Ništa ne može poput čokolade unijeti malo slatke radosti u život, zar ne? A kada se odlučite na gastronomsku avanturu s isprobavanjem raznih čokoladnih recepata, putovanje postaje još slađe. Možete pripremiti kolačiće ili neki poseban domaći namaz, no kada žudnja za slatkim čarolijama poželi poneki neočekivani twist, pravljenje vlastitog čokoladnog likera postaje neizostavni korak.

Tradicionalni recept za liker od čokolade oživljava okuse tamne čokolade i rakije u savršenom spoju, baš kao stvorenom za ovaj nadolazeći novogodišnji vikend.

Ono što je još bolje je da ovaj neodoljivi napitak ne zahtjeva puno truda, a rezultat je ukusna poslastica koja će zadovoljiti sva nepca. 

Liker od čokolade

Sastojci

1 l mlijeka

3 dl rakije

300 g tamne čokolade za kuhanje

600 g šećera

3 vanilin šećera

Priprema

U posudu stavite šećer, mlijeko i vanilin šećer. Posudu stavite na štednjak na laganu vatru te cijelo vrijeme miješajte. Kada se sav šećer rastopi te tekućina prokuha, maknite posudu sa štednjaka.

Tamnu čokoladu za kuhanje na kuhinjskoj dasci isjeckajte na manje komadiće. Ako imate ribež, možete ju i naribati.

Posudu s mlijekom i otopljenim šećerom ponovo vratite na štednjak i pustite da ponovo prokuha na laganoj vatri uz stalno miješanje.

Kada se čokolada u potpunosti rastopi, tekućinu ostavite da se ohladi. Tekućina mora biti u potpunosti hladna prije nego dodate alkohol, a zatim dodajte rakiju.

Sve zajedno promiješajte i pustite da odstoji 10 – 15 minuta.

Liker od čokolade procijedite kroz gusto cijedilo ili gazu kako bi uklonili veće komade čokolade i šećera koji se možda nisu otopili.

Napitak prelijte u staklene boce te zatvorite s čepom.

Liker nakon pripreme spremite u hladnjak.

 

Recept: mojazimnica.hr

Foto: Profimedia.hr