Svake srijede pronalazimo vijesti koje su možda prošle ispod radara, a koje se tiču i naše politike i društva. Ovoga tjedna pronašli smo tri zanimljive novosti koje bi sasvim dobro mogle poslužiti kao svojevrstan primjer i za nas, a stižu iz Njemačke, Kanade i SAD-a

Sveučilišne menze u Berlinu kreirale jelovnike većinom bez mesa 

34 prodajna mjesta za studente na četiri sveučilišta ponudit će samo jednu opciju mesa četiri dana u tjednu, što je praktički obrnuto u odnosu na dosadašnje ponude diljem svijeta, gdje možemo očekivatio nekoliko vrsta jela s mesom, a jedno vegetarijansko ili vegansko. Studenti na sveučilištima u Berlinu od ove će zime zamijeniti kobasice i odreske za sjemenke i mahunarke, jer menze u kampusu u njemačkoj prijestolnici uvelike smanjuju svoje mesne i riblje opcije. Razlog? Pa zar ste sumnjali – klima. Tako će jelovnik sada biti 68 % veganski, 28 % vegetarijanski i 2 % riblji, s jednom ponudom mesa četiri dana u tjednu. Učenici će se moći hraniti tijekom zimskih mjeseci obrocima uključujući heljdinu i zdjelu od pira sa slatkim krumpirom na žaru, mariniranom ciklom i sezamom ili tjesteninom s rajčicom i sirom.

“Razvili smo novi koncept prehrane uglavnom zato što su nam se studenti više puta obraćali sa zahtjevom za klimatski prihvatljivijom ponudom u svojim menzama.”

To je izjavila Daniela Kummle iz Studierendenwerka, organizacije koja pruža ekonomsku, društvenu, zdravstvenu i kulturnu podršku studentima Berlinske visokoškolske ustanove. U cijeloj Njemačkoj sveučilišne menze i kafeterije trenutno nude 30-50 % vegetarijanskih opcija nakon godina rastuće potražnje, procijenio je Stefan Grob, glasnogovornik Deutsches Studentenwerk, krovne organizacije pružatelja studentske podrške. “Ali u Berlinu imate kritičnu masu.”

Berlinska sveučilišta u 2019. godine ponudila su čak 5,6 milijuna obroka. Iste je godine istraživanje pokazalo da se 13,5% studentske populacije u Berlinu pridržava veganske prehrane, u usporedbi sa samo 1,6% u cijeloj zemlji, dok je daljnjih 33 % reklo da su vegetarijanci. “Veliki uspjeh vegetarijanskih i veganskih menzi jasno je pokazao da se ponašanje potrošača učenika mijenja”, rekao je Studierendenwerk Kummle. “Postoji jasan trend prema sve manje proizvoda životinjskog podrijetla.” Zaštita klime postaje sve gorući problem na berlinskim sveučilištima, pa je tako više od 300 zaposlenika potpisalo i pismo kojim se obvezuju da će odustati od letova na kratkim udaljenostima te na poslovna putovanja odabirati automobil. Je li Njemačka iznimka koja potvrđuje pravilo ili se opasno približavamo “veganskoj budućnosti” i lažnim, 3D mesnim opcijama – vidjet ćemo kroz par godina. Činjenica jest ta da najmanje šokira da se ova revolucija dogodila u Berlinu, koji mnogi smatraju mekom za vegane zbog količine opcija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AtayaCaffe (@ataya_vegan)

Nike na tjedan dana zatvorio sjedište radi pauze za mentalno zdravlje

Poznati brend sportske odjeće i tenisica pridružio se aplikaciji Bumble i svojim zaposlenicima ponudio dodatne slobodne dane tijekom pandemije. Nike je, naime, svojim zaposlenicima u sjedištu u SAD-u dao tjedan dana slobodnog vremena kako bi se “othrvali” i oporavili od pritisaka uzrokovanih situacijom u posljednjih godinu i pol dana. Tako su u svome sjedištu u Oregonu “ugasili butigu” do kraja tjedna, a viši čelnici ohrabrivali su osoblje da ignorira sve radne obveze kako bi pomoglo svom mentalnom zdravlju.

“Odvojite vrijeme za opuštanje, odmaranje i provedite vrijeme sa svojim najmilijima. Nemojte raditi ”, rekao je Matt Marrazzo, viši menadžer za globalnu marketinšku znanost, u otvorenoj poruci zaposlenicima objavljenoj na LinkedInu.

“Nakon ovakve godine (ili dvije), za razliku od bilo koje druge dosad, potrebno je dodatno vrijeme za odmor i oporavak ključno za dobro funkcioniranje i održavanje razuma.”

To stavlja Nike među sve veći broj tvrtki koje nude dodatno slobodno vrijeme ili ustupke u vezi s radnim obvezama, u borbi protiv izgaranja uzrokovanog radom od kuće i stalnih video poziva koji su zamaglili granicu između osobnog i profesionalnog života.

Whitney Wolfe Herd, koja je relativno nedavno postala i milijarderka, osnivačica aplikacije za upoznavanje Bumble, dala je svojih 700 zaposlenika dodatni tjedan plaćenog dopusta u lipnju. Jedna investicijska banka je pak zabranila videopozive petkom kako bi pomogla zaposlenicima da se oslobode nemilosrdnim danima pandemije, 

Iako djeluje kao velika stvar, još je veće to što je ovaj potez očito priznanje kolika je važnost dati prioritet mentalnome zdravlju. Nakon uvođenja četveroradnog tjedna u mnogim državama, ovo je još jedan veliki korak prema naprijed koji bi svakako trebao biti primjer drugim tvrtkama. 

Kanadski premijer Trudeau obećava dvogodišnju zabranu kupnje stanova strancima

“Ne biste trebali izgubiti rat nadmetanja u svome domu od špekulanata”, kaže Justin Trudeau, čelnik Liberalne stranke koji se kandidira za nove izbore. Rastuće tržište nekretnina u Kanadi, koje su mnogi prozvali i “bubble trouble”, referirajući se na prenapuhane cijene, navelo je premijera zemlje da se radikalno obveže na privremenu zabranu kupnje stanova stranim kupcima.

Premijer Kanade predložio je dvogodišnju zabranu kao sredstvo za povećanje dostupnosti stanova Kanađanima. “Ne biste trebali izgubiti licitacijski rat u vlastitome domu. Vrijeme je da se stvari promijene ”, rekao je Trudeau. “Nema više stranih bogataša parkiranih u kućama u kojima bi ljudi trebali živjeti.”

Kupci nerezidenti iz Kine i Hong Konga bili su aktivni na tržištu, osobito u Vancouveru, a prosječni trošak kuće u Kanadi u srpnju iznosio je čak 16 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Osim toga, Trudeauova Liberalna stranka predlaže zabranu slijepog nadmetanja, pozivajući na neoporezive štedne račune za kupce koji prvi put kupuju i traži veći nadzor nad nekretninama u borbi protiv pranja novca. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Housing (@housingforall.eu)

S njime se po ovome pitanju slažu i “suprotni tabori”. Erin O’Toole, čelnica Konzervativaca, također predlaže zabranu kupnja stranih stanova na najmanje dvije godine, kao i obnovu 15 posto državnih zgrada za stanovanje. Nova demokratska stranka, treća velika politička stranka u Kanadi. ne poziva na zabranu stranih kupaca, ali predlaže porez od 20 posto na kuće koje su kupili stranci ili nestalni stanovnici.

Činjenica je ta da problem s nekretninama nije stao samo u Kanadi. Rastuće cijene i nemogućnost življenja u stanovima jer se sve više kratkoročno iznajmljuju za turiste, vidimo diljem svijeta, pa tako i u Lijepoj Našoj. No ono što se događa u, primjerice, Vancouveru, Londonu i New Yorku je jedna višegodišnja igra brojnih bogatih ulagača kojima su nekretnine postale svojevrsna valuta poput zlata, što je dovelo do nezaustavljivog globalnog rasta cijena nekretnina – dok istovremeno građani i građanke imaju identična primanja i ne mogu se stambeno zbrinuti.

Ovo što Trudeau, osim što je definitivno jedna velika odluka koja bi mogla promijeniti izbore u njegovu korist (trenutačno ima tek nešto više od 30 posto podrške), je svojevrsni eksperiment koji bi privremeno sredio stvar, no ostavlja povoljno vrijeme da se prespitaju stvari. Što je točno pošlo po krivu, kakav je trend u drugim državama i kako spriječiti da buduće generacije nemaju isti problem nemogućnosti imanja krova nad glavom. Naravno, ako nije riječ samo o pukom skupljanju glasova.

 

Foto: Natalie Behring / Getty Images News via Getty Images