ljubitelje čokolade – ovdje možete proslaviti i rođendan!

Maison Cailler, Švicarska

U Maison Cailler posjetitelji mogu uživati u istraživanju muzeja i prekrasnom vanjskom pogledu na Broc u Švicarskoj. Za obilazak možete pronaći audio vodiče na raznim jezicima, a muzej će se posebno svidjeti djeci! Također se možete pridružiti radionici i naravno besplatno kušati čokoladu.

Muzej Xocolate u Barceloni, Španjolska

Također poznat kao Museum de la Xocolata na katalonskom ili Museo del Chocolate na španjolskom, muzej je otvoren 2000. godine u El Bornu, Ciudad Vieja, u prizemlju stare barake. Većina izložaka su čokoladne skulpture, uključujući razne poznate barcelonske zgrade i ilustracije iz različitih priča. Na kraju obilaska možete uživati u vrućoj čokoladi i kupiti čokoladne suvenire.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marc (@marlau81)

Foto: Schokoladenmuseum ,Choco story Belgija, Chocolate Museum Vienna ,Maison Cailler