Decentraland — prvi virtualni svijet u vlasništvu njegovih korisnika — priprema se za prvi ikad Metaverse Fashion Week

Metaverse, odnosno metaverzum je odnedavno vruća tema razgovora mnogih iz tech industrije. Riječ je o kombinaciji elemenata tehnologije, poput virtualne i proširene stvarnosti, kao i videa gdje korisnici “žive” unutar digitalnoga svemira.

Za one kojima je teško pojmiti kako metaverse uopće izgleda, naša glavna urednica Nives Bokor u opširnome tekstu o ovoj novoj tehnologiji opisala ga je ovako: “Zatvorite oči te zamislite sljedeće: u koji god dio svijeta otišli, ne možete se izgubiti jer se pred vama na cesti uvijek nalaze putokazi u kojem smjeru morate ići. Šetnjom ulicom, pogledom na neku kuću vidite je li na prodaju i kolika je njezina trenutačna cijena. Ulaskom u dućan, iznad svakog artikla piše broj kalorija, cijena, sastojci. Kad stavite više sastojaka ispred sebe, izlistaju vam se svi mogući recepti koji se mogu napraviti od namirnica.

Ili još bolje, pomislite da ste zaboravili nešto kupiti i pokraj vas se pojavi vending automat na kojem naručite ono što je potrebno, te isto krene prema vašoj kućnoj adresi. Sretnete osobu koju ste vidjeli jednom, i nema nelagodnih situacija jer iznad nje lebdi njezino ime i prezime.

Svijet u kojem Siri i Alexa imaju 3D formu koja može vidjeti vas i koju možete vidjeti vi. Znači, sve informacije koje postoje na internetu sad su tu, ispred vas. I ovo što smo nabrojali nije naša izmišljotina, nego stvarni podaci iz Adobe prezentacije na predstavljanju novog Adobe alata – Aero, namijenjenog izradi 3D oblika za, pogađate, virtualnu stvarnost.”

Upravo tako funkcionira Decentraland, svijet vođen privatnom investicijskom tvrtkom za digitalne nekretnine – da, nekretnine u virtualnome svijetu. Njihov se rast i razvoj toliko povećava da je danas jedna nekretnina u ovoj “decentraliziranoj zemlji” 8 tisuća dolara, a prije tri godine je bila oko 500. Stoga ne čudi da će i neki “luksuzni gušti” sada prijeći i na tu platformu – jer, zašto ne?

Metaverse Fashion Week će se organizirati tako da će brendovi i investitori moći kupiti digitalno zemljište kako bi si olakšali revije, a organizirat će se i koncerti i after partyji. Kako kažu iz Decentraland Foundationa, sve to čine kako bi približili svijetu činjenicu da su stvorili jednu pravu zajednicu, kao i potaknuti kreativnost modne industrije.

Nekoliko komada također će uključivati ​​fizičku komponentu, odnosno, gosti će moći kupiti stvarne kolekcije. Svakako pratimo razvoj ove metaverse modne scene, a možda tamo ugledamo i par domaćih modnih kreativaca!

 

Foto: Decentraland