Modnu je scenu, nakon manje od mjesec dana od zadnje Bottega Veneta revije , prodrmala vijest o odlasku kreativnog direktora ove talijanske kuće koja je pod njegovim vodstvom u posljednje tri godine donijela važne promjene i trendove  

Daniel Lee je svoju prvu kolekciju za Bottegu pokazao u jesen 2019. godine, a otada je uspio napraviti veliki idejni zaokret za ovu veliku modnu kuću. New Bottega Veneta donijela je toliko upečatljivu estetiku da je jednostavno bilo nemoguće ignorirati je.

Daniel Lee zaslužan je za more trendova koje su brojni high street brendovi kopirali i donijeli na ulice. Krenimo samo od pouch torbe pa preko mule cipela s kvadratnim vrhom i proštepanog uzorka do, naravno, prepoznatljive Bottega zelene boje. Ta boja vrlo je brzo postala zaštitni znak ove kuće, što je velika stvar ako vremenski usporedimo koliko je za sličan potez trebalo Tiffanyju da se poveže s plavom ili Louboutinu s crvenom bojom.

bottega zelena boja

Nepoznati razlozi odlaska

Vijesti o tome da Daniel Lee odlazi iz Bottege stigle su samo nekoliko sati prije CFDA nagrada, gdje je ovaj kreativni direktor bio nominiran u dvije kategorije – za internacionalnog dizajnera ženske i muške odjeće.

U izjavi povodom njegovog odlaska, François-Henri Pinault, CEO Keringa, luksuzne grupe koja posjeduje Bottegu, zahvalio se ovom, sada već bivšem kreativnom direktoru, na „jedinstvenom poglavlju koje je ispisao u povijesti ovog brenda“.

“Njegova vizija stvorila je danas relevantno nasljeđe ove kuće i ponovno ju dovela na modnu pozornicu“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GQ Türkiye (@gqturkiye)

Iako se njegov odlazak službeno spominje kao „zajednička odluka“, još uvijek nije poznato tko će ga naslijediti. Osim o dostojnoj zamjeni, priča se o razlozima njegova odlaska, a mnogi imaju svoje teorije.

Jedna od popularnijih kaže kako je otišao jer želi ponovno surađivati s Phoebe Philo, koja se (uskoro?) vraća u modni svijet sa svojim brendom. Drugi se s time ne slažu jer ne vjeruju u mogućnost da se Lee nakon ovakvog uspjeha vrati na poziciju nekakvog njenog asistenta. Ostavlja se mogućnost da i on kreće u samostalne vode, makar dosad o tome nije bilo ni riječi. Ili pak opcija da je dobio bolju ponudu u nekom drugom brendu. Ne preostaje nam drugo neko strpljivo čekati rasplet i odgovore.

Što donosi budućnost?

Završila je jedna kratka, ali važna era u modnoj povijesti. Vidjet ćemo hoće li Lee, koji je bio zaslužan za Bottegino uskrsnuće, biti i njen organizator pogreba. Ipak, možda ovo sve i nije toliko dramatično. Za neke je ovaj potez bio i pomalo očekivan. Zar nije već dobro poznato da je najbolje otići – na vrhuncu?

Foto: Victor Boyko/Jared Siskin/Getty Images