Bez kave ne možemo, a ljeti nam je omiljena – ledena kava! Saznali smo najbolji recept za vegansku verziju koja se poslužuje u novootvorenom Filteraju u centru Zagreba

U ljetnoj sezoni uobičajenu kavu s mlijekom zamjenjujemo ledenom kavom. Osim što nam daje dovoljnu dozu energije i gušta, ona nam pruža i toliko potrebno osvježenje u ovim vrućim ljetnim danima. Najdraža opcija nam je ledena kava s biljnim mlijekom, a ako ju želite sami pripremiti kod kuće, evo profi recepta koji nam je otkrila Lori Brnčić iz Filteraja!

Kako napraviti kavu?

Ukoliko imate espresso aparat, odlično! S obzirom da je u većini kućnih aparata manja zapremnina za kavu, za jednu ledenu kavu napravite dva espressa kako bi intezitet bio sličan onome u kafićima. Ako ipak nemate espresso aparat, preporučamo da posegnete za french pressom ili mokom za pripremu kave kako biste dobili punoću okusa koja donekle sliči espressu.

Svima onima koji žele probati nešto drugačije i spremni su malo pričekati za užitak, predlažemo da se okušaju u pripremi cold brewa. Za 200ml cold brewa potrebno je 15-20 g grubo mljevene kave i 200 ml vode. Kava se u hladnoj vodi namače 12-17 sati, a može biti u filter vrećici ili se kroz jako finu mrežicu može procijediti kasnije. To je to!

Kako napraviti biljno mlijeko?

Kod kuće se mogu pripremiti bilo kakvi biljni napitci ukoliko imate dobar blender, cjedilo i – malo dobre volje. Načelno vrijedi pravilo da se na litru vode dodaje 100-120 g određenog sastojka, što daje sasvim pristojnu gustoću i teksturu. Ne preporučamo dodavanje veće količine sastojaka, već samo njihovo duže blendanje.

Kao prvi izbor za ledenu kavu predlažemo cococash, odnosno mlijeko od kokosa i indijskih oraščića. Cococash ima gušću teksturu od drugih pa se ugodno spaja s kavom, a posebice s cold brewom. Omjeri sastojaka se mogu prilagođavati prema želji, ovisno o tome želite li manje ili više slatki rezultat. U Filteraju za cococash koristimo 75% indijskih oraščića, 15% kokosa i 10% datulja. Datulje prije namačemo u vreloj vodi kako bi otpustile slatkoću, a onda sve sastojke uz vodu od datulja dodajemo u blender i – blendamo! Za kraj je smjesu potrebno procijediti.

Umjesto cococasha može se koristiti i zobeno mlijeko koje je lagane i svježe arome te zato bolje odgovara ledenim napitcima nego, primjerice, bademovo mlijeko koje dodaje na gorčini, što svakako želimo izbjeći. Za zobeno mlijeko koristimo 2/3 zobi i 1/3 namočenih datulja te sastojke jednostavno izblendamo i procijedimo.

Mix & drink

Biljno mlijeko, kao i cold brew, može stajati nekoliko dana pa se može napraviti i veća količina unaprijed. Kada imate spremnu kavu i mlijeko prema odabiru, jednostavno ih dodajte u čašu s ledom i spremni ste za ljetnu uživanciju!

 

Foto: Dino Zukić / Instagram / Grainstudio.hr