Paralelno s nižim temperaturama, sve više počinjemo tragati za kućama na osami u pitoresknom planinskom okruženju pored šume ili jezera kako bismo barem na nekoliko dana iza sebe ostavili stres hektične svakodnevice. Ovim parametrima dodajte još i arhitektonski atraktivan dizajn koji podsjeća na stil alpskih chaleta – i dobivate Casu Kapustu.

Njeni vlasnici su Igor Kapusta i Lorena Canciani Kapusta koji su ovo zemljište dobili kao vjenčani poklon od Igorovih roditelja, a prije četiri godine odlučili su se upustiti u izazovni projekt izgradnje kuće za odmor unatoč “strahu da možda neće uspjeli u svom naumu”. Naime, kako iskreno otkriva simpatična Lorena – “nismo bili sigurni da će ljudi htjeti doći u Ogulin na godišnji ili vikend odmor”.
Međutim, shvatili su da na ovom području nema smještaja u ponudi “kakvog su zamislili” te na kraju nisu požalili što su probali napraviti nešto drukčije.

Originalni dizajn

Ovu predivnu prizemnicu obloženu drvom projektirala je inženjerka građevine Vedrana Sabljak prema viziji ovog bračnog para, dok su interijer dizajnirali u potpunosti sami – s ciljem kreiranja kuće za odmor luksuznijeg chalet tipa. 

Unatoč većim gabaritima, Lorena nam kaže da su namjerno izbjegli angažiranje arhitekta budući da “najljepše ispadne ako sami osmislite način uređenja, jer dajete sve od sebe da to ispadne toplo i ugodno.” 

A definitivno poseban touch i toplinu daje ručni rad jer su eksterijer i interijer većinski realizirani zahvaljujući radu Igora i njegovog oca, stoga je realizacija cijelog projekta – gradnja kuće, opremanje i uređenje  okućnice – trajala oko dvije i pol godine.
“Proces je bio zahtijevan jer sve se svodilo na njih dvoje i na to koliko vremenski stignu napraviti. Moj posao je bio izabrati i prilagoditi namještaj u drvenu unutrašnjost, odabrati boje i druge finese oko uređenja, što je tražilo mnogo vremena i strpljivost s obzirom da smo se prvi put susreli s ovim tipom rada i sve finalizirali bez stručne pomoći”, objašnjava Lorena. 

Spektakularni pogled na jezero

Boravak u kući osmišljen je kao prostor otvorenog tipa za cirkulaciju ljudi, s većom kuhinjom, dnevnim boravkom i terasom, a čak je i jedna od dvije spavaće sobe otvorenog tipa na galeriji. Stoga vlasnici ističu da nisu htjeli standardnu kuću za odmor, već su željeli na najbolji mogući način iskoristiti predivan pogled koji se iz kuće pruža na akumulacijsko jezero Sabljaci nastalo na toku Zagorske Mrežnice – a zato su upravo velika terasa i dnevni boravak s kaminom glavni feature kuće. 

Od eksternih sadržaja, Casa Kapusta nudi otvoreni bazen, jacuzzi, dječje igralište, prostor za badminton te roštilj.
Međutim, ovaj kreativni bračni par ne staje “samo” na tome jer kako nam otkriva Lorena, već planiraju izgradnju vanjske staklene spa kućice u Igorovoj izvedbi, a iz koje će se također moći uživati u pogledu na jezero kako bi “cjelokupna kontinentalna priča bila dovršena i jedinstvena”. 

Posvećenost gostima

Zahvaljujući raznolikosti sadržaja, kuća je namijenjena različitim tipovima gostiju – od obitelji do onih koji primarno traže relaksaciju u prirodnom i mirnom okruženju, uz dozu ekstra komfora.
Naime, toplina pomno razrađenog koncepta interijera reflektira se i na gostoprimstvo, budući da se ovaj bračni par jako trudi kako bi svojim gostima pružili toplu dobrodošlicu te ponudili nesvakidašnje pogodnosti kakve se viđaju uglavnom u smještaju hotelskog tipa. “Uvijek ih dočeka svježe voće, suhomesnati naresci, boca vina i slatkiši za djecu, kao i osobna kozmetika, ogrtači i kućne papuče jer vidimo da to gostima jako puno znači.”

Stoga ne čudi da se Casa Kapusta iznajmljuje tijekom cijele godine te da je već uvelike rezervirana za vrijeme zimskih blagdana. A ukoliko uskoro proradi skijalište na Bjelolasici, čemu se nada Lorena, vjerojatno će biti potrebno dosta unaprijed planirati svoj boravak u ovoj prekrasnoj kući za odmor.

Jer, tko bi iz Case Kapuste uopće htio otići?

Ako je i vas hipnotiziralo ovo idilično mjesto u Gorskom kotaru, više informacija možete pronaći na web stranici Casa Kapusta ili na Bookingu gdje možete odmah provjeriti raspoložive datume za rezervaciju svog idiličnog odmora. 

 

Foto: Casa Kapusta