Endometrioza ostaje tiha patnja koja utječe na živote više od 176 milijuna žena diljem svijeta. Svaka deseta žena suočava se s ovim stanjem, no često prolazi neotkriveno i bez odgovarajuće terapije što povećava rizik od ozbiljnih komplikacija. No, unatoč izazovima, napredak u istraživanju liječenja endometrioze pruža nadu.

Endometrioza, kronično stanje koje pogađa jednu od deset žena nastaje kada se stanice slične onima koje oblažu maternicu nađu na drugim mjestima u tijelu, što može uzrokovati bolne simptome poput obilnih menstruacija, zdjelične boli, a u ekstremnim slučajevima može doći i oštećenja organa zdjelice.

Norfolk Norwich University Hospital proveo je studiju, a trenutno je u tijeku druga faza koja je fokusirana na AMY109, antitijela koja ciljaju protein interleukin-8, odgovoran za upalni odgovor tijela na endometriozu.

Također, prema objavi na službenoj stranici NNUH-a, započelo je ispitivanje i novog nehormonskog lijeka koji bi trebao iscrpljujuće simptome endometrioze i smanjiti potrebu za kirurškim zahvatima.

Paul Simpson, ginekolog konzultant, vodeći istraživač u NNUH-u, rekao je da su dosadašnji tretmani za endometriozu uglavnom suzbijali simptome bolesti, ali ovaj novi lijek rješava upale i potencijalno umanjuje učinke endometrioze bez potrebe za kirurškim zahvatom.

Razlikuje se od svih drugih dostupnih tretmana jer može modificirati samu bolest.

Prva faza ispitivanja antitijela uključivala je zdrave dobrovoljce i pacijente u Japanu i Tajvanu. Emma Cox, izvršna direktorica tvrtke Endometriosis UK, rekla je da se potreba za većim ulaganjem u istraživanje endometrioze ne može dovoljno opisati.

“Ne liječi li se, endometrioza može napredovati. Ipak, trenutne opcije su ograničene na kirurške zahvate, hormonsko liječenje ili analgetske lijekove za kroničnu i često intenzivnu zdjeličnu bol, koja je jedan od simptoma bolesti. Iako je ovaj potencijalni novi lijek u ranoj fazi razvoja, istraživači se nadaju da neće samo smanjiti upalu uzrokovanu endometriozom, već i potencijalno smanjiti već nastale ožiljke. S dodatnom prednošću što nije hormonski, mogao bi biti dostupan i ženama kojima kontraceptivna terapija nije prikladna“, dodala je Cox.

A čini se da dobre vijesti stižu i iz Australije.  Farmaceutska tvrtka Gedeon Richter objavila je da je “Ryeqo”, tableta koja se uzima jednom dnevno, konačno dobila odobrenje od australske agencije za lijekove za liječenje simptoma povezanih s endometriozom. No, iako ova nova terapija predstavlja korak naprijed, postavlja se pitanje hoće li biti dostupna i koliko će biti pristupačna za pacijente.

Lijek naime neće biti subvencioniran od australskog fonda “Pharmaceutical Benefits Scheme”, što znači da će pacijenti za recept morati platiti 135 dolara ili više za opskrbu od jednog mjeseca. Pacijenti koji ispunjavaju uvjete trebat će recept svog specijalista, a lijek će moći biti propisan do dvije godine. Zbog svega ovoga, farmaceutska tvrtka Gedeon Richter podnio je zahtjev farmaceutskom odboru kako bi se razmotrila mogućnost nadoknade lijeka, a odluka će biti donesena na sastanku PBAC-a u ožujku.

Profesorica Susan Davis, ravnateljica istraživačkog programa za žensko zdravlje na Sveučilištu Monash naglasila je da lijek možda neće djelovati na svaku ženu, no i dalje ga smatra dobrim rješenjem koje će olakšati život ženama s endometriozom.

Kao endokrinolog, kombiniranje liječenja koje blokira normalan ciklus jajnika i pruža stalnu nisku dozu zamjenske terapije estrogena i progestogena može biti izvrsna opcija za liječenje simptoma endometrioze uzrokovane estrogenom.

Profesor Gino Pecoraro, ginekolog i stručnjak za endometriozu u bolnici Wesley u Brisbaneu, složio se da lijek ipak pruža još jednu opciju za smanjenje simptoma koji utječu na život žena koje žive s ovim stanjem.

Često vidim pacijentice koje su predugo nepotrebno patile, iscrpljene su i traže odgovore kako kontrolirati bolove uzrokovane endometriozom.

Izvršna direktorica Endometriosis Australia, Maree Davenport, naglasila je važnost odobrenja novog lijeka koji nije oralni kontraceptiv, ističući da “ovaj novi lijek pruža još jedan alat ženama koje se bore s endometriozom kako bi upravljale svojim bolovima. Iako možda nije odgovarajući za sve, za mnoge žene iz različitih kultura i jezičnih skupina, ovaj lijek znači da su prepreke povezane s primjenom kontracepcije za liječenje bolova uzrokovanih endometriozom sada manje izražene.”

I tako dok se nadamo novim terapijama za endometriozu poput AMY109 i Ryeqa, mnoga pitanja ostaju neodgovorena: hoće li ove inovacije zaista pružiti potrebno olakšanje milijunima žena diljem svijeta koje se suočavaju s ovom složenom i bolnom bolešću? Ako će im i olakšati, uz svu nadu u poboljšanje, izazovi poput dostupnosti lijeka i troškova ostaju u fokusu. Hoće li ovi lijekovi biti dostupni pacijentima po razumnoj cijeni ili će njihova nužnost rezultirati dodatnim financijskim opterećenjem za one kojima su najpotrebniji?  Na kraju, hoće li ove nove terapije zaista pomoći u poboljšanju kvalitete života žena koje se bore s endometriozom?

Foto: Pexels