Miron Milić je dobro poznato ime na slikarskoj i street art sceni Hrvatske i regije. I iako znamo što (uglavnom) možemo od njega i njegovih radova očekivati, svaki put nas (barem malo) iznenadi!

Njegov posljednji rad, mural je nastao u suradnji s Bojanom Birčem iz Regeneratora Zabok i naslikan je na zgradi Regeneracije Zabok. Mironu su uvijek “ležali” životinjski likovi, ne zaboravimo još prije deset godina je izložio radove ciklusa “Stjerani u kut”, a koje je izlagao u Zagrebu, Belgiji i Nizozemskoj. Nakon životinja ciklusa “Stjerani u kut”, možda najpoznatiji radovi su mu oslikani zidovi, murali s  prikazima majmuna i džungle u zagrebačkom Kavezu (sada Grif bar) i sl. Svakako možemo istaknuti da su mu životinjski likovi jedni od dražih motiva posljednjih deset godina, ako ne i više, a s kojima svoju publiku svaki put ugodno iznenadi!  Svatko tko prati njegov rad zauvijek ima u memoriji upržene njegove ljenivce, majmune i pse…

Njegov posljednji rad je mural od 15 metara duljine blizu umjetničke srednje škole u Zaboku, a na kojemu je prikazana hibridna životinja pola zebra, pola tuljan.

Tema ovog rada je životinjski hibrid pošto je blizu srednje škole. Dok sam još bio klinac, u osnovnoj školi sam crtao drugoj djeci takve motive i tad sam prvi put postao ”popularan” jer su me do tada samo zezali. Kada sam im počeo crtati i kad su vidjeli kakve ideje imam u glavi postao sam im puno zanimljiviji. To je neki hommage djetinjstvu, uglavnom. – Miron je objasnio motive i temu rada.

Fotografije: Luka Smuk, Bojana Birač, Miron Milić