Met Gala, jedno od najvažnijih svjetskih showbusiness događanja najavljeno je ove godine kao intimna ceremonija koja će se održati 13. rujna. Uz to, stigla je i informacija koja najavljuje pravu gastro revoluciju.

Bit će ovo veganski gastro događaj ove godine! Prvi put u povijesti, Met Gala poslužit će isključivo biljne specijalitete svojim gostima, bez mesa ili mliječnih proizvoda na vidiku. Održivu gozbu za rujansku manifestaciju trebalo bi pripremiti 10 kvalitetnih njujorških chefova kojima se predviđa velika budućnost. Kulinarski profesionalci koji su odlučili osmisliti drugačiji jelovnik su Fariyal Abdullahi, Nasom Alikhani, Emma Bengtsson, Lazarus Lynch, Junghyun Park, Erik Ramirez, Thomas Raquel, Sophia Roe, Simone Tong i Fabian von Hauske. Talentiranu skupinu odabrao je slavni kuhar Marcus Samuelsson nakon što ga je glavna urednica Voguea Anna Wintour, koja svake godine predsjeda Met Galom, zadužila za sastavljanje skupine kuhara koji imaju jedinstvene priče za ispričati. Wintour je također željela da ovogodišnju jelovnik istakne smjer kojim se kreće prehrambena i restoranska industrija te prema čemu moderni američki apetiti žude sve većom brzinom.

Deset odabranih kuhara na ovogodišnjoj Met Gali pripremit će veganske kanapee, predjela i deserte, a svako jelo ilustrirat će interpretaciju regionalne američke kuhinje svakog od njih. “Nakon teške dvije godine za restoransku industriju, ovime ćemo prezentirati rad i ispričati priče dinamične skupine kuhara, predstavljajući uzbudljiv jelovnik ukusnih jela na biljnoj bazi. Ova svečanost pruža neusporedivu priliku novim talentima da uzdignu svoje karijere i podijele svoje perspektive i zanat “, rekao je Samuelsson u nedavnom priopćenju za medije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marcus Samuelsson (@marcuscooks)

Za Samuelssona, ovogodišnja „veganska Met Gala“ također će pomoći naglasiti sličan pomak koji se događa u modnoj industriji. Naime, mnogi poznati dizajneri nedavno su službeno odbacili krzno, kožu i druge životinjske proizvode u korist prirodnih materijala kao što je koža od gljiva. “Obje industrije poštuju obrtništvo”, pojasnio je. “Biti kuhar bazira se na radu s puno stila i komunikaciji s ljudima. Isto je i s modom. To je drugačiji medij, ali jednako potiče na izražavanje stajališta.” Iako je nejasno je li Met Gala zauvijek prešla na biljnu hranu, Samuelsson je optimističan. “Uzbuđen sam zbog ove vijesti i nadam se da ću započeti tradiciju u kojoj će sljedećeg proljeća publika doći i po hranu, a ne samo po modni spektakl”, podijelio je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Iako je Met Gala koja prvi put postaje veganska svakako velika stvar, to nije prvi događaj visokog profila koji se riješio mesa. U siječnju 2020. godine Akademija filmskih umjetnosti i znanosti objavila je da će sva hrana poslužena u predvorju prije dodjele Oscara (nema hrane tijekom same ceremonije) biti u potpunosti biljna. Osim toga, dodjele Zlatnih globusa, nagrada BAFTA i Critics Choice Awards također su svoje događaje 2020. učinile biljnim Jelovnik je uključivao vegansko predjelo, kao i desert na bazi biljaka. “Kao i svi, sve smo zabrinutiji zbog utjecaja klimatskih promjena”, izjavila je tada Pippa Harris, zamjenica predsjednika BAFTA-e. “Čini se kao da više ne možemo ništa učiniti, a to jednostavno nije prihvatljivo”.

 

Foto: Getty Images. Instagram