Prošloga tjedna neočekivano je objavljeno da Daniel Lee napušta svoju poziciju kreativnog direktora u Bottegi, a sada već stižu novosti o njegovoj zamjeni. Bivši direktor dizajna istog brenda Matthieu Blazy preuzeo je njegovu poziciju i opet podijelio modnu i online zajednicu

Što god mislili o odlasku sada već bivšeg kreativnog direktora, možemo se složiti da Blazy ima ispred sebe ima veliki zalogaj. Osim što je nepovratno utjecao na Bottegin imidž, Lee je uspio povećati Botteginu prodaju, čak i u najizazovnijem vremenu pandemije.

Blazy nije novo ime. Već je poznat u modnim krugovima, a njegov životopis uključuje rad za Rafa Simonsa, zatim u Maison Martinu Margieli, Celineu, Calvinu Kleinu i na kraju – Bottegi, za koju je od 2020. radio kao direktor dizajna ready to wear odjela. Kering ovim potezom nastavlja promoviranje već postojećih dizajnera u brendovima. Dokaz? Alessandro Michele prije nekoliko godina bilo je mnogima nepoznato ime.

Tko je Matthieu Blazy?

„Matthieu Blazy iznimno je talentirani pojedinac i uzbuđen sam povjeriti mu kreativno vodstvo naše luksuzne kuće. U novoj ulozi Matthieu će i dalje nastaviti proširivati relevantnost našeg brenda i ubrzavati naš rast, ali istovremeno zadržati temeljne vrijednosti brenda“, rekao je CEO Bottege Venete Leo Rongtone.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KERING (@kering_official)

U pep talku prilikom promjene vodstva pridružio mu se i CEO Keringa, François-Henri Pinault.“Iznimno solidni temelji, specifični kodovi i jednistveni identet Bottege Venete daju nam razlog da i dalje gajimo velike ambicije za budućnost ove kuće. Uvjeren sam da će njegovo bogato iskustvo i široka kulturna pozadina novom kreativnom direktoru dati dovoljno kreativnog poticaja u zadatku daljnjeg promicanja nasljeđa ovog brenda.“

Brza promjena u modnoj kući Bottega Veneta

Nakon ove odluke komentari u online prostoru otišli su u smjeru isticanja propuštene prilike za veću inkluzivnost, koju mnogi (luksuzni) brendovi zagovaraju, a ne pokazuju djelima. Pitanje uključivosti sve je važnije, posebice u modnoj industriji. Ipak, dopustimo novom direktoru da pokaže je li opravdano dobio priliku. Za to nećemo morati dugo čekati jer će svoju prvu kolekciju za Bottegu pokazati već u veljači 2022. godine.

Za razliku od Bottege, još uvijek nije poznato u kojem smjeru kreće Daniel Lee. Nakon odlaska iz ove velike kuće, proširile su se glasine da je razlog povezan s njegovim toksičnim ponašanjem. Vidjet ćemo hoće li mu to zasmetati da pronađe svoje novo mjesto u modnom svijetu.

Foto: Willy Vanderperre/Facebook Bottega Veneta