Saznalo se da bi SpaceX htio lansirati satelit koji prikazuje reklamne panoe u svemiru, što je izazvalo mnogo oštrih reakcija. No čini se da će billboard u svemiru postati realnost

Kako izvještava Business Insider, samo nas mjeseci dijele od reklama na jumbo plakatima u svemiru. Naime, Elon Musk našao se na udaru znanstvene zajednice nakon što se pojavila tvrtka koja želi da SpaceX lansira satelitsko emitiranje reklamnih panoa iz svemira. Da, dobro ste pročitali. Južnoafrički milijarder, koji se praktički svaki tjedan veže uz neku kontroverzu, trenutno ima pune ruke posla.

SpaceX je zauzet sastavljanjem i testiranjem rakete Mars Starship, Starlink polako širi svoje mega-sazviježđe satelita, a Tesla je nedavno predstavio model S Plaid. Novo izvješće sada je otkrilo da SpaceX u partnerstvu s kanadskim pokretačem lansira prvi svjetski oglasni satelit na svemiru. Prema Samuelu Reidu, izvršnom direktoru i suosnivaču Geometric Energy Corporation (GEC), tvrtka će platiti SpaceX-u za pokretanje oglasnog satelita, još nazvanom CubeSat, koji će imati ogroman ekran pun piksela. Njega će oglašivači moći zakupiti i prikazivati svoje logotipe i proizvode.

Odmah se postavilo pitanje hoće li prvi biti Coca-Cola ili Pepsi jer su upravo oni poznati rivali oko vladanja novim trendovima. Osim takvih nekakvih nagađanja, jedini drugi komentari bili su da je ovo poražavajuća vijest jer smo doslovno odlučili da nećemo niti svemir poštedjeti kapitalizma.

Nasreću, reklame se neće (zasad!) vidjeti golim okom, no CubeSat će koristiti svemirski selfie stick za emitiranje svoga streama, pa ćemo moći gledati reklame putem Twitcha i YouTubea. Svoje vrijeme na svemirskom billboardu moći će kupiti svatko, tako da se već bojimo kako će to izgledati. “Nadajmo se da ljudi ne troše novac na nešto neprikladno ili uvredljivo”, izjavio je Reid objasnivši da žele demokratizirati prostor oglašavanja.

Mnoge reakcije, od znanstvenika do ljubitelja svemirskih letova bile su slične – podjednako su kritizirali ovaj potez i boje se koliko će dugo trebati prije nego se noćno nebo umjesto zvijezdama, ispuni minutnim reklamama. Uz to, puno ih komentira da bi Musk trebao svoju energiju i novac možda utrošiti na klimatsku krizu.

Bilo kako bilo, CubeSat će biti objavljen početkom 2022. godine. Budućnost je tu, jedino što se još možemo pitati jest – sviđa li nam se.

 

Foto: Handout/Getty Images News