Tim vinarije Matošević odlučio se na hrabar potez sparivanja čokolade i vina. Iako vam to možda zvuči jednostavno, jer i vino i čokoladu volimo, radi se o kompleksnom procesu od kojeg su i iz vinarije Matošević nekoliko puta skoro odustali. 

Spariti vino i čokoladu do sada je probao malotko, a iz vinarije Matošević su to odlučili napraviti točno kako treba. U suradnji s vlasnicom Croatian Choco Concepta, Marinom Prijatelj, napravili su posebno osmišljene čokolade i praline koje okusom idu uz točno određena vina Matošević. Tako imaju čokolade u obliku malih pločica od 5 grama za degustaciju, imaju pet različitih okusa za pet različitih vina, velike čokolade od 90 grama u personaliziranom Matošević pakiranju i Matošević praline. Ove se čokolade proizvode i prodaju isključivo u zimskom periodu godine, a nas je zanimalo kako je uopće došlo do ovakve ideje. 

Od kud uopće ideja spariti čokoladu i vino? 

Kako nam je rekao Toni Babić iz vinarije Matošević, ideja o sparivanju vina i čokolade nastala je 2018. godine na festivalu Hedonist – Gourmet&Wine u Opatiji gdje su upoznali Marinu Prijatelj, vlasnicu Croatian Choco Concepta. Nakon podužeg razgovora i kušanja različitih čokolada, probali su kombinaciju tamne čokolade s preko 70% kakaa, s crnom višnjom i paprom te vina Porto Iron Witch. Kombinacija je bila odlična i od tuda je sve krenulo. 

Do idealne se kombinacije dolazi preko puno pokušaja 

Izrada čokolada trajala je više od pola godine i bio je to zahtjevan proces. Kako su nam rekli iz vinarije, kombinaciju čokolade i Porta bilo je najjednostavnije napraviti, jer Porto ima određenu slatkoću i povišeni alkohol pa zapravo odlično ide uz čokoladu. Izazov je bio napraviti čokoladu koja će odgovarati uz malvaziju Albu. Zamislite da morate izabrati čokoladu uz vino koje se inače pije uz ribu i morske plodove, kozji sir i šparoge! Čokolade su stvarali tako da su prvo kušali vina, pa su s obzirom na arome i okuse, iste deskriptore koristili u sastavu čokolade.

Koliko je to znalo biti teško dovoljno dokazuje to da su u nekoliko navrata skoro odustali od cijele priče. Prvo je tu bilo puno sati u Marininom “čoko laboratoriju”, zatim kušanje čokolade od strane tima gdje je bilo dobrih i puno loših komentara sve dok se nije došlo do dobrih kombinacija za svako vino. Kod nekih su čokolada recept ponavljali i po deset puta.  Zatim su čokolade probali ljudi iz struke, gosti na zatvorenim degustacijama, gosti na nekoliko vođenih vinskih večeri  i tek tada, nakon puno komentara, ovo je stavljeno u ponudu za sve. 

5 vina i 5 čokolada 

Nakon svega ovoga, nastalo je pet idealnih kombinacija u kojima gosti vinarije Matošević sada mogu uživati.

Uz vino Alba tako možete probati tamnu čokoladu Barry-Callebaut q-fermentacije s 55% kakaa u koju je dodana prirodna aroma kruške, ukrašena poljskim cvijećem i cvijetom soli.

Uz vino Alba Antiqua, maceriranu malvaziju koja je odležavala u bačvicama od akacije i koje je jedno od najkompleksnijih vina vinarije Matošević, slaže se tamna čokolada s 55% kakaa u koju je dodana himalajska sol i aroma naranče, a dekorirana je suhim marelicama.

Za vino Grimalda bijelo, koje je kupaža malvazije, chardonnaya i sauvignona bijelog, fermentiranog i godinu dana odležanog u hrastovim bačvicama, kreirana je tamna čokolada s 55% kakaa te oko 10% mliječne čokolade u koju su dodani tostirani slani bademi.

Za vino Grimalda crno i Porto Iron Witch, kreirana je tamna čokolada sa 71.5% kakaa, organskog i fair trade porijekla. U čokoladu za Grimaldu dodane su sušene maline i cvijet šafrana, a u čokoladu uz vino Porto Iron Witch dodana je suha višnja i papar. 

Komentari na okuse koje su uspjeli stvoriti su nevjerojatni, pa ako vam se uskoro pruži prilika, ne propustite ovo probati. Kako smo napomenuli, ove se čokolade proizvode i prodaju samo u zimskom periodu, pa nemojte gubiti vrijeme nego nabavite svoju kombinaciju.