Na domaćoj sceni postoje oni pojedinci čije nepogrešive modne stilove i energije možemo prepoznati izdaleka. Jedna od njih svakako je i Iva Marušić, koju smo napokon ugostili u našoj rubrici Modni/Crush!

Ona dolazi iz svijeta modelinga, a sada studira i vodi svoj blog IMARUSI koje opisuje kao mjesto za one koje vole stvari koje traju. Kroz blog tako istražuje umjetnost odijevanja, konkretne modne komade i slavne stilove te razgovara s inspirativnim pojedincima, baš kao što smo mi sada odlučili razgovarati – s njom! Saznali smo sve o njenom jedinstvenom stilu i smislu za modu, a evo i što nam je otkrila!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iva Marusic (@imarusi)

Tko je ukratko Iva?

Iva je mlada Zagrepčanka, studentica novinarstva i zaljubljenica u zanemarene prošlosti odijevanja.

Kako bi opisala svoj stil?

Jednostavan, elegantan i nonšalantan. Volim jasne linije, jednostavne krojeve, elegantne boje – sve to pokušavam stopiti bez previše razmišljanja.

Kada si otkrila ljubav prema modi?

U modu sam se zaljubila baveći se modelingom. Danas sam zaljubljena u odijevanje i u to kako mu pristupamo. Volim kazati da svatko od nas spoznaje svoje interese – mene intrigiraju načini na koji odabiremo svoj stil i ono što njime želimo poručiti.

Koji ti je najdraži komad u ormaru?

Trenutno bijeli jeans, a vjerojatno i dulje od toga. Od konkretnih komada to je zasigurno vintage jakna talijanske izrade od brušene kože koja čeka proljetne šetnje.

Tko su ti modne inspiracije?

U posljednje vrijeme volim gledati što odijevaju stilistica i modna urednica Emmanuelle Alt, kreativna direktorica Lolita Jacobs te model i trenutna muza Chanela, Vivienne Rohner. No, za njih također vrijedi opće pravilo – nije bitno tko i što nosi, nego kako.

Bez kojeg komada ne bi mogla zamisliti svoj look?

Bez košulje! U njoj se osjećam elegantno, ležerno, daje mi samopouzdanje. Nosim je u svakom godišnjem dobu.

Estetika kojeg dizajnera ti je najprivlačnija?

Divni su mi radovi Gauthiera Borsarella za francuski Fursac ili tima Alessandra Squarzija za talijanski brend Fortela. Od većih modnih kuća, uvijek iznova spominjem jednostavnu i zaigranu Isabel Marant i hrabrog Rafa Simonsa, unatoč tome što ne dijelim njegovu estetiku. Dopada mi se i novi Matthieu Blazy za Bottegu Venetu!

Koji trend ti se nikako ne sviđa?

Ne znam je li to baš trend, ali mi se čini da je gomilanje odjevnih komada konstanta. Vjerujem u kvalitetne komade koje iznova odijevamo, ne postavljajući ih u okvire samo jedne sezone.

Postoji li nešto što nikada ne bi obukla?

Komade koji su upečatljivi bojom, uzorkom ili materijalom. Volim nenametljivost.

Koje osnovne komade preporučuješ kod izgradnje jednostavnijeg, održivog ormara, odnosno koji su za tebe must-have komadi kada je u pitanju izgradnja capsule garderobe?

Preporučila bih bijelu strukiranu košulju, kvalitetan par traperica, dnevnu torbu koja može biti i večernja, kožne čizme i nakit koji svakoj kombinaciji dodaje šarm. No, to su samo moji favoriti. Svatko neka slijedi svoj must-have popis. Najbolji trik održivog ormara je prilikom kupnje određenog komada zamisliti se u nekoliko kombinacija u kojem ćete ga nositi.

Kojim se pravilima vodiš pri kombiniranju komada? Kako spojiti super outfit?

Ne valja dugo razmišljati. Vjerujem da treba odjenuti komade u kojima se osjećamo udobno i samouvjereno. Slaganje kombinacije mora biti instinktivno. Pretežno sam u sličnim kombinacijama već godinama. S druge strane, to ne znači da ne treba iskušavati nove stvari jer stil se traži i istražuje, po mogućnosti bez previše opterećivanja time kako izgledamo. Odijevanje prije svega treba biti zabavno.

Koga bi s naše scene nominirala za naš sljedeći modni crush?

Meni dragu novinarku kulture Ivanu Antunović Jović.

 

Foto: Iva Marušić/ Instagram