Američki glumac i klimatski aktivist Leonardo DiCaprio uložio je novac u dva različita laboratorijska startupa za meso.

DiCaprio je kupio neodređeni udio dionica dvjema tvrtkama Aleph Farms i Mosa Meat, koje razvijaju proteinske proizvode uzgojene iz kravljih stanica. Zanimljivo je to područje u nastajanju na rastućem tržištu alternativnog mesa. Također, Oscarovac kojeg mnogi dodatno cijene upravo zbog društvenog aktivističkog utjecaja, djelovat će i kao savjetnik kompanijama, stoji u zajedničkom priopćenju izraelskih Aleph Farms i nizozemske Mosa Meat.

“Jedan od najutjecajnijih načina borbe protiv klimatske krize je transformacija našeg prehrambenog sustava. Mosa Meat i Aleph Farms nude nove načine za zadovoljenje svjetske potražnje za govedinom, dok rješavaju neka od najhitnijih pitanja trenutne industrijske proizvodnje govedine” rekao je DiCaprio u priopćenju. Ova je objava stigla nakon prethodnih ulaganja napora zvijezde Titanica za trgovanje tvrtke Beyond Meat koja prodaje hamburgere i kobasice na bazi biljaka. Aleph Farms “uzgaja goveđe odreske, iz genetski modificiranih stanica izoliranih iz žive krave, bez štete na životinjama i sa značajno smanjenim utjecajem na okoliš”, dok je Mosa Meat “uveo prvi uzgojeni goveđi hamburger na svijetu 2013. godine, uzgojem ga izravno iz ćelija krava“, navodi se u priopćenju.

Zagovornici alternativnog mesa takve pothvate karakteriziraju kao ključnu komponentu rješavanja klimatskih promjena. Konvencionalno gospodarenje stokom izvor je stakleničkih plinova kroz sječu drveća kako bi se napravio prostor za proizvodnju stočne hrane i uzgoj stoke, te emisije iz samih životinja. No, dok je biljno meso ušlo u glavne supermarkete, uzgojeno meso ostaje u mnogo ranijoj fazi komercijalizacije. Troškovi su i dalje visoki, a do sada je samo Singapur odobrio prodaju takvih proizvoda.

Foto: Getty Images